NA MINIMUMU

MJERE ŠTEDNJE BIVŠEG PREDSJEDNIKA Mesić isključio telefon kako bi platio voditeljicu ureda

 Goran Mehkek / CROPIX

U službenoj rezidenciji bivšeg predsjednika Stipe Mesića zbog štednje su ukinute telefonske linije. Posljedica je to nedavne odluke vladajuće koalicije HDZ - Most, koja je ukinula Mesićev ured u Grškovićevoj ulici u Zagrebu.

Stipe Mesić je protiv Vladine odluke podigao tužbu na Ustavnom sudu, a kako bi mogao platiti svoju posljednju suradnicu Mirjanu Pavoković, odlučio je isključiti telefonske linije u Uredu tako da, ako ga netko želi čuti, mora zvati na privatni mobitel suradnice.

Fizička zaštita

A opet, Hrvatska ga nije potpuno ekskomunicirala i jučer je u Ljubljani trebao sudjelovati na proslavi Dana državnosti koje je organiziralo tamošnje hrvatsko veleposlanstvo. Prije mjesec dana Sabor je na prijedlog Vlade ukinuo pravo na ured bivšem predsjedniku. Za ukidanje ureda je glasao 81 zastupnik Sabora, protiv predloženih izmjena Zakona o posebnim pravima predsjednika nakon isteka mandata, glasala su 44 zastupnika, a četvero je bilo suzdržano.

Mesić je tako od 1. lipnja trebao ostati bez trajnog prava na ured, privatnog vozača i službeno privatno vozilo, dok će mu se na teret državnog proračuna i dalje osiguravati fizička zaštita.

Očekuje se da će se ovim izmjenama godišnje uštedjeti oko 80 tisuća eura. No, Mesić je odlučio uzvratiti: “Bivši predsjednik RH, g. Stjepan Mesić, i dalje koristi ured u Grškovićevoj 13. Kao prvo, nisu doneseni nikakvi provedbeni akti kojima bi se utvrđivali modusi praktičnog gašenja toga Ureda, a - kao drugo - bivši se Predsjednik obratio Ustavnom sudu da ocijeni ustavnost retroaktivne primjene zakona u odnosu na njegovo pravo korištenja Ureda te da se sve eventualne aktivnosti oko iseljavanja zaustave dok Ustavni sud ne donese svoj pravorijek”, odgovorila je Mirjana Pavoković, voditeljica Ureda.

‘Invalidan zakon’

U telefonskom razgovoru koji smo vodili jučer oko podneva, Mesić je snažno kritizirao Vladu i zaključio da je zakon kojim ga se deložira neustavan: “To je invalidan zakon koji su sastavile pravno invalidne osobe. Među ostalim, ne sadrži obavezne provedbene odredbe, bez kojih se zakoni ne mogu provesti. Nigdje ne piše što će biti s kućom u Grškovićevoj koja je državna imovina, niti što s gospođom Pavoković koja za godinu dana treba u mirovinu, pa ni tko bi me trebao iseliti. Ali, nemamo novca i isključili smo telefone”, rekao je Mesić.

Uskoro u Irak i Siriju zbog naftnih polja

U idućih mjesec dana, Stipe Mesić će posjetiti Irak i Siriju, kako bi u tim zemljama dogovorio poslove za hrvatska poduzeća. U Ljubljani se 6. lipnja susreo sa savjetnikom premijera Iraka dr. Lukmanom Almuhiyem. “S Iračanima ćemo uskoro dogovoriti važan posao, a u Siriju odlazim na poziv vlade Bašara al-Asada jer je nedavno oslobođeno područje oko Palmire, gdje se nalaze Inina naftna polja. Mislim da bismo se uskoro mogli vratiti i organizirati proizvodnju”, izjavio je Mesić. “Znaju li u Vladi za vaš plan da otputujete u Irak i Siriju”, zanimalo nas je. “Koja Vlada, zar Hrvatska ima Vladu?”, uzvratio je Mesić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 06:25