ODGOVOR MINISTRA OBRANE

KRSTIČEVIĆ ŽESTOKO ODGOVORIO NA OPTUŽBE DA JE KRIV ZA MASAKR 32 IZBJEGLICA, ŽENA I DJECE 'Vodi se specijalni rat protiv mene i moje brigade'

 Bruno Konjević / CROPIX

Tjednik Nacional se u novom broju raspisao o ratnom putu potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića i navodnih ratnih zločina koje su počinili pripadnici Hrvatske vojske. Navodni događaji zbili su se u selu Bravnice kod Jajca tijekom akcije Maestral 13. rujna 1995. godine.

Prema toj priči, pripadnici HV-a napali su kolonu civila koja je bježala prema Jajcu i Banja Luci. Nacional, koji se poziva na priče preživjelih svjedoka, piše da su pripadnici HV-a nemilosredno poubijali nenaoružane ljude, čak su i zoljama gađali autobus s civilima, a na kraju ga i zapalili. Krstičevića se, tvrdi se u tom članku, po zapovjednoj odgovornosti tereti za masakr 32 izbjeglica, žena i djece.

Na tu priču dana je reagirao i sam Damir Krstičević.

- Tjednik Nacional vodi specijalni rat protiv 4. gardijske brigade i Hrvatske, a ja im poručujem da neće uspjeti. Na dan kad me se optužuje za počinjenje ratnih zločina, i ja i 4. gardijska brigada nismo ni bili u Bosni i Hercegovini, već u Splitu - komentirao je ministar obrane članak u Nacionalu.

Na pitanje jesu li počinjeni bilo kakvi ratni zločini na području njegove zone odgovornosti, kazao je kako je ponosan na pripadnike svoje brigade, a da one koji su činili zločine treba procesuirati.

Premijer Andrej Plenković ustvrdio je u utorak da čvrsto stoji iza svog potpredsjednika i ministra obrane Damira Krstičevića.

- Ovo je jedna od informacija u medijskom prostoru koja, pretpostavljam, za cilj ima njegovo političko diskreditiranje. Mislim da od toga na kraju neće biti ništa", kazao je Plenković novinarima na međunarodnoj sigurnosnoj konferenciji Zagreb 2016. u organizaciji Zaklade hrvatskog državnog zavjeta i Zaklade Konrad Adenauer u Hrvatskoj.

- Ono što je pozicija Vlade je vrlo jasno – da se sva kaznena djela, svi eventualni zločini, trebaju istražiti. Procesuiranje onih koji su za njih odgovorni, to u odgovarajućem pravnom postupku treba biti, ali manipuliranje s informacijama koje bi u pozadini imale političku destabilizaciju je nešto što kao predsjednik Vlade ne prihvaćam", dodao je premijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 03:15