PAKLENE VRUĆINE

Meteorolozi upozoravaju: Do kraja dana apsolutni maksimumi temperatura. U Županji izmjereno 40!

 Tonči Plazibat / CROPIX

NOVO 15:30 Temperature su kroz popodnevne sate nastavile rasti pa je tako u Županji zabilježeno 40 celzijevih stupnjeva, dok su se u Slavoniji i Baranji u 15 sati općenito kretale između 36 i 39 stupnjeva.

U sjeverozapadnoj Hrvatskoj u isto vrijeme su se kretale između 36 i 39 stupnjeva, koliko je izmjereno u Sisku. U Gorskom Kotaru je i dalje ostao najtopliji Ogulin s 34 stupnja. U Zagrebu je izmjereno 37 stupnjeva.

U Splitu je izmjereno 36 stupnjeva, a općenito na Jadranu živa se u barometru kretala između 32 i 36 stupnjeva.

NOVO 14:25 Do kraja današnjeg dana u nekim bi dijelovima Hrvatske živa na termometru mogla dosegnuti apsolutne maksimume najviših dnevnih temparatura otkada postoje mjerenja, doznaje se iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

To se prije svega odnosi na Slavoniju i Baranju, u kojima se taj maksimum kreće oko 40 celzijevih stupnjeva, doznaje se od dežurne meteorologinje Ankice Stojanović.

Slično se očekuje i u unutrašnjosti Dalmacije, kazala je dodavši kako je u Kninu primjerice u 13 sati izmjereno 38 stupnjeva.

U Slavoniji i Baranji temperature su se u 13 sati kretale između 35 i 38 stupnjeva, s time da je najtoplije bilo u Županji.

U Sjeverozapadnoj Hrvatskoj temperature su bile od 33 do 36 celzijevih stupnjeva, koliko je izmjereno u Sisku i Karlovcu. Zagreb je imao 35 stupnjeva, u Gorskom Kotaru najtopliji je bio Ogulin s 34 stupnja.

Na Jadranu, na kojem su, kako napominje Stojanović, temperature još uvijek daleko od apsolutnih maksimuma, živa se u barometru u 13 sati kretala od 30 do 36 celzijevih stupnjeva, koliko je izmjereno u Splitu.

Temperature izmjerene u 13 sati još uvijek nisu najviše dnevne te se očekuje da će dnevne vrijednosti biti za stupanj ili dva više, upozorila je dežurna meteorologija DHMZ-a.

Šefica operativne smjene Zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba dr. Matija Rimac ističe kako su građani Zagreba ipak danas, obzirom na visoke temperature, disciplinirani i nastoje se držati liječničkih preporuka, barem ako je suditi po broju intervencija.

U odnosu na protekli tjedan bilo je tek za četiri do pet posto više intervencija, rekla je dr. Rimac dodavši kako nije bilo značajnijih intervencije na javnim mjestima i na otvorenom.

Liječničke preporuke ostaju i dalje na snazi, napominje dr. Rimac. Građani starije životne dobi i kronični bolesnici trebali bi, ako je moguće, izbjegavati izlazak van, konzumirati velike količine blago rashlađene tekućine, više puta dnevno se tuširati i izbjegavati alkohol.

12:15 Prema najnovijim informacijama DHMZ-a u 12 sati u Kninu je izmjereno visokih 38 Celzijevih stupnjeva, u Gradište-Županji i Osijeku 37, u Sisku i Slavonskom Brodu 35 Celzijevih stupnjeva. U ostatku Hrvatske temperature se kreću između 29 i 33°C.

09:12 Nastavlja se vrlo vruće i sparno vrijeme u Hrvatskoj te meteorolozi za danas najavljuju najtopliji dan u ovoj godini. Tako je jutros već u 5 sati izmjereno u Splitu, Šibeniku i Dubrovniku visokih 29 Celzijevig stupnjeva, u Makarskoj, Komiži i Malom Lošinju 28, dok je u Rijeci i Zadru izmjereno 26 Celzijevih stupnjeva.

