PROLAZ KROZ SV.ILIJU

MILANOVIĆ 'Ako nešto košta, košta!' STANOVNICI ZABIOKOVLJA ODGANGALI '20 kuna to je puno brate, 'oće sada tunel da naplate eeeeeeeej!'

 CROPIX

Za putovanje kroz tunel Sv. Ilija ipak će se plaćati tunelarina. Odlučila je to Vlada na današnjoj sjednici, usvojivši Odluku o naplati cestarine za uporabu tunela Sv. Ilija, koji bi u promet trebao biti pušten 1. svibnja.

'GRAĐANIMA ĆEMO OTPISATI 5,7 MILIJARDI KAMATA, A DUG ĆE MOĆI PLATITI NA RATE' Linić o Vladinom rješavanju dužničke krize

Tunel pod Biokovom, zajedno s pristupnim cestama, HAC i HC grade od 2007. godine, s ciljem povezivanja Jadranske magistrale na Makarskoj rivijeri s autocestom A1. Radi se o prometnici, koja je s tunelom duga oko 10 kilometara, od čega na sam tunel otpadaju četiri kilometra.

'OTPUŠTALI SU I UPROPASTILI PROIZVODNJU, A SAD IM JE DRŽAVA SKUPA! Linić uoči sjednice Vlade žestoko napao poslodavce

Gradnja te prometnice koštala je 576 milijuna kuna. Održavanje tunela i pristupnih cesta stajat će, izvijestio je Zdenko Antešić, zamjenik ministra prometa, 10 do 11 milijuna kuna. To je i razlog, dodao je, što se uvodi naplata korištenja tunela, čiji bi prosječan godišnji promet, prema Vladinim očekivanjima, trebao iznositi 4.200 vozila na dan, odnosno 8.600 vozila tijekom ljetne sezone. Tunelarina bi, prema Antešićevim riječima, trebala iznositi 16 kuna plus PDV.

„Ne možemo biti demagozi: ako nešto košta, košta. I u Austriji se tuneli plaćaju posebno, iako imaju vinjete za autoceste“, kazao je premijer Zoran Milanović.

Ipak, zapitao se nije li kalkulacija 4.200 vozila puta 16 kuna malo veći prihod od troškova održavanja.

„Nadam se da ste vi to izračunali“, poručio je Antešiću.

'20 kuna to je puno brate'

Odluka Vlade o uvođenju naplate cestarine za tunel Sveti Ilija iazvao je nezadovoljstvo stanovnika Zabiokovlja i Makarskog primorja, koje je tunel Sveti Ilija trebao povezivati i donijeti im mogućnost razvoja, javlja HRT.

- Već je tunel ušao i u narodnu pjesmu. 20 kuna to je puno brate, oće sada tunel da naplate, eeeeeeeej!, izjavili su nezadovoljni stanovnici koji su prosvjedovali ispred sjevernog ulaza u tunel.

Kako tvrde, ne samo da ovako Zabiokovlje neće biti brzo i jeftino povezano s Makarskim primorjem nego, tvrde, u vodu padaju i planovi o dolascima turista i o investicijama u Imotskoj krajini, javlja HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 14:04