OPORBA NIJE USPJELA

Milinović: Baš je Kalmeta probudio antikorupcijski duh

ZAGREB - Sa 66 glasova protiv, dva suzdržana i 33 za, SDP-ov prijedlog za smjenu ministra mora, prometa i infrastrukture Božidara Kalmete nije prošao u Saboru pa Kalmeta i dalje ostaje ministar.

Ustajući u obranu svojeg ministra potpredsjednik Vlade Darko Milinović prozvao je ranije SDP za politiziranje i stvaranje antipoduzetničke klime.

- Izlaganje Željka Jovanovića je politički pamflet. Mogao bi mu reći “Sjedi, jedan!”. To je još jedan bezuspješni pokušaj destabiliziranja vladajuće koalicije. Politiziranjem afera stvarate antipoduzetničku klimu i tupite oštricu u borbi protiv korupcije - prozvao je Milinović najajaču opozicijsku stranku sa saborske govornice.

Prema njegovim riječima, upravo je ova Vlada “probudila antikorupcijski duh”, a što se tiče ministra Kalmete “upravo je on pomogao u otkrivanju nkeih afera, posebno u HŽ-u”.

Milinović se dotakao i Kalmetine vjerodostojnosti i njegove slike u javnosti.

- Posljednja anketa na lokalnim izborima pokazala je da u u Kalmetu i njegov program vjeruje 65 posto građana na području Zadra - branio je Milinović kolegu iz Vlade.

Prozvani ministar Kalmeta pokušao je u zadanih deset minuta iznijeti protuargumente SDP-ovom zahtjevu za njegovom smjenu s glavnom tezom da se ne može tražiti politička odgovornost zbog kriminala na nižim razinama. Stigao je samo do javnih nabava i cestogradnje.

- Ne može se tražiti politička odgovornost zbog nečasnih radnji na operativnoj razini. To bi značilo da se oni u svojem kriminalu uvijek mogu skrivati iza ministra ili nekog drugog rukovoditelja, a time se suspendira načelo pravne države da svatko odgovara za ono đto je počinio - branio se Kalmeta.

Prema njegovim riječima, ovlasti i nadležnosti jasno su regulirane u zakonima, poput onog o javnoj nabavi te prostornom uređenju i građenju.

- Događaju se neki krouptivni postupci, ali oni se otkrivaju i sankcioniraju - rekao je Kalmeta.

Oko spornih “javnih nabava”, a što mu zamjera SDP, Kalmeta je rekao da uz Zakon o javnoj nabavi, u natječajima u kojima sudjeluju europske investicijske banke postoji stroga procedura te da strani konzultanti koje anagažiraju te banke nikada nisu imali ozbiljnije pritužbe.

Što se tiče HAC-a, ministar je rekao da je do sada pokrenuto 3913 postupaka javne nabave, a da je bilo samo 144 žalbe od čega je Državna komisija za kontrolu javne nabave usvojila samo 53.

Izlaganje Kalmete i Milinovića izazvalo je oprobu na niz replika ispravaka krivog navoda.

Ivica Pančić (SDP) ponovno je izvukao plišanu igračku - ružičastu (korupcijsku) hobotnicu.

- Ovo je hobotnica koja je nadživjela Ivu Sanadera, a kako sada stvari stoje nadživjet će i Jadranku Kosor - poručio je Pančić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 05:08