SLAGANJE VLADE

DP predložio Srbina za ministra obrane?; HDZ opleo po Milanoviću: Komično je pratiti kako se koprca...

Sve događaje o pregovorima o sastavljanju nove Vlade pratimo iz minute u minutu

..

 Vesna Veselić/Jutarnji list

Ključni događaji:

- Još uvijek se ne zna tko ima većinu za koju je potrebno 76 ruku

- Milanović prekinuo šutnju: Neću imati konzultacije, to je parada! Pregovori su prljaviji nego ikad, Plenković se znoji

- Raskol među manjinama, Židovi se odrekli Kajtazija

- Plenković: Nema ništa novo u pregovorima s DP-om

- Glavašević Plenkoviću: Jesi li čestitao Ivanu Anušiću?

- Bartulica (DP) u Okučanima: Zašto Pupovac nije s nama danas ovdje?


NOVO 21:50 - Hrvatska demokratska zajednica preko svog službenog Facebooka obrušila se na predsjednika Zorana Milanovića koji se danas oglasio nakon dugotrajne šutnje. Naravno, riječi se nisu birale, a status prenosimo u cijelosti:

-K omično je pratiti kako se Milanović koprca, preznojava, dodatno zakopava - umjesto da kao najveći gubitnik izbora prizna poraz, a kao kršitelj Ustava podnese ostavku. Tako je u kampanji svakog dana - premda iz sigurne zavjetrine Pantovčaka - rezolutno najavljivao „Bit ću premijer!“, ali sada, nakon izbornog debakla, infantilno mulja da je samo „izražavao spremnost” da u ime SDP-a postane predsjednik Vlade. Podjednako tako, i on i njegova partija svakodnevno uglas vrte isti spin - da je 2/3 glasača bilo ‘protiv HDZ-a‘. Po toj istoj ‘logici‘, ako zbrojimo sve koji nisu dali glas za koaliciju SDP-a, može se konstatirati da je čak 3/4 glasača reklo NE! Milanovićevoj balkanštini, njegovom bezakonju i ruskom smjeru.

Vrhovni šarlatan kao Vrhovni šarlatan - (NE)dosljedan i lažljiv kao uvijek!


18:35 Potpredsjednik Mosta Nikola Grmoja u N1 Newsroomu s Ankom Bilić Keserović komentirao je sastavljanje većina nakon izbora, ali i mogućnost njihova ponavljanja.

Iako se čini da su HDZ i Domovinski pokret vrlo blizu konačnog dogovora, ništa još uvijek nije isključeno. Ali, Most trenutno ima svojih problema, koji se ne tiču šire političke situacije. Jer, bračni par Raspudić napustio je stranku, što nije bilo ni približno očekivano.

“Most još uvijek ima dovoljno kvalitetnih ljudi i bez mene i Bože Petrova… ima ideju koja se pokazala nesalomljivo u ovih deset godina na sceni. Zato smo dobili više mandata nego na prošlim izborima. Ponosan sam i na dvoje zastupnika koji su nas napustili, ponosan sam što smo nepotkupljivi”, izjavio je Grmoja.

Ipak, koalicijski partner Hrvatski suverenisti ima problema s tim dijelom jer Vesna Vučemilović razmatra otići s HDZ-om.

“Stav Suverenista je jasan, oni su rekli da ne idu s HDZ-om i član koji bi to prekršio, morao bi napustiti stranku.”

Ne gleda Grmoja s previše razumijevanja na Domovinski pokret, ako se prikloni HDZ-u.

“Imali su uoči izbora plakate na kojima direktno Andreja Plenkovića krive za pad Vukovara. Bio sam jedan od najžešćih njegovih kritičara, ali nitko tko sjedi u Hrvatskom saboru ne slavi pad Vukovara. Mislim da ne možemo tako gledati stvari jer je to nevjerodostojna politika. Jest, HDZ je relativni pobjednik, ali osim tih 33 posto, sve ostalo dobila je opozicija. No, jedna od tih stranaka koja je bila opozicija, pregovara s HDZ-om. Ponudili smo jedan konkretan prijedlog predsjedniku DP-a Ivanu Penavi da preuzme vođenje Sabora i da nadgleda uvođenje zakona za koje se svi zalažemo.”