U unutrašnjosti se temperatura kretala od 19 do 22.

Kako javlja DHMZ , danas nas očekuje slab vjetar, sredinom dana i poslijepodne u sjeverozapadnom području i gorju umjeren jugozapadnjak. Na Jadranu prijepodne slabo do umjereno, na otvorenom moru srednjeg i južnog dijela mjestimice i jako jugo, sredinom dana će oslabiti, a uz obalu poslijepodne prolazno okrenuti na jugozapadnjak. Najviša temperatura većinom između 33 i 38, u Slavoniji i unutrašnjosti Dalmacije od 38 do 40°C.

Visoke temperature zraka posvuda će predstavljati vrlo visoku opasnost od toplinskog vala. Zbog toga je potrebno uzimati dovoljno tekućine, nadoknaditi manjak soli zbog znojenja te izbjegavati boravak na otvorenom u najtoplijem dijelu dana, javlja DHMZ.

Sutra nas očekuje pretežno sunčano, a u unutrašnjosti je uz umjerenu naoblaku moguć je kratkotrajni lokalni pljusak ili grmljavina. Zapuhat će slab do umjeren sjeverni i sjeverno-istoćni vjetar, na Jadranu sjeverozapadnjak, a potkraj dana bura.

Ministarstvo zdravlja izdalo je upozorenje za građane, osobito za starije i oboljele osobe, kako se ponašati tijekom visokih temperatura.

Svi koji to ne moraju trebali bi izbjegavati izlazak na sunce između 10 i 17 sati te pripaziti da ne ostavljaju djecu ili životinje zaključanima u vozilima. Isto tako, u ovim bi satima trebalo izbjegavati bilo kakav težak fizički rad.

Savjetuje se i konzumiranje dovoljnih količina vode, pri čemu je potrebno izbjegavati alkohol te pića s puno kofeina ili šećera. Tijelo treba rashlađivati tuširanjem u mlakoj (ne prehladnoj!) vodi.

Sobna temperatura ne bi smjela prelaziti 32 stupnja danju i 24 stupnja noću. Pri paljenju klima uređaja treba pripaziti da temperatura ne bude više od pet stupnjeva niža od one vanjske te zatvoriti sve prozore i vrata u prostoru koji se klimatizira.

Ministarstvo podsjeća građane i da za vrijeme ljetnih vrućina češće posjećuju i nazivaju svoje članove obitelji i prijatelje, posebice one koji žive sami.

Počnete li se osjećati loše, odmah nazovite 194 ili 112.

Zbog suše proglašena elementarna nepogoda u Vukovarsko-srijemskoj županiji

VINKOVCI - Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, zbog više mjesečne suše te prouzročenih velikih materijalnih šteta na poljoprivrednim kulturama, proglasio je danas elementarnu nepogodu za cijelo područje Vukovarsko-srijemske županije, izvjestio je Ured župana.

"Uspoređujući podatke Radarskog centra Gradište, koji radi u sustavu Državnog hidrometereološkog zavoda, za prvih sedam mjeseci 2012. godine s 20-godišnjim prosjekom vidljivo je da je palo značajno manje kiše nego što je prosjek za to razdbolje", navodi se.

Također se ocjenjuje kako je osim nedostatka padalina razlog za umanjenje prinosa i proglašenje elementarne nepogode i njihov loš raspored tijekom vegetacije - izostale su u razdoblju kada su bile najpotrebnije, u vrijeme cvatnje i nalijevanja zrna i ploda.

Iz Vukovarsko-srijemske županije podsjećaju poljoprivrednike da štetu na poljoprivrednim kulturama i nasadima moraju prijaviti u roku od osam dana od proglašenja nepogode gradskim odnosno općinskim povjerenstvima za procjenu šteta od elementarne nepogode. ( Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:27