CENTAR ZA SOCIJALNU SKRB PROTIV MINISTARSTVA

'Malenu Mateu nećemo pustiti u bratovu obitelj jer smo je već obećali drugim posvojiteljima!'

Šokantno objašnjenje šefice centra: Upitno je i je li djevojčica uopće biološka sestra djeteta o kojem pričate!

ZAGREB - Ministarstvo socijalne politike i mladih početkom tjedna, potaknuto slučajem bioloških brata i sestre Marka i Matee koje nadležni centar za socijalnu skrb ne želi posvojiti u istu obitelj, poslalo je centru drugu preporuku i upozorenje da je najbolji interes djeteta da se biološka braća i sestre posvajaju u istu obitelj, pozivajući se na Konvenciju o pravima djece.

Posvojiteljski par, koji je prije tri godine posvojio Marka, a sada želi i njegovu biološku sestricu Mateu, angažirao je odvjetnika te najavljuje žalbu na odluku centra i tužbu protiv RH. Unatoč svemu, nadležni centar ostaje pri svojem: Mateu će posvojiti drugi par jer Matea i Marko nisu nikada zajedno rasli, nemaju razvijene emocionalne odnose i bolje je da djecu posvoji veći broj parova nego da biološka braća zajedno odrastu.

- Već smo drugi put upozorili centar da je najbolja praksa da se biološka djeca posvajaju u istu obitelj kad god je to moguće te da se tih načela drže pri svakom posvojenju. Također smo ih obavijestili da je upravo u izradi Pravilnik o posvojenju, koji će to izrijekom regulirati te da će centri, kao i u drugim zapadnoeuropskim državama, biti dužni obavijestiti posvojiteljsku obitelj ako je za posvojenje spreman biološki brat ili sestra njihova djeteta. Ukazali smo im i na to da - iako postojeći Obiteljski zakon, koji također mijenjamo, izrijekom to trenutno ne propisuje - najbolji interes djeteta iznad svega propisuje Konvencija o pravima djeteta, koja je pak iznad nacionalnih zakona - objašnjavaju u Ministarstvu socijalne politike.

Međutim, u centru za socijalnu skrb na te se preporuke ne obaziru jer, kažu, one nisu obvezujuće.

- Postupak posvojenja konkretnog djeteta je već u tijeku, mi pišemo rješenje o posvojenju za drugi posvojiteljski par i za nas je ta odluka konačna. Ako nam iz ministarstva ne stigne zabrana da tako postupimo, odnosno nalog da se konkretno dijete mora dati drugom konkretnom paru, mi ćemo postupiti onako kako su naše stručne službe odlučile odnosno dijete će posvojiti taj drugi par. Ako je želja Markovih roditelja da posvoje još jedno dijete tako jaka, neka pričekaju, doći će i oni na red - rezolutna je ravnateljica nadležnog centra, svjesna da bi takvim nalogom ministarstvo uvelike prekršilo svoje ovlasti.

Ne želi uvažiti argumente Marine i Zlatka koji su Marka posvojili kad je imao dvije i pol godine. Kaže da je Marko rođen u domu i nije imao veze s biološkom obitelji od petog mjeseca života.

- A upitno je i je li ta djevojčica u potpunosti biološka sestra djeteta o kojem vi pričate, odnosno imaju li istog oca - šokirala nas je ravnateljica svojim objašnjenjem.

Iako je Marko s pet mjeseci u praksi postao napušteno dijete, našem je sustavu - čiji je dio i spomenuti centar - trebalo još dvije godine njegova domskog života prije nego što su ga uspjeli “pravno očistiti” i pronaći mu posvojitelje. U međuvremenu, njegova je majka rodila Mateu, koja je živjela u biološkoj obitelji i koja je u vrijeme Markova posvojenja imala devet mjeseci. U sklopu obiteljske anamneze, Marina i Zlatko su saznali da Marko ima sestru koja će vrlo vjerojatno također biti oduzeta biološkim roditeljima. Počeli su se interesirati i jasno davati centru do znanja da bi iznad svega željeli postati roditelji i Matei, sestri svojeg sina. (...)

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:26