PREMIJER O PLANOVIMA RAZVOJA

Milanović na FER-u: 'Vlada neće rezati novac za znanost'

Proračunska sredstva za znanost niti sljedeće godine neće biti smanjena. I u rebalansu proračuna za ovu godinu osigurali smo malih, ali značajnih 40 milijuna kuna za znanost u situaciji u kojoj su sve ostale rashodovne proračunske stavke bile smanjivane.

To je opredjeljenje i politički stav. Ako i bude nešto potrebno smanjivati, to neće biti za znanost - rekao je danas premijer Zoran Milanović prilikom posjeta Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

Apsolutna sigurnost

- Osjećam strahopoštovanje prema onome što ovdje radite. Znam da ovo vrijedi, a malo toga razumijem jer sam se obrazovao u potpuno drugom miljeu - rekao je Milanović i naglasio kako mu je jasno da se povećanje sredstava za znanost nekome neće svidjeti.

- Netko će tražiti na nekoj drugoj stavci koja hrani puno usta apsolutnu sigurnost, ali nje nema. Ne mogu jamčiti nikome da će idući mjesec biti isto kao i prošli, ali svi radimo i želimo da nam svima bude bolje - poručio je.

Niz inovacija

Milanoviću i potpredsjedniku Vlade Grčiću tijekom posjeta FER-u predstavljeni su planovi fakulteta, posebice 40 milijuna eura vrijedan projekt inovacijskog centra, i radovi vrhunskih istraživačkih i inovativnih timova. Prikazani su laboratorij za sustave obnovljivih izvora energije, robotsko protupožarno vozilo, samostabilizirajuće vozilo na jednom kotaču, popularno nazvano Skočko, i FER-ov patentirani tranzistor.

U blindiranom džipu jer je Mercedes na servisu

U posjet Fakultetu elektronike i računarstva premijer Zoran Milanović i potpredsjednik Vlade Branko Grčić dovezli su se Mercedesima G klase. Onaj u kojem se vozio premijer je blindiran. Protokol premijera ova vozila koristi jer je Mercedes E klase u kojem se premijer inače vozi na popravku. Mercedesi G klase za potrebe državnog protokola kupljeni su potkraj 2008., nakon atentata na suizdavača Nacionala Ivu Pukanića.

Blindirani model vrijedan 600.000 eura, koji je za potrebe počasne bojne nabavio MORH, stacioniran je u Uredu predsjednika, ali se po potrebi koristi za protokolarne potrebe predsjednika i premijera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 04:58