POLICIJA NA PANTOVČAKU

Mesićev ured bez komentara o Patriji, Kotromanović: Vidjet ćemo je li to čist posao ili nije

Policija sumnja da je "novac dan državnim službenicima i osobama koji donose odluke 2007." nakon potpisivanja ugovora MORH-a i Patrije
 Damjan Tadić / CROPIX

ZAGREB - Uredi sadašnjeg i bivšeg predsjednika RH danas nisu željeli komentirati nagađanja medija da su USKOK i kriminalistička policija u istrazi slučaja "Patria" od Pantovčaka zatražili podatke o posjetama iz vremena kad se odlučivalo o dobavljaču oklopnih vozila za Hrvatsku vojsku.

U to vrijeme predsjednik države bio je Stjepan Mesić koji nije bio dostupan za izjavu jer je u inozemstvu, no Tomislav Jakić iz njegovog ureda Hini je kazao kako su posljednji medijski napisi "toliko prozirni i prizemni da ne zaslužuju komentar". Dodao je kako nema nikakve informacije o slučaju "Patria" i kako ih USKOK nije kontaktirao.

Iz ureda aktualnog predsjednika Ive Josipovića kratko su poručili da su, sukladno Zakonu o kaznenom postupku i Zakonu o USKOK-u, radnje koje se prije i za vrijeme istrage poduzimaju tajne. U USKOK-u i policiji se o istrazi za sada ne može ništa doznati.

Kao što je Jutarnji list danas pisao, pripadnici kriminalističke policije prije nekoliko dana zatražili su od Ureda predsjednika Republike Hrvatske knjigu ulazaka osoba u Ured predsjednika kako bi provjerili navode Wolfganga Riedla, posrednika finske Patrije pri prodaji vojnih oklopnih vozila AMV 8x8 u Sloveniji i kraće vrijeme u Hrvatskoj, o susretima u Uredu predsjednika.

Ministar obrane Ante Kotromanović izjavio je danas da je njegovo ministarstvo poslalo Državnom odvjetništvu sve dokumente vezane za istragu slučaja "Patrija" i da očekuje da se utvrdi je li pri kupnji finskih oklopnih vozila bilo podmićivanja hrvatskih dužnosnika.

"Ministarstvo surađuje s DORH-om i dostavili smo im sve dokumente. Vidjet ćemo je li to čist posao ili nije", odgovorio je na novinarski upit Kotromanović na konferenciji o članstvu Hrvatske u NATO-u. Dodao je kako odvjetništvo zasad nije zatražilo razgovore sa službenicima ministarstva o okolnostima kupnje 84 oklopna vozila tvrtke "Patrija", čiji su menadžeri navodno podmitili hrvatske dužnosnike.

Načelnik glavnog stožera general pukovnik Drago Lovrić rekao je kako on "nije prava osoba da mu se postavlja pitanje o 'Patriji'", ali je istaknuo da su vozila te tvrtke potrebna Hrvatskoj vojsci.

"To je vozilo dobro, oružane snage su s njime zadovoljne i ono im je potrebno", rekao je Lovrić. .

Istraga o slučaju Patria krenula je iz Finske čiji je Nacionalni ured za istrage 2009. priopćio kako policija sumnja da je "novac dan državnim službenicima i osobama koji donose odluke 2007." nakon potpisivanja ugovora MORH-a i Patrije. Državno odvjetništvo RH je 2010. s finskim i austrijskim državnim odvjetništvom osnovalo zajednički istražni tim.

Hrvatski mediji tada su pisali kako se sumnja da je pri ugovaranju posla o kupnji 84 oklopnih vozila, vrijednih 112 milijuna eura, između MORH-a i Patrie dogovorena isplata provizije od 15 milijuna eura.

