PREKO CIJELE ZEMLJE

NOVA LINIJA Avionom od Osijeka do Dubrovnika uz četiri polijetanja i slijetanja, ali za samo 157 kuna

 www.trade-air.com

Slavonija je od ovog proljeća bliža Dalmaciji i Jadranu nego ikada do sada. Stanovnicima Osijeka, da bi prošetali Stradunom, dovoljno je samo 157 kuna, koliko trenutačno košta jednosmjerna karta za zrakoplove velikogoričke tvrtke “Trade Air”, piše Slobodna Dalmacija.

Istina, riječ je promotivnoj akciji privatne zrakoplovne tvrtke koja se, poslije višegodišnjeg bavljenja zračnim prijevozom tereta i čarterskim letovima, od ove godine upustila i u redovni linijski prijevoz putnika na domaćem tržištu. I već na startu ponudila je cijene karata o kojima se do sada moglo samo sanjati.

– Krenuli smo s promotivnim cijenama, upola nižima od redovnih. No, imajući u vidu financijske mogućnosti naših građana, kao i činjenicu da treba vremena dok se etabliramo na domaćem tržištu, promotivne cijene zadržat ćemo najvjerojatnije sve do 25. listopada i kraja aktualnog reda letenja – kaže nam Sanja Pleš iz “Trade Aira”.

Zanimljiva ponuda u zrakoplovnom prijevozu ima svoju pomalo nelogičnu i teško razumljivu stranu. Naime, zrakoplov iz Osijeka polijeće jednom tjedno, i to petkom u 6.40, a u Dubrovnik slijeće u 11.40. Zapravo, putnici iz Osijeka za Dubrovnik imat će jedinstvenu priliku u tih nekoliko sati preletjeti cijelu Hrvatsku, ali kad se požele iz Dubrovnika vratiti u Osijek, više se ne mogu osloniti na usluge “Trade Aira”.

– Linija je koncipirana tako da iz Osijeka letimo za Zagreb, potom slijećemo u riječku zračnu luku na Krku i preko Splita stižemo do Dubrovnika. Samo pola sata kasnije, dakle u 11.50, naš se zrakoplov vraća izravno u Rijeku. Znamo da je malo čudno to što nemamo više povratne linije za Osijek. To je problem koji ćemo, uvjereni smo, riješiti već iduće godine – ističe Seif Aldin Salameh iz “Trade Aira”.

Ta je kompanija, u konkurenciji više zrakoplovnih kompanija uključujući i “Croatia Airlines”, na natječaju dobila redovne linije Osijek – Zagreb – Osijek, te spomenutu polukružnu liniju koja putnicima pruža jedinstvenu priliku da u nekoliko sati proputuju Hrvatsku i panoramski uživaju u njezinim ljepotama. Ako ni zbog čega drugoga, jednodnevni izlet do Dubrovnika – makar se poslije i snalazili za povratak – vrijedi više od tih 157 kuna, ako putujete iz Osijeka, ili 174 kune, letite li iz Splita.

Uostalom, samo jadranska ruta cestom od Rijeke do Dubrovnika višestruko je skuplja, jer autobusna karta između ta dva grada košta 515 kuna, dok za vožnju osobnim automobilom treba izdvojiti 600 kuna, uključujući cestarinu i gorivo. Put brodom nešto je jeftiniji ako nemate automobil ili ne uzimate kabinu, ali traje toliko dugo da mnogi unaprijed odustaju.

– Novi smo u ovom poslu, ali i odlučni da uspijemo. Mi u svojoj floti imamo dva vlastita zrakoplova fokker 100 sa po 109 sjedala, te od Mađara unajmljeni zrakoplov emoraer 120, koji s kapacitetom od 30 putnika ove godine leti na “polukružnoj” liniji od Osijeka do Dubrovnika. Popunjenost zrakoplova već je dosegnula 70 posto – naglašavaju u “Trade Airu”, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 18:28