NAPOKON KOD KUĆE

Najljepše Anino jutro: Baka, ti si stvarno tu!

Nadležni centar za socijalnu skrb tek je nakon dva i pol mjeseca shvatio kakvu su nepravdu i traumu priredili trogodišnjakinji
 Nina Đurđević/Cropix

ZAGREB - Tu si... Baka, tu si! Ja sam stvarno doma - u nevjerici je na novogodišnje jutro šaptala mala Ana. Probudila se i, još snena, otrčala u kuhinju u kojoj je baka Ivana pila kavu.

- Nije vikala, nije se smijala ni veselila, samo je stajala na vratima i šaptala ‘baka, tu si’ dok su joj se ručice tresle. Meni su zasuzile oči, a ona mi se popela u krilo, zagrlila me i ponavljala ‘stvarno si tu, stvarno si došla po mene’ - priča baka Ivana.

Zagrlile se

Mala Ana, trogodišnja djevojčica, i njezina baka 78 dana su čekale da se zagrle u svojem domu. Točno je toliko Ana provela u domu za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, iako ima svoj dom, svoju baku koja o njoj brine od rođenja, ljubav i toplinu kakvu svako dijete treba.

Ipak, baka Ivana morala je okrenuti sto telefona, angažirati odvjetnika, alarmirati javnost, pravobraniteljicu za djecu, objaviti desetak novinskih članaka, privući posebnu pažnju Ureda predsjednika Ive Josipovića i potaknuti intervenciju Ministarstva socijalne skrbi da bi nadležni u centru za socijalnu skrb - nakon dva i pol mjeseca! - shvatili kakvu su nepravdu i traumu priredili jednoj trogodišnjakinji. No, ni sada se Ana nije trajno vratila baki, već samo privremeno, do kraja novogodišnjih blagdana. Prema najnovijoj odluci suda, baka bi djevojčicu 7. siječnja trebala vratiti natrag u dom.

- Nadam se iz sveg srca da se to neće dogoditi. Naša odvjetnica tražit će od suda da mi povjere dijete na srkb privremeno, do okončanja novog sudskog postupka i duboko vjerujem da će nam to odobriti, jer inače ne znam što ću. Budem li morala u petak odvesti Anu natrag u dom , puknut će joj srce, o sebi da ni ne govorim. Ja to neću moći učiniti... - govori baka Ivana, još se živo sjećajući 14. listopada kad je Anu ostavila na srepenicama dječjeg doma. Nikad, kaže, neće zaboraviti njezine urlike, suze i molbe da je odvede kući i stalno ponavljanje pitanja “baka, zašto me više nećeš?”. Gotovo svakog dana baka Ivana posjećivala je svoju unučicu i svaku večer morala objašnjavati zašto je ne može odvesti doma.

Sud nisu obavijestili

Baka to nije mogla objasniti ni njoj ni sebi. Naime, Aninoj mami, 21-godišnjoj djevojci oboljeloj od shizofrenije, i ocu, 42-godišnjaku koji nije želio priznati dijete dok ga, uoči djevojčičinog trećeg rođendana, sud nije na to prisilio, oduzeto je pravo da žive s djetetom, jer su ga zlostavljali i zanemarivali. No, nadležni centar nije nakon toga sudu predložio da dijete povjeri baki, nego da ga smjesti u - dom. Iz samo njima poznatih razloga, nisu uopće sud obavijestili da dijete ima baku koja o njemu brine od rođenja i koja svim srcem želi to i dalje činiti.

Još nema ročišta

Tek nakon bakine upornosti, Ministarstvo je provelo inspekcijski nadzor i naredilo centru da preispita svoj prijedlog. Centar je dan prije Badnjaka predložio sudu da povjeri dijete baki.

- Ročište još nije zakazano, ali vjerujem da će biti hitno. Sve stručne službe - klinika za zaštitu djece, dom i centar za socijalnu skrb - smatraju da dijete treba nastaviti živjeti sa mnom. Zato molim sud da me ne tjera da Anu vraćam u dom, nego da nam dozvole da budemo zajedno dok ne donesu konačnu odluku - moli baka Ivana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 23:55