AFERA HYPO

Menadžeri odobravali leasing za nepostojeća vozila u Hrvatskoj?

Kao posrednici u cijeloj priči pojavljuje se šest osoba iz Hrvatske, među njima zagrebački odvjetnici Renata Plešnar i Goran Božić
Zagreb, 130208.Sjediste HYPO grupe, Slavonska avenija. Banka - ilustracije.Brojanje novca. Foto: Elvir Tabakovic / CROPIX
 Elvir Tabaković / CROPIX

ZAGREB/GRAZ - Na Zemaljskom sudu u Grazu danas je počelo suđenje dvojici bivših menadžera Hypo Steiermark Leasinga Peteru S. (64) i Franzu F. (42) optuženima da su na poslovima u Hrvatskoj i BiH oštetili tvrtku za najmanje 43,5 milijuna eura.

Većina tog gubitka, više od 40 milijuna eura, pripisuje se Peteru S. koji je do 2005. godine slovio kao najuspješniji čovjek Leasing kuće budući da je preko svojih posrednika sklopio više tisuća ugovora o leasingu na našem području. Iako su već 2002. godine postojale informacije o prerizičnim financiranjima, spomenuti menadžer, do tada s iznimno dobrom reputacijom, uspio se održati još nekoliko godina, do umirovljenja 2005.

Hypo Alpe-Adra-Bank nije povezana s austrijskom tvrtkom Hypo Leasing Steiermark

A financiranja u Hrvatskoj pod njegovom ingerencijom bila su i više nego rizična. Ispostavilo se da je Hypo Steiermark Leasing, koji je tvrtka kći štajerske Landeshypothekenbank, financirao ne samo kupnje automobila i strojeva, već i liftova, vrata, prozora, kupaonica i slično. Ogroman broj ugovora o leasingu, njih preko tisuću, sklopljen je bez ikakvih provjera i garancija.

Vrlo često radilo se zapravo o fiktivnoj dokumentaciju za pokretnine koje nisu ni postojale ili su ubrzo preprodane trećim osobama. Kao posrednici u cijeloj priči pojavljuje se šest osoba iz Hrvatske, među njima zagrebački odvjetnici Renata Plešnar i Goran Božić, koji bi na ovom suđenju trebali biti ispitani kao svjedoci. Tužiteljstvo u Grazu smatra da su u ovim rizičnim poslovima najviše zaradili upravo posrednici, koji su dobivali poprilične provizije.

Suđenje inače vodi sudac Helmut Wlasak koji je prije više godina osudio grupu Hrvata na čelu s Ivanom Skenderom zbog trgovine drogom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 05:51