NAJVEĆI UTEG

Milanović i Karamarko izbjegavaju kandidate jer su svjesni da im štete

Zoran Milanović kritizirao Josipovićeve ustavne promjene, a Tomislav Karamarko napao koncept Kolindine pomirbe
 CROPIX

Oboje predsjedničkih kandidata - i Ivo Josipović i Kolinda Grabar Kitarović - u kampanji su imali i opterećenje iz vlastitih redova. I dok je Josipoviću najveći teret bio premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović, za Grabar Kitarović je to bio šef HDZ-a Tomislav Karamarko.

Oštra kritika

I sam Zoran Milanović u izbornoj noći prvog kruga priznao je da je njegova Vlada uteg Ivi Josipoviću. Iako je dobio podršku 17 stranaka, uključujući i cijelu Kukuriku koaliciju, za Josipovića je to ipak bio dvosjekli mač jer rad Vlade ne podržava 80 posto građana, a rejting SDP-a nikada nije bio niži.

Milanovićevi istupi više su puta išli protiv vlastitog kandidata nego za njega.

Zoran Milanović je najprije, vrlo otvoreno i prilično oštro, kritizirao Josipovićev Program ustavnih promjena. Dok je Josipović mjesecima i tjednima uvjeravao javnost kako su promjene Ustava koje zagovara “uvjet daljnjeg demokratskog razvoja i provođenja ekonomskih reformi”, Milanović ih je žestoko sasjekao.

Ne može brate

- Hrvatski Ustav ne mora kao američki trajati više od 200 godina, ali ne može brate svakih 10 godina promjena Ustava, to je rađeno u SFRJ - izjavio je svega petnaestak dana prije službenog početka izborne kampanje. Prije toga je tjednima razvlačio s odlukom o datumu raspisivanja izbora, a zatim je Vlada potpuno neočekivao odlučila četverostruko povećati iznos koji iz proračuna za naknadu izbornih troškova dobiva prvoplasirani u prvom krugu, što je u javnosti odmah protumačeno da idu na ruku upravo svom kandidatu. Uzalud je Josipović danima zazivao Vladu da promijeni tu odluku. Osim toga, Milanović je u izbornoj noći stao pred kamere te izjavio da je očekivao veću prednost Josipovića pred Kolindom Grabar Kitarović.

- Činjenica je da je Milanović uteg za Josipovića, no Karamarko je to ipak više za Kolindu. Osim što HDZ tu činjenicu s nepopularnom Vladom i Josipovićem više gura pa se stječe drukčiji dojam - objašnjava naš sugovornik iz SDP-a.

Svega toga u Josipovićeviu su Stožeru bili svjesni otpočetka te je, kako nam je objasnio jedan od Josipovićevih suradnika, “nekako otpočetka prešutno između Josipovića i Milanovića došlo do odluke da članovi Vlade tijekom predsjedničke kampanje baš ne budu previše uz kandidata Ivu Josipovića.

Oprečne izjave

S druge strane, HDZ-ova predsjednička kandidatkinja i prvi čovjek njene stranke više su puta imali oprečne izjave o nekim važnim temama.

Prema mišljenju dijela HDZ-ovaca, Karamarko je prvi put naštetio kampanji Grabar Kitarović još krajem kolovoza kada je otvorio pitanje lustracije. - To Kolindi u trenutku kad je počinjala s predizbornim aktivnostima nije odgovaralo. Karamarko se, inače, voli vraćati u prošlost, a svaka takva tema Kolindi je štetila - smatraju neki u HDZ-u, podsjećajući i na sjednicu Predsjedništva održanu u listopadu u Martinu na Muri. Tada je Karamarko izrazio nezadovoljstvo kampanjom, te najavio da će od Grabar Kitarović tražiti strogo zastupanje stranačkih stavova, te da ona, među ostalim, mora jasno Tita nazivati zločincem.

Drugo što joj je štetilo u kampanji bila su njihova razmimoilaženja oko preferencijalnog glasovanja. .

- Mi smo bili protiv paketa koji je predlagala Željka Markić, ali nismo bili protiv preferencijalnog glasovanja - tvrdili su u HDZ-u. Ali, šteta već bila počinjena.

Treći problem za Grabar Kitarović bile su Karamarkove izjave o propasti Tuđmanove politika pomirbe.

Kancelarski sustav

Te njegove izjave, smatraju u HDZ-u, naštetile su Kolindi, koja u kampanji zagovara zajedništvo i upućuje pozive Josipovićevim biračima. Također joj nisu išle u prilog najave šefa HDZ-a da će, ako pobijedi, promijeniti Ustav i uvesti kancelarski sustav u kojem bi se predsjednik Republike birao u Saboru, umjesto izravno od građana kao do sada.

Iako se Karamarko, kad je riječ o kampanji, pojavljuje tek na donatorskim večerama i većim skupovima, njih dvoje, tvrde u HDZ-u, u redovitom su kontaktu.

- Ne druže se privatno, ali se često čuju i održavaju sastanke - ispričali su u HDZ-u.

MILANOVIĆ O JOSIPOVIĆEVU DRŽANJU 'Otkad smo vlast, on je distanciran'

Unatoč svim nesuglasicama i nimao idiličnim odnosima između Josipovića i Milanovića koji nisu od jučer, u samoj završnici kampanje si

tuacija se, uvjeravaju nas neki Josipovićevi

suradnici, ipak mijenja nabolje.

- Ipak su posljednih dana Milanović i Josipović uspjeli ostvariti stalnu komunikaciju - otkriva naš sugovornik koji smatra da je to posljedica toga što je i Milanović itekako svjestan da je Josipovićeva pobjeda prije svega vjetar u leđa njegovoj Vladi kojoj to nasušno treba jer parlamentarni izbori su za 11 mjeseci. Potvrđuju to i posljednje Milanovićeve izjave.

- Očekujem da pobijedi Ivo Josipović. Pet godina ga gledamo i znamo kakav je - on nije ovisan o SDP-u. On je samostalan, on je cijeli život neovisan. Kratko je bio u stranci. Ponašao se, barem dok smo mi na vlasti, distancirano - rekao je prije nekoliko dana premijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 10:34