JUTARNJI TRAŽI ODGOVOR

LJUTITI GRAĐANI Zašto Croatia Airlines za let do Dubrovnika naplaćuje 270 kn, a Nijemci za isti let 162 kn?

 Josip Bistrović

Sretan sam kada kao student uspijem kod Croatia Airlinesa kupiti najjeftiniju avionsku kartu iz Dubrovnika za Zagreb, koja u najpovoljnijoj opciji košta 270 kuna. Zato me šokiralo kada sam saznao da je za isti let kod istog avioprijevoznika moguće kupiti kartu za svega 21,25 eura, odnosno otprilike 162 kune - ako kupujete preko njemačkih online agenata. Kako je moguće da je karta za isti let kupljena direktno kod aviokompanije čak 108 kuna skuplja od one kupljene kod stranog posrednika - upitao nas je student čitatelj i priložio nam presliku aviokarte za let Dubrovnik - Zagreb kupljene kod njemačkog online operatera fluege.de.

Iz karte se vidi da je koštala 21,25 eura te da ju je internetski portal fluege.de za hrvatsku aviokompaniju Croatia Airlines izdao kupcu s datumom polaska 13. siječnja.

Za objašnjenje smo se obratili Croatia Airlinesu.

- U Croatia Airlinesu je provedena detaljna analiza svih zrakoplovnih karata koje su za let OU665 Dubrovnik - Zagreb u ponedjeljak, 13. siječnja 2014., s polaskom u 16.25 sati izdali njemački online agenti. Analizom je utvrđeno je da je među njemačkim agentima tvrtke izdana samo jedna karta za navedeni let, i to kod agenta fluege.de, koji je greškom naplatio iznos od 21,25 eura, što je u protuvrijednosti oko 162 kune, umjesto 37,25 eura, što je u protuvrijednosti oko 284 kune. U rijetkim slučajevima u kojima putnički agent svojom greškom ne naplati tarifu i pristojbe u cijelosti, Croatia Airlines potražuje i naplaćuje razliku do pune cijene zrakoplovne karte, a u ovom slučaju agent je to već učinio preko obračuna - objasnili su iz Croatia Airlinesa.

Dakle, u ponudi Croatia Airlinesa, tvrde oni, nema karata koje bi sa svim pristojbama i PDV-om iznosile 162 kune, odnosno 21,25 eura. Iz nacionalne aviokompanije naglašavaju također da je cijena od 284 kune gotovo ista kao promotivna cijena karte od 270 kuna, koja je za navedeni let Dubrovnik - Zagreb i danas dostupna na internetskim stranicama kompanije, a do razlike u cijeni dolazi zbog konverzije valuta.

Preslika računa i putne karte kupljene preko fluege.de (klikni za povećanje fotografije)

- Nema gotovo nikakve razlike u cijeni koju mogu ponuditi inozemni i hrvatski putnički agenti tvrtke u odnosu na cijene koje izravno nudi Croatia Airlines. Moguće su manje razlike zbog konverzije valuta, ali zbog redovitog ažuriranja tečaja kune u odnosu na euro takve razlike ne prelaze 0,5 posto ukupne vrijednosti karte - poručuju iz te aviokompanije.

Dodaju da su sve tarife njihove kompanije za avioprijevoz u domaćem prometu objavljene u svim važnijim distribucijskim sustavima i raspoložive za kupnju svim putničkim agentima pod istim uvjetima, bez obzira na to u kojoj je državi sjedište ili poslovnica agenta.

Pritom cijenu zrakoplovne karte čine tarifa avioprijevoznika, pristojbe zračnih luka, naknada za gorivo i naknada za civilni zračni prijevoz te PDV koji za avioprijevoz iznosi 25 posto.

- U kompaniji se koristi najsuvremeniji sustav za upravljanje prihodima koji svojim mogućnostima odgovara zračnom prijevozniku veličine Croatia Airlinesa. Naknade su fiksne, a tarifa se formira na temelju očekivanog bookinga, trenutnog bookinga na letu, ali i mnogih drugih parametara s ciljem maksimalne popunjenosti zrakoplova i maksimalnih prihoda - kažu u CA.

Odgovor od njemačkog operatera fluege.de nismo dobili do zaključenja ovog izdanja.

CROATIA AIRLINES tvrdi da je fliege.de kartu prodao greškom

U ponudi Croatia Airlinesa ipak nema karata koje bi sa svim pristojbama i PDV-om iznosile 162 kune, odnosno 21,25 eura. Avionsku kartu Dubrovnik-Zagreb njemački on-line agent Fluege.de prodao je greškom po preniskoj cijeni od 21,25 eura ne naplativši pri tom tarifu i pristojbe u cijelosti, a razliku do pune cijene avionske karte putem obračuna je nadoknadio Croatia Airlinesu. Riječ je o samo jednom slučaju, tvrde u Croatia Airniesu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 19:52