Pomaže u pregovorima s DP-om i to što je ministar obrane Ivan Anušić u dobrim odnosima s mnogima u toj stranci.

“Ako ste nekakva konkurencija HDZ-u u Slavoniji, a praktički ste najbolji prijatelji, nije mi jasna ta pozicija. Zapravo se radi o bivšim HDZ-ovcima koji su i dalje u odličnim odnosima s nekim HDZ-ovcima. Djeluju mi kao nekakva frakcija i dalje. Ako želite biti stranka koja će igrati dugoročno važnu ulogu, moraju se odmaknuti od HDZ-a”, naglasio je Grmoja i dodao:

“Moraju imati odgovornost zbog svega što su govorili u kampanji. Bit će prevareni, a mi smo im najbolji primjer. Ništa neće uspjeti ostvariti od politika o kojima govore ako odu s njima. Nudi im se konkretna perspektiva, gdje se bez njih ništa ne može dogoditi, nitko ih ne može presložiti i bez njih se nijedna odluka u Saboru ne može donijeti. Uistinu bismo mogli napraviti nešto za građane. Što im se ovdje nudi, Jandroković i Pupovac ili Penava i cijeli niz zakona.”

Objasnio je zašto bi ljevica bila za ograničavanje prava manjina u politici.

"Trebamo otvoriti razgovor o tome, igraju za HDZ. Oni daju podršku Jandrokoviću dok još nije kreirana većina. Već dulje vrijeme su za HDZ, ne sjećam se da su bili uz Milanovića dok je bio premijer. Jer, računaju na to da je HDZ uspostavio sustav vladavine koji je klijentelistički. Uostalom, imali smo aferu s nacionalnim manjinama, gdje se Borisa Miloševića tereti zbog namještanja potpora, ali ne smatram da je on odgovoran već Milorad Pupovac. Mislim da ga je uvalio u tu priču. Imamo situaciju da se pozicija nacionalnih manjina koristi za razne financijske interese, guranje projekata i ostvarenje raznih interesa. Oni bi trebali artikulirati probleme nacionalnih manjina u Saboru. Ne vidim smisao u ovakvoj situaciji, nakaradna je. Vrijeme je da se to promijeni jer ćemo biti zatočenici tog sustava i stvara se animozitet prema nacionalnim manjinama, koje nisu krive za politiku SDSS-a”, rekao je Grmoja za N1.


17:26 Pregovarači Domovinskog pokreta i HDZ-a u utorak su održali novu rundu konzultacija za sastav buduće parlamentarne većine.

"Mi smo rekli 76 ruku bez SDSS-a, idemo naći još dvije ruke. Ali Plenkoviću nije stalo do manjina, nego do Pupovca", rekao je jedan DP-ovac u neslužbenom razgovoru za RTL i dodao kako premijer govori da bi to bila "trokut suradnja". Plenković je, također kaže njihov sugovornik, htio da razgovaraju o ministarstvima, ali DP ne želi dok se ne riješi pitanje SDSS-a.

No Domovinci imaju jedan prijedlog, da ministar branitelja bude Predrag Mišić, koji se kao nezavisni našao na listi Domovinskog pokreta u IX. Izbornoj jedinici na 3. mjestu. Radi se o hrvatskom branitelju srpske nacionalnosti, čime u DP-u žele pokazati da nisu protiv srpskog naroda.

Mišić za sebe kaže da je "po nacionalnosti Hrvat, po narodnosti Srbin i pravoslavne vjeroispovijesti", a kao dragovoljac je bio branitelj Domovinskog rata u Vukovaru i kasnije logoraš srpskih koncentracijskih logora.

O Mišiću se zna i da sa zalaže se za formiranje Hrvatske pravoslavne crkve. Također, Mišić je 2019. provocirao SDSS reagirajući na njihovu kampanju "Kako je biti Srbin u Hrvatskoj?". Pa je kraj svog imena i slike napisao - časno, a kraj imena i slike Milorada Pupovca - unosno.

