BITKA ZA REJTING

MMF stigao u Zagreb: Susrest će se s privrednicima, Vladom i HNB-om

MMF je trebao doći u studenom prošle godine, ali to su spriječili parlamentarni izbori
 CROPIX

ZAGREB - U Zagreb je stiglo izaslanstvo Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) , potvrdili su nam neslužbeno izvori iz Vlade i središnje banke.

- Izaslanstvo MMF-a ovdje ostaje tjedan dana. Ovdje borave radi uobičajenih konzultacija po članku 4. Statuta MMF-a - kazao nam je jedan od sugovornika iz Vladinih krugova.

Šefovi Misije MMF-a, na čelu sa Zuzanom Murgasovom, voditeljicom za Hrvatsku su se, prema našim informacijama, sastali s predstavnicima Vlade i Ministarstva financija, te Hrvatske nardone banke ( HNB). U planu su im i susreti s drugim sudionicima gospodarskog života - sve u svemu, oko 20 sastanaka - nakon čega će napisati izvješće o Hrvatskoj. Iako je dio ljudi s kojima smo razgovarali iznenađen dolaskom MMF-a u ovom trenutku, budući da se njihov dolazak očekivao tek u svibnju, naši sugovornici nas uvjeravaju da ememefovci nizu poranili, nego su zaparavo - zakasnili.

- Trebali su doći još u studenom prošle godine, ali to je odgođeno zbog izbora, pa dolaze sada. Prezentirali smo im smjernice za izradu proračuna - objašnjava naš izvor iz Vladinih krugova, koji odbacuje špekulacije da su ememefovci u Zagreb došli kako bi razgovarali o sklapanju bilo kakvog novog aranžmana.

Kada je izaslanstvo MMF-a u svibnju prošle godine boravilo u Hrvatskoj, tadašnju su Vladu upozorili da mora jače prionuti na rezanje javne potrošnje, te da se mora čvrsto držati Zakona o fiskalnoj odgovornosti. Svoju vjernost tom zakonu prošlog je tjedna potvrdio i novi premijer Zoran Milanović, iza kojeg sada stoji i najava rezanja proračuna za 4,6 milijardi kuna. U MMF-u smatraju da je nastavak fiskalne konsolidacije jedan od uvjeta da Hrvatska zadrži povjerenje financijskih tržišta.

Dolazak MMF-ova izaslanstva svojevrstan je izlazak Milanovićeve Vlade na međunarodnu financijsku pozornicu. Povjerenje ulagača, naime, ovisit će o ocjenama koje će dati MMF, ali i o onima koje će napisati rejting-agencije, koje proteklih tjedana ruše bonitete jedne europske države za drugom. Kako bi uskoro i "rejtingaši" trebali doći u Hrvatsku, vidjet će se jesu li Milanović i njegovi ministri uspjeli uvjeriti svjetsku financijsku javnost da misle ozbiljno kada govore o rezanju potrošnje i izlazku iz krize, iz koje Hrvatska nikako da ispliva već četvrtu godinu za redom. O tome će ovisiti i ishod 'bitke za rejting'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:38