BLAGDANI PUNI RADOSTI

Mala Ana najkasnije do Božića odlazi iz Doma i vraća se baki?

Centar za socijalnu skrb koji je naredio odvođenje trogodišnjakinje u Dom čeka zadnji trenutak da bi donio odluku hoće li je vratiti baki
Zagreb, 151010.Rebrovac 26A. Kuca obitelji Cacko.Soba i igracke u kojoj djevojcice Ane koju su odvojili od bake i smjestili je u dom za djecu u Nazorovoj.Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
 Ronald Goršić / CROPIX

ZAGREB - Nadležni centar za socijalnu skrb napravio je niz grubih propusta predlažući sudu da se mala Ana smjesti u dom te ima rok do Božića da to ispravi i donese novu, timsku odluku o tome kome bi sud trebao povjeriti trogodišnju djevojčicu na čuvanje i odgoj .

Rok do Božića

Sukus je to izvješća o provedenom nadzoru u tom centru, koji su proveli stručnjaci Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi. Kako neslužbeno doznajemo od izvora bliskog Ministarstvu, izvješće je sastavljeno 10. studenog, a sporni centar dobio je rok od 45 dana da “podrobno razmotri osobe koje su sudjelovale u skrbi djeteta, prikupi o njima potrebne podatke, izvrši potrebne obrade te da stručni tim donese prijedlog o povjeri djeteta”. Rok od 45 dana istječe oko Božića i čini se da u Centru čekaju zadnji dan da donesu odluku.

- Nadam se da će se držati roka i da će moja djevojčica Božić provesti kod kuće. Dva je mjeseca u domu, a da za to ne postoji razlog . Dva mjeseca u životu male, ranjene trogodišnjakinje neizdrživo je dugo - kaže baka Ivana, koja o Ani brine od rođenja.

Djevojčicu je njezina mama Mirela, kojoj je dijagnosticirana shizofrenija, rodila u dobi od 18 godina, u vezi s 21 godinu starijim muškarcem, koji je pak priznao očinstvo tek po sudskoj odluci, kad je dijete već imalo tri godine. Nakon što je jesenas roditeljima zbog zanemarivanja i zlostavljanja djeteta oduzeto pravo da žive s njim, dijete je - umjesto kod bake - smješteno u dom za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Baku nisu ni spomenuli

Takvu je odluku donio sud na temelju prijedloga centra, koji pak u opsežnom izvješću sudu baku niti jednom jedinom riječju nije spomenuo.

Bio je to glavni razlog za odlazak inspektora Ministarstva u taj centar, a izvješće jasno pokazuje da su za inspekciju imali itekakvog razloga. Upozorili su da su stručnjaci kod svakog donošenja odluke o povjeravanju djeteta na čuvanje i odgoj dužni obraditi i ispitati sve osobe koje su brinule o djetetu. Centar, pak, nije učinio ništa kad je u pitanju baka Ivana, koja je redovito brinula o Ani i njezinoj mami do lipnja ove godine.

Psihološka obrada

“Bilo je potrebno zatražiti socijalnu anamnezu i psihologijsku obradu za baku Ivanu te njezinu izjavu o tome želi li i smatra li se sposobnom skrbiti o unuci”, piše u izvješću. Baka, naime, nije uopće kontaktirana tijekom sudskog postupka na kojem se odlučivalo gdje će mala Ana nastaviti živjeti, nije ni obaviještena o njemu, pa čak ni u funkciji svjedoka. Baka je samo dobila nalog da 11. listopada dijete preda u dom.

Pet dana prije toga nadležni je centar od kolega u gradu u kojem živi baka zatražio terenski izvid u bakinoj obitelji, koji je bio pozitivan - “dobrobit maloljetne Ane nije ugrožena, stambeni su uvjeti primjereni životu djeteta i o djetetu skrbe osobe koje poznaje cijeli svoj život”. No, očigledno onima koji su donosili odluke to nije bilo važno.

Tim koji je odlučio da će sudu predložiti da smjesti dijete u dom, a kojim je predsjedala ravnateljica centra, ipak nije bio jedinstven. Socijalna radnica, koja je imala najviše izravnih susreta s cijelom obitelji, inzistirala je da se dijete povjeri baki, no bila je usamljena. Ostali članovi tima su odlučili da je najbolje da dijete ide u dom, s objašnjenjem da “nije svrsishodno oduzeti majci pravo da živi s djetetom, a povjeriti ga baki, s obzirom da svi žive na istoj adresi”. No, ističe baka, ona je bila svjesna mogućih problema zbog zajedničkog suživota i, kaže, imala je spremno rješenje, ali je nikada nitko nije pitao što ona misli i planira.

Znali su da se baka dobro brine o njoj

Djelatnici spornog centra imali su na raspolaganju podatke matičnog centra bake Ivane, koji je, s obzirom na situaciju, od Anina rođenja do druge godine monitorirao njezino odrastanje. U izvješću se navodi kako je glavnu ulogu u skrbi o djetetu i njegovu odgoju od njegova rođenja kontinuirano imala baka Ivana, koja je brinula i o kćeri Mireli. Dakle, imali su stručnu potvrdu da je baka bila dobar i kvalitetan skrbnik djevojčici, zbog čega su sada dobili i nalog da ponovno promisle o svojim postupcima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 17:45