PRVI NACRTI

EKSKLUZIVNO: POGLEDAJTE NOVI KAMPUS FER-a U preuređenje fakulteta ulažu 15 milijuna eura!

Jutarnji list prvi u posjedu makete projekta koji će promijeniti vizuru Vukovarske ulice. Autor je arhitekt Marijan Hržić

Ispod novog trga s fontanom na mjestu današnjeg parkirališta u Plitvičkoj ulici, pred glavnim ulazom na Fakultet elektrotehnike i računarstva, nalazit će se podzemna garaža. Iznad središnje zgrade bit će ostakljeni most, a stakleni prolazi povezivat će međusobno četiri zgrade fakulteta.

Zgrada na Vukovarskoj bit će viša za dva kata i dobit će 5000 novih četvornih metara.

Na ravnom krovu središnje zgrade uredit će se park sa zelenim površinama, do kojeg će se dolaziti s trga na kojem će za studente biti paviljon s kafićem, skriptarnicom i spremištem za bicikle.

Dio je to studije rekonstrukcije i nadogradnje FER-a koju je taj fakultet od Zavoda za arhitekturu Arhitektonskog fakulteta naručio prije godinu dana, a koju je upravo završio ugledni zagrebački arhitekt Marijan Hržić.

On je krajem osamdesetih osmislio i najmlađu zgradu kompleksa, onu na Vukovarskoj, za što je dobio i nagradu Viktor Kovačić.

Sada mu je povjereno da svoj projekt, i projekt starijeg kolege Božidara Tušeka koji je radio prve tri zgrade, uvede u 21. stoljeće i osmisli novi izgled.

Autorova zamisao

- Želio sam u najvećoj mogućoj mjeri sačuvati autorsku zamisao postojećih građevina. Zgrada na Vukovarskoj se nadograđuje za dva kata, a zgrada do nje proširuje se u smjeru Vukovarske. Krovove svakako treba rekonstruirati pa smo zamislili da se oni ozelene i pretvore u park - ispričao je arhitekt Hržić.

Ozelenjeni krovovi, dodaju, imaju niz prednosti, štite od mehaničkih oštećenja i ublažavaju temperaturne razlike.

Ekološka zgrada

Na vrhu zgrade bit će postavljene solarne ploče, a pročelje će biti napravljeno od ostakljenih, dvostrukih fasadnih opni, što će cijelom kompleksu dati veću energetsku učinkovitost.

Studiju je arhtitekt prezentirao fakultetu, koji je zadovoljan predloženim zahvatima.

Sada se čeka konačno donošenje Urbanističkog plana Martinovke, koji je najvažniji zbog predviđene garaže, a slijede izrada projektne dokumentacije, procjena cijene radova i prikupljanje sredstava za realizaciju.

Dekan Perić: Gradnju ćemo financirati sredstvima EU

Dekan FER-a Nedjeljko Perić inicijator je proširenja postojećeg kompleksa fakulteta. Taj fakultet, objasnio je, ima ozbiljne međunarodne ambicije, a postojeći prostor i i oprema nisu im bili adekvatni. Arhitekta Hržića angažirali su upravo zato što je radio i na postojećoj zgradi. - Sad imamo gotovu studiju, pripremili smo čak i elaborat opreme potrebne za nove prostore. Tek kada projekt bude finaliziran, znat ćemo točnu vrijednost radova, no ne vjerujem da će oni koštati manje od 10, 15 milijuna eura - kaže dekan. Kako je FER i do sada bio uspješan u povlačenju sredstava iz europskih fondova, nada se da će i ovaj projekt dobiti takvu potporu. - Mi pratimo sve natječaje i čim se raspiše neki na koji možemo prijaviti ovaj projekt, to ćemo i učiniti - najavljuje dekan Perić. U idealnom scenariju, dodaje, novi FER osvanut će za tri do četiri godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 00:31