U siječnju ove godine finska policija uhitila je bivšeg menadžera Patrije zbog pokušaja podmićivanja neimenovanih hrvatskih dužnosnika. Uhićeni menadžer već je 2008. bio pod sumnjom za podmićivanje u slučaju prodaje oklopnih vozila Sloveniji. U toj je zemlji podignuta optužnica i počelo je suđenje nekadašnjem i sadašnjem premijeru Janezu Janši i još četvorici suoptuženika, optuženima da im je Patria nudila nezakonite provizije kako bi osigurala posao nabave oklopnih vozila za slovensku vojsku.

Mesić je u siječnju prošle godine Hini izjavio da je posao nabavke oklopnih vozila od Patrie bio vrlo dobar posao, ali je i potvrdio da je jedna osoba iz Hrvatske neuspješno pokušala kod te tvrtke intervenirati, nudeći da će pod povoljnijim uvjetima sklopiti posao s Hrvatskom, i to nakon što je ugovor 2007. već bio potpisan.

Bivši hrvatski ministar obrane Berislav Rončević nekoliko je puta dosad opovrgavao da je u poslu s finskom tvrtkom bilo primanja i davanja mita, te tvrdio kako je posao bio "čist, transparentan i blistavo obavljen".

Cvrtila: Patrija je izabrana bez pritisaka

Savjetnik za obranu bivšeg predsjednika Stjepana Mesića i član povjerenstva koje je na natječaju 2007. odabralo ponudu finske Patrie za kupnju oklopnih vozila Vlatko Cvrtila izjavio je danas da je natječaj bio transparentan te da je odluka donesena bez ikakvih pritisaka, na temelju rezultata testiranja ponuđenih vozila i njihove cijene.

"Testiranja su pokazala da su Patrijina oklopna vozilo bila bolja od konkurencije, a i njihova ponuda bila je jeftinija za 35 milijuna eura pa ne vidim kako smo mogli donijeti ikakvu drugu odluku nego odabrati finskog proizvođača", kazao je Hini Cvrtila kojemu je "logično" da istražitelji provjeravaju iskaze svjedoka u istrazi slučaja 'Patrija' koji su pokrenule finske vlasti, zbog sumnje da su osobe iz te tvrtke podmićivale državne dužnosnike u Sloveniji i Hrvatskoj kako bi pobjedili na natječajima za kupnju njihovih borbenih vozila. Hrvatska je 2007. za 112 milijuna eura kupila 84 vozila tog proizvođača.

"Zahtjev policije da im Ured predsjednik dostavi knjigu posjeta kako bi se utvrdilo tko je i kada dolazio na Pantovčak vezano uz taj posao i kako bi se provjerile tvrdnje svjedoka meni je vrlo logičan", kazao je Cvrtila komentirajući nagađanja medija da hrvatski istražitelji od Ureda predsjednika traže knjigu ulazaka na Pantovčak kako bi provjerili navode Wolfganga Riedla. Riječ je o posredniku finske Patrije pri prodaji vojnih oklopnih vozila u Sloveniji i kraće vrijeme u Hrvatskoj koji je u svom iskazu navodno istražiteljima naveo imena osoba u Hrvatskoj kojima je dao mito, a nakon toga hrvatski istražitelji krenuli su u provjeru tih navoda.

Cvrtila se ne sjeća Riedla, no ostavlja mogućnost da je bio član nekog većeg izaslanstva koje je posjetilo Pantovčak.

"No, to što je on dolazio ne mora ništa značiti i temeljem toga se ne može zaključiti da je bilo nepravilnosti", kazao je bivši Mesićev savjetnik koji je uvjeren da je odluka o odabiru Patrije bila najbolja.

"Sve je bilo fer i korektno i nije bilo nikakvog pritiska da se donese odluka koja bi odudarala od onoga što se pokazalo na testiranju vozila, a to je da su Patrijina vozila pokazala najbolje rezultate na testiranjima i da je ponuda finske tvrtke bila najjeftinija", istaknuo je Cvrtila koji je bio u sedmeročlanom povjerenstvu koje je imenovala Vlada.

On se slaže da sve treba ispitati i utvrditi jer, kako je rekao, ostavlja mogućnost da je netko sebi prepisao zasluge sklapanja posla i naknadno od Patrije tražio nekakvu naknadu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 03:33