ŠEFOM EU PARLAMENTA

MILANOVIĆ I SCHULZ U GUNJI 'U ovakvim trenucima cijela država postaje jedna velika obitelj'

Nećemo propustiti priliku da iskoristimo svaki euro iz europskih fondova, rekao je premijer
Zupanja, 230514.Predsjednik Vlade RH Zoran Milanovic i predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz obisli su poplavljeno zupanjsko podrucje.Na fotografiji: dolazak Zorana Milanovica i Martina Schulza u u Drzavni stozer za zastitu i spasavanje gdje su se susreli sa ministrom Rankom Ostojicem.Foto: Danijel Soldo / CROPIX
 Danijel Soldo / CROPIX

Premijer Zoran Milanović u pratnji predsjednika Europskog parlamenta Martina Schultza obišao je poplavljena područja Rajevog Sela i Gunje, gdje se i Schulz osobno uvjerio u razmjere katastrofe koja je pogodila ovaj kraj.

- U ovakvim trenucima najbolje dolazi do izražaja ljudska solidarnost, mnogi kojima je to bilo potrebno našli su pomoć i jasno je da u ovakvim trenucima krize cijela država postaje jedna velika obitelj. Došao sam vidjeti i što mi kao Europljani možemo učiniti u ovakvim situacijama, rekao je Schulz kazavši kako je slične prozore doživio i u svom kraju u zapadnoj Njemačkoj kada je također velika poplava zahvatila brojna tamošnja mjesta.

Premijer Milanović rekao je kako je i on osobno svjedočio katastrofalnim slikama poplave na području Koelna koje nikada neće zaboraviti.

- Ali ovo je Hrvatska i ovdje mi odgovaramo. Jučer smo na Vladi donijeli konkretne odluke i svi će se baviti time i nadgledati kako se one provode. Ne možemo biti populisti i obećavati stvari koje ne možemo ostvariti. No, trebamo biti zahvalni nekakvim višim silama što nije bilo gore od ovoga. Mislim da funkcioniramo solidno. Možda nismo savršeni, ali nismo ni loši, rekao je Milanović, koji je odgovorio i na upit hoće li Hrvatska u suradnji sa Srbijom i BiH tražiti pomoć iz EU.

- Nećemo propustiti priliku da iskoristimo svaki euro iz europskih fondova jer to su i naši fondovi, ali tu moramo biti vrlo čisti i uredni. U ovom trenutku odgovornost je na nama i mi eventualno možeo dobiti naknadu za ono što potrošimo, a moramo početi trošiti odmah, u roku nekoliko tjedana i potom aplicirati za ono što je realno, istaknuo je Milanović.

Danijel Soldo / CROPIX
Zupanja, 230514.Predsjednik Vlade RH Zoran Milanovic i predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz obisli su poplavljeno zupanjsko podrucje.Na fotografiji: dolazak Zorana Milanovica i Martina Schulza u u Drzavni stozer za zastitu i spasavanje gdje su se susreli sa ministrom Rankom Ostojicem.Foto: Danijel Soldo / CROPIX

Danijel Soldo / CROPIX
Zupanja, 230514.Predsjednik Vlade RH Zoran Milanovic i predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz obisli su poplavljeno zupanjsko podrucje.Na fotografiji: dolazak Zorana Milanovica i Martina Schulza u u Drzavni stozer za zastitu i spasavanje. Foto: Danijel Soldo / CROPIX

Ministar Ostojić: Otvorena privremena policijska postaja na graničnom prijelazu Gunja - Brčko

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić obišao je granični prijelaz Gunja - Brčko s hrvatske strane, gdje su u tijeku pripreme za uspostavljanje privremene policijske postaje.

Nakon što se voda povukla sa samoga prijelaza, vatrogasci su pristupili njegovu čišćenju.

- Granični prijelaz ne funkcionira u svojoj prioritetnoj svrsi, ali ćemo ovdje uspostaviti privremenu policijsku postaju s namjerom kontroliranja obiju strana nasipa, kao i sprječavanja upada na ovo područje i eventualnih pljački, rekao je ministar Ostojić, ponovivši kako je u prvim danima katastrofe zabilježen pokušaj ulaska šestero osoba sa čamcima, koje je policija potjerala.

Inače, sela koja su potopljena sada su i definitivno zatvorena za civile, i u njima je uspostavljena karantena zbog opasnosti od zaraze i sprječavanja epidemije.

Čak ni ronioci u svojim odijelima više ne smiju ulaziti u vodu.

Kuloarske priče o pronalasku još jedne žrtve poplava ministar Ostojić nije želio komentirati. Rekao je da će PU Vukovarsko-srijemska za svaki takav slučaj izvjestiti kada to bude potvrđeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 07:56