Pregovarač iz Domovinskog pokreta za RTL tvrdi da su Plenkoviću iznijeli ideju o Mišiću kao ministru branitelja i da je on na to šutio. A kontaktirali su i samog Mišića. Na pitanje hoće li biti ministar branitelja, odgovorio je: "Počašćen sam takvim nečim. Ali više od toga u ovom trenutku ne mogu komentirati. Traju pregovori i sve drugo bilo bi neozbiljno".


14:40 Predsjednik Zoran Milanović dao je izjavu. - Nema potrebe da žurimo s formiranjem sabora. Pričekat ćemo kraj roka od 19 sata, rekao je.

- Ustav ne definira konzultacije, vidjeli ste na što se to svodi, na paradu. Kad netko skupi 76 ruku dobit će mandat za sastavljanje vlade. Pregovori su počeli, pregovara se na sve strane, javno, tajno, prijevarno... Kao i uvijek, samo još prljavije.

Opširnije pročitajte OVDJE


13:28 Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izjavio je u srijedu u Puli da nemaju pravo odustati od antikorupcijske koalicije te da su SDP-ove pozicije jasne, ali se o tome moraju izjasniti Domovinski pokret i IDS.

Referirajući se na IDS koji se ne vidi u sastavljanju antikorupcijske vlade jer nema suglasja oko niza zakona, Grbin je istaknuo da će IDS morati račune polagati svojim biračima.

"Gospodo iz IDS-a, kada na stol dođe glasanje o tome da razriješimo Turudića s mjesta glavnog državnog odvjetnika, a doći će, ili da maknemo "lex AP" kako ćete glasati? Možete glasati za naš prijedlog, ili ćete se napokon razotkriti i glasati sa HDZ-om", kazao je.

Ustvrdio je da će IDS račune polagati biračima koji ih nisu birali da podržavaju HDZ i ostavljaju na snazi katastrofalne odluke koje je HDZ u zadnjih nekoliko godina donio.

Grbin nije odgovorio na pitanje hoće li se ponovno sastati s Domovinskim pokretom, no naglasio je da Domovinski pokret ali i IDS znaju sve te se o tome moraju izjasniti.

"Ako idemo u tom smjeru bitno je da se to dogodi što prije kako bi mogli bez vlade promijeniti odluku o Turudiću", kazao je Grbin novinarima na proslavi Međunarodnog praznika rada u Puli.

Poručio je da će svaka stranka biračima morati objasniti jesu li njihove poruke prije izbora bile samo folklor ili su to stvarno tako mislili.

Svjestan je, međutim, kako "nema realnosti da se stvori vlada u kojoj će sjediti SDP, Domovinski pokret i Možemo.

"To nije realno, ali konstituiranje sabora koji bi mogao promijeniti neke katastrofalne odluke koju su zadnjih godina donesene i popraviti Hrvatsku je ipak moguće", zaključio je predsjednik SDP-a.

"Ili ćemo sastaviti antikorupcijsku većinu u Saboru i početi mijenjati zemlju, pa onda ako treba ići na nove izbore, nadam se po pravednijim pravilima nego do sada, ili će se HDZ- u omogućiti da i dalje krade", poručio je Grbin.

Dodao je kako predsjednik Zoran Milanović u ovom trenutku ne sudjeluje ni u kakvim postupcima koji su vezani u sastavljanje saborske većine jer uostalom to nije njegov posao.

Za položaj radnika u Hrvatskoj rekao je da je sve samo ne dobar te upozorio na posebno loš položaj platformskih radnika zbog "katastrofalnog" Zakona o radu koja je izglasala HDZ-ova većina.


12:30 Ministar obrane Ivan Anušić komentirao je fotografiju s tajnikom DP-a Josipom Dabrom te izjavio kako njegova prijateljstva nisu ograničena na stranačku pripadnost. Izrazio je i nadu da bi pregovori s Domovinskim pokretom mogli vrlo brzo doci do konačnog dogovora. Više pročitajte OVDJE.


