STRATEŠKO ULAGANJE

LUKSUZNI NORVEŠKI PROJEKT NA HVARU ‘Još od 2007. godine čekamo da uložimo 270 milijuna eura!’

Projekt ‘Zaljev sv. Juraj’ obuhvatio bi dva hotela, marinu, 50 vila i 100 apartmana

Bez obzira na sve, čvrsto stojimo kod našeg projekta. Iako dosad nije sve teklo prema planu, jako poštujemo one koji su nam pomogli. Tako situaciju oko hotelskog projekta “Zaljev sveti Juraj” opisuje njegov glavni operativac Jan Andre Aasmoen.

Više od 270 milijuna eura vrijedna investicija u izgradnju turističkog resorta na lokaciji Sućuraj na Hvaru počela je još 2007. godine, a ulagači iz norveške tvrtke koja upravlja fondom Prime Property Kroatia I AS bili su dosad itekako strpljivi.

Čeka se novi status

Ono što bi im napokon trebalo pogurati ovu, u europskim razmjerima veliku investiciju trebao bi biti novi Zakon o strateškim investicijama. Projekt “Zaljev sveti Juraj” prva je, naime, investicija o kojoj bi navodno za par tjedana trebalo odlučivati Povjerenstvo za ocjenjivanje i praćenje strateških investicija. Ako ovaj luksuzni projekt dobije status “strateškog”, to znači da će se čitava priča o “Norvežanima na Hvaru” nakon sramotno dugo vremena početi rješavati.

“Vrlo smo strpljivi još od 2007. Od tada do jeseni 2013. godine čekali smo na izmjene Županijskog prostornog plana uređenja. Sad smo sretni zbog toga. Izmjene Općinskog prostornog plana krenule su pak lani u prosincu i taj se proces odvija pozitivno”, rekao nam je Aasmoen.

Posao za 500 otočana

To nam je potvrdio i načelnik općine Sućuraj Ivan Slavić. “Prostorni plan općine se rješava. Pokrenuli smo proceduru usklađivanja sa županijskim planom kojim uvodimo tri nove zone na toj lokaciji radi potreba investitora: Pernu, Prapatna i rekreacijsku zonu”, tumači Slavić.

Projekt norveških ulagača od ogromnog je značaja za otok Hvar jer će se dva hotela i rekreacijska zona graditi na njegovu istočnom dijelu gdje uopće nema hotelskog biznisa. “Njime će se oživiti istočni dio otoka koji je trenutno potpuno nerazvijen kad su u pitanju hotelski objekti”, kaže Slavić. U Sućuraju živi 600 ljudi, a samo će ova investicija donijeti 500 novih radnih mjesta.

Prvi bageri 2015?

Nakon što općina Sućuraj riješi pitanje prostornog plana, što bi trebalo biti relativno brzo, ostaje međutim pitanje vlasnika privatnog zemljišta na lokaciji gdje će niknuti hoteli.

“Izgradnja će početi ovisno o formalnoj proceduri s općinom te ovisno o sudskim rješenjima oko vlasništva. Teško je reći kad će to biti. Da je bilo po planu, sva je procedura već trebala biti gotova. Kao realni optimisti procjenjujemo da ćemo s gradnjom započeti iduće godine”, objašnjava Jan Aasmoen.

Iako strateški projekt znači ubrzanu proceduru za ovako velika ulaganja, pitanje je na koji se način mogu ubrzati neriješeni vlasnički papiri za velik broj privatnih parcela na lokaciji u Sućuraju.

Na određenim se parcelama vlasništvo vodi kao “vanknjižno”, odnosno kao nasljedno posjedovno pravo. Ono se mora dokazati na sudu. Navodno je i problem nedostatak sudskih vještaka koji sve to moraju snimiti na terenu.

Što u Ministarstvu gospodarstva mogu učiniti za projekt “Zaljev sveti Juraj?”

“Ustav propisuje diobu vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudbenu i Vlada ne može ni na koji način utjecati na sam ishod spora, ali ako se projekt proglasi strateškim, može dobiti hitan prioritet u smislu sudskih sporova i izdavanja dozvola.”

Većina je “vlasnika” zemlje u međuvremenu, dok čekaju papire sa suda, s Norvežanima potpisala predugovore o prodaji parcela.

Nismo mogli doznati cijenu po kojoj se prodaje zemljište, no norveški ulagači planiraju za zemljište u prvoj fazi izdvojiti 11,8 milijuna eura, a u drugoj 13,2 milijuna eura. Ukupno se radi o površini od 120 hektara. Investicija fonda Prime Property Kroatia I AS podrazumijeva dva hotela: jedan s četiri i drugi s pet zvijezdica, marinu, 50 vila, 100 apartmana... Druga faza gradnje trebala bi početi 2020.

Kao na Ibizi

Hotelima će se upravljati pod renomiranim brendovima Nikki Beach i Nikki Beach Hotels&Resorts.

Riječ je o luksuznim brendovima pod kojima posluju hoteli u St. Tropezu, Marbelli, Ibizi, Mallorci itd. Tvrtka P.P.K. je inače osigurala ekskluzivni ugovor za ove brendove na hrvatskom tržišu.

Neslužbeno doznajemo da bi se Povjerenstvu za ocjenjivanje i praćenje strateških investicijskih projekata trebalo javiti još desetak do 15 ulagača, navodno također iz turističke branše.

Ni euro nije uzet na kredit, u Hrvatsku vrijedi uložiti

“Inicijalno projekt financiramo vlastitim kapitalom koji smo prikupili još 2007. godine, nemamo nikakve kredite kod banaka”, objašnjava Jan Andre Aasmoen. Prime Property Kroatia I AS je investicijska tvrtka koja upravlja fondom u koji je uložilo 300 uglavnom uglednih norveških poslovnih ljudi. Aasmoen nam nije želio posebno isticati imena ulagača. Inače, predsjednik PPK-a je Erik Sture Larre, koji slovi za jednog od najbogatijih norveških biznismena i posluje u različitim sektorima, a njegov je otac jedan od pionira investicijskog bankarstva u toj državi. Larreov je udjel u Prime Property Kroatia doduše samo oko osam posto. Navodno su u fond uložili i neki švicarski biznismeni.

“Još je rano davati detalje o budućem financiranju projekta: to će možda biti vlastiti kapital, zaduženje ili neka vrsta partnerstva”, kaže Aasmoen. “Motiv za osnivanje fonda je ulaganje baš u Hrvatsku. Naši su ulagači različiti. Deset najvećih su profesionalni investitori u nekretninske i druge biznise u i izvan Norveške”, kaže Aasmoen. “Projekt na Hvaru je veliki i za europske razmjere”, ističe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:44