PODIJELJENE REAKCIJE OKO ODLUKE SUDA

'MAMIĆEVE IZJAVE SU OPASNE, POGOTOVO UOČI UTAKMICE SA SRBIJOM' Reakcije nakon puštanja šefa Dinama na slobodu

Mamićevi odvjetnici su obezvrjedili pravni poredak Hrvatske i zdrave hrvatske pameti, kaže Pupovac

Odluka Županijskog suda u Zagrebu, koji je u subotu pustio izvršnog predsjednika Dinama Zdravka Mamića da se brani sa slobode, izazvala je podijeljene reakcije.

Državno odvjetništvo još je u subotu navečer najavilo da će podnijeti žalbu na tu odluku. U petak se sastaju reprezentacije Srbije i Hrvatske, pa dio naših sugovornika smatra da ovakva odluka suda može imati i ohrabrujući učinak na skupine koje su sklone nasilju na nogometnim utakmicama.

Mamić je, podsjetimo, u eteru radijske postaje izjavio da je ministar obrazovanja Željko Jovanović Srbin i da ima takva krna zrnca koja mrze sve hrvatsko. Prema novom članku Kaznenog zakona, govor mržnje i javno poticanje na nasilje kažnjavaju se zatvorskom kaznom u trajanju do tri godine.

Opasnosti od nereda

“Izjave osumnjičenika treba promatrati i u kontekstu skorašnje utakmice, što dodatno izaziva bojazan da bi njegove izjave mogle dovesti i do nereda i remećenja javnog reda i mira”, piše u DORH-ovu priopćenju.

Tijekom subote i nedjelje u odvjetničkim krugovima, ali i u krugovima bliskim tužiteljstvu, također se moglo čuti mišljenje da “Županijski sud u Zagrebu možda i nije najobjektivniji sud zbog prijateljskog odnosa predsjednika suda Ivana Turudića i Zdravka Mamića”.

Naši su sugovornici uvjereni da bi neki drugi, po njima objektivniji sud, poput Županijskog suda u Rijeci ili Varaždinu, možda prihvatio zahtjev DORH-a da Mamić u istražnom zatvoru provede 30 dana. Međutim, on je oslobođen.

Milorad Pupovac iz SDSS-a napominje da je vrlo iznenađen političkom kampanjom koju su vodili Mamićevi odvjetnici.

- Njihove su izjave politička kampanja, a na upozorenje da se krši zakon odgovorili su obezvrjeđivanjem pravnog poretka Republike Hrvatske i zdrave hrvatske pameti. Očekujem da se sudske instance neće obazirati na njihovu političku kampanju. Treba donijeti mjeru iz koje bi pouku trebao izvući ne samo Zdravko Mamić, nego i mnogi drugi - kaže Pupovac.

Svoju su bojazan za Jutarnji istaknuli i u Centru za mirovne studije. Gordan Bosanac kaže da je Centar bio podnio tužbu protiv Mamića kada je rekao da u reprezentaciji ne vidi gej čovjeka koji bi glavom išao na kopačku.

- Sud je odbacio tužbu i rekao da nema govora o diskriminaciji na temelju ‘operacionalizacije’ s obzirom na to da Mamić ne bira članove reprezentacije. Nadam se da se u ovom slučaju neće uzimati nekakvo slično opravdanje - kaže Bosanac.

Primjenjujte propise

Zoran Pusić iz Građanskog odbora za ljudska prava kaže:

- Ono što je Mamić napravio bilo je točka na ‘i’ njegovih prostačkih, vulgarnih i šovinističkih istupa. Zamislite samo da je umjesto riječi Srbin iskoristio riječ Židov. Kakve bi tek reakcije izazvao u cijelom svijetu. Njegove izjave sigurno su ohrabrujuće za sve one koje su skloni nasilju, osobito u kontekstu nadolazeće utakmice - kaže Pusić.

Osudama se pridružuje i Furio Radin, predsjednik saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

- Brojanje krvnih zrnaca krajnje je primitivan čin, a riječ je o mentalitetu koji uopće ne bi smio postojati. Nažalost, svako loše mišljenje ima svoje sljedbenike i ove Mamićeve izjave mogu samo proizvoditi daljnju štetu u obliku nasilja na stadionima - zaključuje Radin.

Oglasila se i pučka pravobraniteljica Lora Vidović:

- Riječ je o kršenju Zakona o suzbijanju diskriminacije, što je potvrdila i praksa Vrhovnog suda, pa samim time postoji mogućnost i prekršajnog ili građanskog postupka. Osobito je bitno osuditi izjave Zdravka Mamića i u kontekstu skorašnje utakmice. Vrijeme je da se propisi doista počnu primjenjivati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 04:04