11:34 Premijer Andrej Plenković rekao je u srijedu u Okučanima nakon obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak da u pregovorima s Domovinskim pokretom (DP) oko sastavljanja nove vlade nema ništa novo od jučer.

Upitan je li točna informacija da je HDZ naručio internu anketu po izbornim jedinicama poslije izbora i znači li to da razmatra opciju novih izbora, predsjednik HDZ-a i tehničke Vlade kazao je da mu to nije poznato te vjeruje da bi on znao da je anketa naručena.

Za pregovore s Domovinskim pokretom oko sastavljanja nove Vlade i parlamentarne većine rekao je da nema ništa novo od jučer.

"Nacionalni odbor i Predsjedništvo HDZ-a su početkom prošlog tjedna donijeli odluku, vodimo pregovore i to je ono što radimo", dodao je, upitan je li pod pritiskom unutar stranke jer, kako pišu neki mediji, mora sklopiti sporazum s DP-om.

image

Okučani: Tomo Medved, Andrej Plenković, Gordan Jandroković, Zoran Milanović, Željko Reiner

Ronald Gorsic/Cropix

11:17 Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta u Okučanima je dao izjavu za medije, a tom prilikom se osvrnuo na pregovore između DP-a i HDZ-a, javlja N1.

“Moja poruka je da budemo strpljivi. Oprezni sam optimist”, rekao je Bartulica.

“Što se tiče predstavnika manjina, imam jedno pitanje za Milorada Pupovca – kad već služi hrvatskoj državi, postavlja se pitanje zašto nije s nama danas. Ovo su bili presudni dani u novijoj hrvatskoj povijesti i mislim da svi hrvatski političari, bez obzira kako gledali budućnost i svoju ulogu, njihovo je mjesto ovdje”, istaknuo je.

image

Gordan Jandroković, Željko Reiner i Stephen Nikola Bartulica u Okučanima

Ronald Gorsic/Cropix

10:58 Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je u srijedu kako je optimističan u pogledu ishoda pregovora između HDZ-a i DP-a o sastavljanju nove hrvatske vlade.

„Pregovori traju, optimističan sam sam glede njihova ishoda i sa strpljenjem čekam konačni ishod“, rekao je Jandroković novinarima na obilježavaju 29. obljetnice VRO Bljesak.

Upitan bi li mu bilo sporno ako bi Domovinski pokret tražio mjesto predsjednika Sabora, odgovorio je kako je predugo u politici, da ne bi bio spreman na sve ishode.

„Ali pregovori traju i dajmo im vremena da uspiju, važno je to zbog stabilnosti hrvatske države“, naglasio je, ne želeći iznositi detalje o pregovorima.

Jandroković je, upitan očekuje li uskoro okupljanje novog saziva Sabora, odgovorio kako za to postoje rokovi.

„Rok je do 19. svibnja, do tada će se, sasvim sigurno, sastati novi saziv, a kakav će ishod biti, to ćemo vidjeti“, kazao je, podsjetivši da je datum sazivanja na predsjedniku Republike. „On saziva Sabor na prvo zasjedanje, do 19. svibnja će sasvim sigurno sjednice biti“, kazao je.

image

Gordan Jandroković, Marko Milić

Ronald Gorsic/Cropix

„Nismo ovdje bitni mi, bitni su ljudi kojih se prisjećamo, bitni su oni koji su izgubili ili riskirali svoje živote“, uzvratio je na pitanje bi li bilo dobro da predsjednici države i Vlade zatome svoje animozitete bar na ovakvim obljetnicama, jer se u Okučanima nisu ni pogledali, ni pozdravili.

„Ovdje su važni hrvatski branitelji, vojnici, policajci, svi koji su pobijedili i donijeli slobodu hrvatskom narodu. Dakle, ovo je podredno, nismo mi ti koji su ovdje važni, važni su ljudi kojima se dolazimo pokloniti“, naglasio je Jandroković.

