NE MOŠ ŽIVIT...

Najave toplinskog udara probudile ravnatelje: Škole traže odgodu nastave do 10. rujna

Znači, ako idući tjedan bude kiše, onda nećemo tražiti odgodu nastave. Sada smo u rukama meteorologa - kazao je Zdravko Omrčen, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije
Zadar, 040612Kisa koja je jutros padala i promijenjivo oblacno vrijeme koje prevladava tijekom prijepodneva, natjeralo je turiste da vecinu svog vremena umjesto na plazama provode u setnji i razgledavanju grada. Veliki dio zadarskih gostiju danas se odnosio na posjetioce Metalfesta koji se odrzava na Puntamici i skolarce koji su u Zadar na stigli na ekskurzije.Na fotografiji: grad je bio prepun skolaraca iz svih dijelova Hrvatske; ucenici na Forumu pred arheoloskim muzejem.Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
 Luka Gerlanc / CROPIX / Gerlanc 2012

Ravnatelji osnovnih škola u Splitu su u ponedjeljak pristali na odgodu nastave za tjedan dana, odnosno da nastava umjesto 4. rujna, kako je to bilo planirano, počne 10. rujna. Daljnja procedura je da Grad taj prijedlog proslijedi Splitsko-dalmatinskoj županiji, koja ga šalje Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, koji ga može prihvatiti ili odbiti – kazao je za Slobodnu Dalmaciju Mate Mamić, predsjednik Aktiva ravnatelja osnovnih škola grada Splita, nakon sastanka s Ines Milinom Ganzom, pročelnicom Služe za prosvjetu Grada Splita.

Inače, takav prijedlog je trebao biti upućen Ministarstvu do 14. lipnja. Ravnatelj Mamić objašnjava da su na sastanku u lipnju ravnatelji splitskih osnovnih škola jednoglasno bili protiv odgode početka nastave u novoj školskoj godini. No, sada su promijenili stav zbog najava da temperature zraka početkom rujna neće padati ispod 30 Celzijevih stupnjeva.

- Nastavu bi trebalo odgoditi zbog djece, roditelja i nespremnih škola u kojima standardi nisu da u svim učionicama postoji klimatizacijski uređaj. Također, ima alergične djece, pa tako gdje ima klima nerijetko se ne mogu uključivati – objašnjava Mate Mamić, šef ravnateljskog aktiva.

Zdravko Omrčen, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije, kazao je da su još u lipnju ravnatelji svih škola kojima je Županija osnivač, odnosno svih srednjih škola, te osnovnih škola osim onih u Splitu i u Makarskoj, većinom glasova prihvatili prijedlog Županije o odgodi nastave za sedam dana zbog mogućeg produžetka sezone, mogućih vrućina te građevinskih radova koji se u velikom broju škola odvijaju tijekom ljetnih praznika.

- Međutim, nakon lipanjskog sastanka ravnatelja splitskih osnovnih škola koji su jednoglasno odbili našu tadašnju inicijativu, od Ministarstva obrazovanja nismo mogli tražiti odgodu početka nastave u propisanom roku. Naime, Ministarstvo od Županije traži jedinstven stav za sve škole, a koji nismo u to vrijeme mogli dati zbog nesuglasja – objašnjava Zdravko Omrčen.

Nastavlja da sada, kada su ravnatelji splitskih osnovnih škola promijenili svoj stav, Županija će, iako to nije u skladu s propisnikom, najvjerojatnije sredinom sljedećeg tjedna, ako se nastave prognoze velikih vrućina, Ministarstvu uputiti zahtjev da zbog izvanredne situacije omogući početak školske godine 10. rujna.

- Znači, ako idući tjedan bude kiše, onda nećemo tražiti odgodu nastave. Sada smo u rukama meteorologa - kazao je Omrčen za Slobodnu Dalmaciju .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 02:31