PITANJE ĆIRILICE

'NADAM SE DA SU U PRAVU ONI KOJI SE NE ŽELE DOGOVORITI, A NE JA' Josipović o odbacivanju njegove inicijative za Vukovar

Potrebu inicijative jučer je otklonio premijer Zoran Milanović kazavši kako postoji Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina koji se treba provoditi.

DUGO SELO - Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas kako se nada da nije u pravu on već oni koji smatraju da se ne treba ostvariti njegov prijedlog za pokretanjem široke javne rasprave i postizanju konsenzusa o odnosu prema manjinskim zajednicama.

Josipović je u ponedjeljak predložio pokretanje široke javne rasprave u društvu kako bi se postigao konsenzus o odnosu prema manjinskim zajednicama, a nakon prosvjeda u Vukovaru uzrokovanih postavljanjem dvojezičnih ploča, na latinici i ćirilici, na tijela državne uprave.

Potrebu inicijative jučer je otklonio premijer Zoran Milanović kazavši kako postoji Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina koji se treba provoditi.

PREDSJEDNIK JOSIPOVIĆ ZA JUTARNJI 'Pripremam rješenje za ploče na ćirilici u Vukovaru'

Upitan nakon druženja s građanima u Dugom Selu za komentar Milanovićeve izjave, Josipović je kazao kako se, kad je riječ o poštivanju zakona, slaže s premijerom, ali i upozorio kako u Hrvatskoj postoji "određeni poremećaj međunacionalnih odnosa" zbog kojeg je i predložio pokretanje inicijative.

"Kad je riječ o zakonu tu bih se svakako složio s premijerom, uostalom o tome sam puno puta govorio - zakon treba primijeniti", rekao je Josipović.

Na inicijativu i postizanje konsenzusa je pozvao zbog, kako je rekao, njemu očite činjenice da imamo određeni poremećaj međunacionalnih odnosa.

"To je nešto što nama ne treba i zato sam htio pozvati sve relevantne faktore da razmislimo o tome kako naše međunacionalne odnose učiniti stabilnima i boljima. Vidio sam iz izjava da ne misli puno političara slično kao ja, pa evo i premijer. Ja se samo mogu nadati da su oni u pravu, a ne ja", rekao je Josipović novinarima.

Vezao uz inicijativu za održavanjem referenduma koju je pokrenula udruga "U ime obitelji", a koja u pismu od njega traži da se zauzme da se on raspiše u jednom razumnom roku jer se boje da je vlada i politika sklona odugovlačiti, Josipović je ponovio kako on o meritumu, samom sadržaju inicijative "misli drukčije", ali i da su se ispunili uvjeti za referendum te ga treba održati.

"Predsjednik tu nema nikakvu nadležnost, osim što i ovom prilikom ističem kako valja poštivati Ustav i zakone i kada se radi o pravu na referendum", rekao je predsjednik.

Inicijativa "U ime obitelji" uputila je danas pismo Josipoviću u kojem ga je zamolila da jasno iskaže stav prema svim državnim tijelima i javnosti o potrebi određivanja roka za provjeru potpisa i zatraži vremensko određenje razumnog roka za donošenje odluke o raspisivanju referenduma kojim bi se u Ustavu brak definirao kao zajednica žene i muškarca.

Josipović je danas posjetio Dugo Selo i tamošnju vojarnu u povodu obilježavanja 22. obljetnice ustrojavanja i djelovanja Vojne policije Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 12:24