Za svoj susret s predsjednikom Zoranom Milanovićem kaže da je prošao uobičajeno, da su si pružili ruku.

Otklonio je novinarske teze da je tampon zona između predsjednika Vlade i države. Svaki put to pitate, a ja svaki put ponavljam da je to protokol, preseans, gdje sjedi predsjednik Republike, Sabora i Vlade, izjavio je.

Predsjednik Sabora poručio je iz Okučana kako je važno podsjećati nove naraštaje na događaje iz Domovinskog rata.

"Dužni smo ih se sjećati. Dužni smo nove naraštaje podsjećati na ono što se događalo i danas, u spomen na te ljude, biti ovdje zajedno“

Izrazio je zadovoljstvo da su nebom iznad Okučana preletjela dva Rafalea koji, istaknuo je, podsjećaju na napredak koji je Hrvatska ostvarila od 1995. godine. Drago mi je da su se ovdje okupili brojni ljudi i brojni branitelji kako bi se prisjetili tih presudnih dana iz moderne hrvatske povijesti", poručio je Jandroković.


9:50 Danas je počeo teći rok od 20 dana u kojem predsjednik Zoran Milanović ima obavezu sazvati konstituirajuću sjednicu Sabora. Državno izborno povjerenstvo jučer ujutro proglasilo je konačne rezultate parlamentarnih izbora, koji su objavljeni u Narodnim novinama, a predsjednik Vrhovnog suda te time i predsjednik DIP-a Radovan Dobronić ih je na Pantovčaku uručio predsjedniku Milanoviću. Na njemu je da do 19. svibnja sazove konstituirajuću sjednicu Sabora, prenosi Novi list.

Kako taj datum pada u nedjelju, za pretpostaviti je da neće čekati do samog isteka roka, ali nije ni to isključeno. Rezultati prošlih izbora bili su takvi da je premijer Andrej Plenković odmah okupio većinu i Milanović nije imao razloga oklijevati, pa se Sabor konstituirao već 17. dan poslije izbora.

Uvjet konstituiranja Sabora je izbor njegovog predsjednika. Zato nije nemoguće da, zbog nepostojanja jasne većine, prvi pokušaj konstituiranja ne uspije, kao što se dogodilo 2015. U tom slučaju nema više rokova i predsjednik Republike saziva konstituirajuću sjednicu kada stranke postignu dogovor o parlamentarnoj većini.

Kako doznaje Novi list, Milanović ovaj put neće zvati na Pantovčak predstavnike političkih stranaka da bi ih pitao dokle se stiglo u pregovaračkom procesu. Osim što predsjednik smatra da je iz javnih izvora sasvim dovoljno upoznat s tim kako teku pregovori, jedan je još krupniji razlog za vjerojatno nesazivanje konzultacija. Milanović je, tvrde na Pantovčaku, uvjeren da se Plenković uopće ne bi odazvao kako bi s njim podijelio informacije o svojim pregovorima s Domovinskim pokretom, zastupnicima nacionalnih manjina i drugima.


9:45 Nakon objave konačnih rezultata parlamentarnih izbora od 17. travnja, moguće je procijeniti kako će se raspodijeliti oko 2,7 milijuna eura koliko je država osigurala za naknadu troškova izborne promidžbe. Više pročitajte OVDJE.


8:55 Bojan Glavašević na X-u se obratio Andreju Plenkoviću.

"Hej, Andrej Plenković, kad smo kod elektabilnosti i tvog nezadovoljstva što ti nitko ne čestita pobjedu - jesi li čestitao Ivanu Anušiću što je osvojio skoro 4500 glasova više od tebe? Ili čekaš da te zamijeni na čelu HDZ-a pa ćeš mu čestitati sve zajedno? Frendovi su mu čestitali", napisao je Glavašević u opisu objave na X-u u sklopu koje je podijelio i fotografiju o kojoj ovih dana priča cijela Hrvatska.

