VELIKI SASTANAK

MILANOVIĆ U BANSKIM DVORIMA OKUPLJA SVE BIVŠEPREMIJERE HDZ-a Pozvani su sviosim Sanadera koji je u zatvoru

Pozvani su svi, osim Ive Sanadera koji je u Remetincu i pokojnog Račana, a susret je predviđen za četvrtak u sjedištu Vlade RH

Zoran Milanović trebao bi se u četvrtak sastati sa svim svojim prethodnicima u Banskim dvorima. U goste mu dolazi buket hrvatskih premijera: Stipe Mesić , Josip Manolić, Franjo Gregurić, Nikica Valentić, Zlatko Mateša i Jadranka Kosor .

Od deset šefova dosadašnjih Vlada, odnosno devet živih ( Ivica Račan s one je strane Neba), na sastanku vjerojatno neće biti Hrvoje Šarinić, zbog teške bolesti, a iz posve razumljivih i općepoznatih razloga ne očekuje se ni Ivu Sanadera. Inicijativu za susret pokrenuli su Mesić i Kosor, prvi hrvatski premijer i posljednja u nizu do Milanovića.

Ideja o susretu svih dostupnih hrvatskih premijera pala je na svečanoj večeri prilikom prijema Hrvatske u Europsku uniju, kada se aktualni premijer zadržao u dužem razgovoru sa šest svojih prethodnika koji su te noći sjedili za zajedničkim stolom. Prvo je predloženo da se druženje organizira više neformalno, negdje uz janjetinu, ali je Milanović inicijativu uozbiljio pozivajući društvo u Vladinu rezidenciju.

Naravno, glavno je pitanje što je smisao tog neobičnog skupa. Neki od sudionika tvrde da imaju mnogo zajedničkih tema.

Bivši premijeri, premda svi do jednoga iz HDZ-a, vrlo se korektno, bez izuzetka, odnose prema vlasti premijera Milanovića. Jadranka Kosor u više se navrata pokazala prilično benevolentnom prema svom nasljedniku, čak se solidarizirala s njegovom pozicijom. Tvrdi da ga samo ona može razumjeti.

J. Kosor i Mesić aktualnom premijeru zamjeraju samo manjak odlučnosti pa će vjerojatno u tom pogledu u četvrtak pasti i neke sugestije. Ne treba, međutim, zanemariti ni vjerojatnost da upravo njih dvoje, koji su za razliku od drugih bivših premijera ostali u politici, susret s Milanovićem iniciraju iz razloga vlastite političke promocije. Mesić voli biti u điru, Kosor traži vlastiti politički prostor i lovi svaku priliku za publicitet.

Zoran Milanović ideju o trustu hrvatskih premijera vjerojatno nije prihvatio samo iz kurtoazije. To mu ni inače nije jača strana. Na svečanoj euro-večeri nekim je svojim prethodnicima komplimentirao tvrdeći da voli razgovarati s pametnim ljudima. Kako se problemi u državi usložnjavaju, a situacija dramatizira, tako i Milanović pokazuje sklonost da širi krug svojih sugovornika. Nedavno je na razgovor pozvao i davno otpisanu Željku Antunović. Sastanak s ljudima koje je na premijerskoj funkciji naslijedio on, kažu ljudi iz Vlade, vidi kao neobaveznu razmjenu mišljenja.

Ne namjeravaju od toga praviti veliku pompu. Radije bi ga medijski zatajio ili neeksponirao. Premda je skup takve, najviše moguće razine, logično prvorazredna senzacija. Hoće li i svojim sadržajem predstavljati nekakvu vrijednost - to ovisi o gostima, ali sigurno ponajviše o domaćinu velikog summita svih hrvatskih premijera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 09:10