TRAŽI RJEŠENJE

Linić: Ako se za 20 dana ne dogovorimo, prosvjetarima skidamo 10% plaće!

Zagreb, 120712.Vlada.Redovita sjednica Vlade.Na slici: Slavko Linic.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

Ako do kraja mjeseca sindikati ne postignu sporazum s Vladom, država će prosvjetarima već u listopadu smanjiti koeficijente za 10 posto i tako ostvariti planirane uštede.

Upozorenje je to koje je jučer stiglo iz Ministarstva financija, a kojim se najavljuje moguće lineralno rezanje plaća zaposlenih u prosvjeti za desetinu.

- Ovo što je dosad ukinuto nije dovoljno. Morat će se ići dodatno na koeficijente - kazao nam je izvor iz Ministarstva financija.

Iako su u Katančićevoj vrlo zadovoljni dosadašnjim punjenjem državne blagajne, upozoravaju da na rashodnoj strani problem predstavlja stavka plaća. Na njima će, naime, trebati uštedjeti još oko 700 milijuna kuna, a dosadašnje uštede - od neisplate božićnica pa do rezanja niza dodataka - za ostvarenje tog plana neće biti dovoljne.

U ministarstvu Slavka Linića sada čekaju ishod pregovora ministra Miranda Mrsića sa sindikalnim čelnicima. Ako ti pregovori ne urode plodom, to onda znači i zadržavanje dosadašnjih prava zaposlenih, što država onda namjerava kompenzirati rezanjem koeficijenata za 10 posto.

- Prostora za uštede još ima - ističe naš sugovornik.

One će se, kažu u Ministarstvu financija, tražiti u sektoru obrazovanja i dijelu MUP-a. Moguće ih je ostavriti i u pravosuđu, gdje velik broj ljudi radi na ugovore o djelu.

Podaci Ministarstva financija pokazuju da je od 21,35 milijardi kuna, koliko je u ovogodišnjem proračunu predviđeno za stavke rashoda za zaposlene, do kraja kolovoza već utrošeno 15,13 milijardi, ili gotovo 71 posto, te 1,2 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Unatoč tome, u Katančićevoj kažu kako se ne može dogoditi da u pitanje dođe isplata plaća u nekom od resora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 04:55