Zajedničke fotografije Ivana Anušića, HDZ-ova ministra obrane, i Josipa Dabre, glavnog tajnika i člana Predsjedništva DP-a, snimljene na slavlju krizme Dabrina sina, a na kojem je Anušić bio jedan od uzvanika.


8:35 "Romska zajednica je puno više učinila za židovsku nego židovska za nas. Ognjen Kraus je sad napokon javno priznao da Židovi nikad nisu glasali za svoje manjinske predstavnike, za mene, da oni ne žele glasati ni za koga. Nisam siguran da Kraus zna što priča, ali sve mu opraštam", komentirao je Veljko Kajtazi, predstavnik austrijske, bugarske, njemačke, poljske, romske, rumunjske, rusinske, ruske, ukrajinske, turske, vlaške i židovske manjine, kritike koje mu je uputio Ognjen Kraus, predsjednik Židovske općine Zagreb.

Više pročitajte OVDJE.


8:01 Nakon sjednice predsjedništva HDZ-a novinarima se jučer obratio premijer Andrej Plenković.

Na samom početku presice rekao je da su stranački kolege obaviješteni o tijeku i dinamici pregovora za sastavljanje nove vlade, a potom se osvrnuo na dolazak borbenih zrakoplova Rafale.

- Hrvatsko ratno zrakoplovstvo bit će najjače na potezu od Njemačke do Grčke, rekao je.

Upitan je o Vesni Vučemilović.

- Ona je jasno rekla da neće ići s teško poraženim gubitnicama. Mi ćemo stalno podsjećati na afere koruptivne oporbe, kazao je.

Ponovno je prozvao Milanovića.

- Predvodnik te politike je kršitelj Ustava Milanović. On sad ide po sajmovima i bježi od vaših mikrofona. Sakrio se kao mali miš. Đon obraz ima, došao je i hvalio Rafale, a kada se o njima trebao očitovati onda je šutio.

Rekao je i zašto stranačke pregovore vodi u zgradi vlade, zbog čega je HDZ i prijavljen.

- Tamo nam je praktičnije i zgodnije. Ništa se Banskim dvorima nije dogodilo, pitajte Milanovića gdje se sastajao sa svojim jatacima. Prijava GONG-a me ne zanima, kazao je Plenković. Više pročitajte OVDJE.


7:55 "Čini mi se i dalje da je i dalje velika šansa da Plenković i HDZ postignu sporazum s Domovinskim pokretom. HDZ će do zadnjeg časa pokušati razlomiti DP jer bi mu to bilo jeftinije, ali za sada izgleda da to ne ide pa će to pokušati kasnije i prihvatit će privremeno neki od njihovih zahtjeva koji bi javnosti trebali pokazati da DP ne odustaje od svojih načela", kaže u Briefingu prof. dr. sc. Žarko Puhovski.

image

Ivan Anušić i Andrej Plenković

Vlado Kos/Cropix

Napominje da bi HDZ-u u DP-u do većine tada nedostajala dva zastupnika ili jedan ako im se pridruži Vesna Vučemilović. U tom slučaju bi se većina mogla postići kada bi manjine postigle dogovor po kojem bi SDSS vlastitom odlukom napustio vladu pa bi preostalih pet zastupnika manjina stalo uz novu većinu. To je, smatra, najrealnija opcija. Više pročitajte OVDJE.


7:30 Do kraja tjedna trebaju se dovršiti pregovori između HDZ-a i Domovinskog pokreta te potpisati koalicijski sporazum na kojem bi se temeljila iduća Vlada koju će činiti koalicija te dvije stranke. Iz upućenih izvora doznajemo da pregovori zaista dobro napreduju i da je realno očekivati kako će se do petka zaokružiti sve tri točke koje su na stolu: SDSS, programske smjernice buduće Vlade i kadrovi.

Već na samom početku pregovora HDZ je tražio od DP-a da izlože sva područja, odnosno resore za koje su zainteresirani. Prema riječima našeg sugovornika, DP je iznio više tematskih područja koja, ako se rasporede po ministarstvima, znače interes za preuzimanje šest ministarstava, ako ne i više.

Više pročitajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 13:58