KRAUSOV UDAR

Manjinci se posvađali, Kajtaziju prekipjelo: ‘Romi su više napravili za Židove nego Židovi za nas!‘

"Nisam siguran da Kraus zna što priča, ali sve mu opraštam", komentirao je Kajtazi

Veljko Kajtazi

 Damjan Tadic/Cropix

"Romska zajednica je puno više učinila za židovsku nego židovska za nas. Ognjen Kraus je sad napokon javno priznao da Židovi nikad nisu glasali za svoje manjinske predstavnike, za mene, da oni ne žele glasati ni za koga. Nisam siguran da Kraus zna što priča, ali sve mu opraštam", komentirao je Veljko Kajtazi, predstavnik austrijske, bugarske, njemačke, poljske, romske, rumunjske, rusinske, ruske, ukrajinske, turske, vlaške i židovske manjine, kritike koje mu je uputio Ognjen Kraus, predsjednik Židovske općine Zagreb.

Kraus je u Večernjem listu ustvrdio da je potpuno nezadovoljan Kajtazijem. "On služi i predstavlja samo sebe i svoje interese. I nikoga drugog. Ne jednom pokušali smo s njim razgovarati, ali bezuspješno. I odlukom našeg Vijeća zahvalit ćemo mu na tome što je učinio, ali nas više ne treba zastupati", najavio je Kraus da će se Kajtazija i službeno "odreći" i da ga više neće smatrati legitimnim predstavnikom njihovih interesa u Saboru.

image

Ognjen Kraus

Lucija Očko/Cropix

Kajtazi kaže da samo na nekoliko primjera može demantirati predsjednika Židovske općine. Pokrenuo je, podsjeća, inicijativu da se ustaški poklič "Za dom spremni" oštro sankcionira, zbog čega je redovno bio meta bijesa desničara. "Kad su u Jasenovcu nedaleko od nekadašnjeg ustaškog logora postavili spomen-ploču poginulima u ratu u Hrvatskoj na kojoj je u grbu jedne veteranske udruge i ustaški pozdrav, najglasnije sam galamio.

Židovska zajednica ništa nije učinila za Rome i podržala inicijativu da se Hajriji Mihaljević, koja je u ratu u spasila židovsko dijete, prizna status pravednice. Romska zajednica sama komemorira Ušticu, ustaški logor u kojem su bile smještene romske obitelji koje nakon deportacije nisu mogle biti smještene u logor III Ciglana Jasenovac. Kraus kad nabraja stradalnike, nikada ne navede da su među njima i Romi, uvijek samo kaže Srbi, Židovi i ostali."

Što se tiče odluke predstavnika manjina da će u pregovorima o sastavljanju parlamentarne većine biti jedinstveni i da se neće dati dijeliti na podobne i nepodobne, Kajtazi kaže da se nije predomislio i da su, za razliku od svih drugih, Romi jedini koji nemaju svoju matičnu državu, osim Hrvatske. "Ako su manjinci pametni, ostat će zajedno na kupu jer su sitni interesi kratkog daha. Samo ako potrajemo jedinstveni, više će nas cijeniti. Nema stabilne Vlade bez manjinaca", zaključio je Kajtazi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 22:11