NOVO ISTRAŽIVANJE

Milanović potonuo, rasli i HDZ i SDP, evo kako stoje njihove koalicije

Nova TV objavila je rezultate istraživanja o popularnosti političara i stranaka Crobarometar

Sandra Benčić; Peđa Grbin; Zoran Milanović; Nikola Grmoja; Andrej Plenković

 Damjan Tadic, Vanesa Pandzic/Cropix

Desetak dana nakon političkih preokreta i lavine koju je pokrenuo predsjednik Zoran Milanović, Dnevnik Nove TV večeras je objavio rezultate istraživanja Crobarometar za ožujak, koje je obuhvatilo i te događaje.

Po pitanju dvije najveće stranke, HDZ-a i SDP-a, može se zaključiti da je predsjednik Milanović postigao dvojaki efekt: SDP dosta raste, ali rast bilježi i HDZ koji ostaje i dalje najpopularnija stranka u Hrvatskoj: podržava ih 29,8 posto ispitanih, što je rast od oko jednog postotnog poena u odnosu na veljaču.

Raste, i to vrlo snažno, i SDP: trenutno su na 19,4 posto podrške, što je gotovo za šest postotnih bodova bolje nego u veljači, ali je i slabije od nedavno provedenog blic istraživanja Dnevnika Nove TV koje je napravljeno odmah nakon iznenadnog obraćanja Zorana Milanovića.

image
NOVA TV

U uzlaznoj su putanji - iako ne u nekoj značajnijoj mjeri - i Domovinski pokret, koji bilježi 7,9 posto podrške, i Most koji je na 7,6 posto popularnosti. Platforma Možemo! bilježi blagi pad i nalazi se na 7 posto podrške naših ispitanica i ispitanika.

image
NOVA TV

Sve ostale stranke su na manje od 1,6 posto podrške, a značajno je pao i broj neodlučnih birača - za 6 posto, što se u najvećoj mjeri podudara s rastom podrške SDP-u.

Rejtinzi koalicija

Kako se izbori bliže, postaju jasne i predizborne koalicije. Neke su već potpuno definirane, neke se još malo mogu mijenjati.

I ovdje je na prvom mjestu koalicija okupljena oko HDZ-a: zajedno sa HSLS-om, HNS-om i ostalima bi na izborima dobili 28,6 posto glasova, što je - zanimljivo - za nijansu manje od podrške koju među biračima ima sam HDZ.

image
NOVA TV

Na drugom je mjestu koalicija "Rijeke pravde" okupljena oko SDP-a, koja ipak ima bolji rezultat nego SDP sam: zajedno sa Centrom, Reformistima, HSS-om i ostalima bi dobili 22,6 posto glasova.

Na trećem je mjestu najnovija koalicija Domovinskog pokreta te Prava i pravde, nove stranke Kolakušića, Lovrenovića i Sinčića - oni bi dobili 8,9 posto glasova. Koalicija Mosta i Hrvatskih suverenista je na 7,4 posto podrške, koliko bi na biralištima dobila i platforma Možemo! s manjim lokalnim partnerima.

Od ostalih koalicija koliko-toliko pragu se približila i koalicija umirovljeničkih stranaka koja je na 3 posto podrške.

Svi ostali bilježe manje od 1,7 posto podrške, s tim da je neodlučnih manje nego prilikom ispitivanja popularnosti stranaka - 7,6 posto.

Izlaznost na izbore

Čak 67 posto ispitanih kaže da sigurno izlazi na izbore, 17 posto pak kaže da vjerojatno izlazi.

Sedam posto vjerojatno ne izlazi, 8 posto pak sigurno neće na birališta, a 2 posto još - ne zna.

image
NOVA TV

Koga građani žele za premijera

Nova TV provela je i jedan poseban dio istraživanja paralelno s Crobarometrom, a u kojem ispituje koga bi građani htjeli za premijera. I tu je došlo do jednog velikog obrata u odnosu na posljednje blic istraživanje Dnevnika Nove TV jer je na prvom mjestu Andrej Plenković - kao premijera ga želi gotovo 32 posto ispitanih.

Zoran Milanović, koji je prije samo nekoliko dana bio u neznatnoj prednosti pred Plenkovićem je doživio snažan pad - sada bi ga kao premijera vidjelo nešto manje od četvrtine ispitanih.

image
NOVA TV

Na trećem je mjestu Sandra Benčić, također sa negativnim trendom, u blagom je porastu pak podrška Nikoli Grmoji, kao premijera bi ga rado vidjelo 8,3 posto ispitanih.

image
NOVA TV

Nekog drugog priželjkuje gotovo 15 posto naših ispitanica i ispitanika, stav nema njih oko 9 posto - svi ostali su dobili zanemarivu podršku ispitanika.


Napomena: Istraživanje Crobarometar provela je agencija Ipsos između 21. i 23. ožujka, na uzorku od 1000 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske, metodom telefonske ankete.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 09:12