TANTIJEME

NAKNADA I NAKON SMRTI Redatelji o Vrdoljakovim ugovorima s HRT-om: 'Nama na Prisavlju nikada ni za jedan film nisu dali ugovor o naknadi za reprize'

 Bruno Konjević/CROPIX

Da je Hrvatska radiotelevizija privilegirala Antuna Vrdoljaka osiguravajući mu doživotnu autorsku naknadu, a njegovim potomcima i 70 godina nakon njegove smrti za reprize serije “Duga mračna noć” proizvedene u koprodukciji s HRT-om, potvrdili su nam i drugi redatelji i scenaristi čije je filmove i serije otkupio HRT.

Niz redatelja i scenarista čije je filmove i serije snimljene u neovisnoj produkciji ili koprodukciji s HRT-om ta kuća otkupila ne primaju od HRT-a nikakve naknade za reprize.

Neovisne produkcije

Vinko Brešan ima dugu suradnju s HRT-om. “Ni za jedan moj film koj je nastao u koproduckiji s HRT-om kao što su ‘Maršal’, ‘Svjedoci’ i ‘Nije kraj’, kao ni za ‘Svećenikovu djecu’, nastalu u neovisnoj produkciji, ne primam nikakve naknade za reprize”, kazao nam je Brešan.

Objava ugovora koji pokazuju da je Antun Vrdoljak za 13 epizoda serije “Duga mračna noć” snimljene u koprodukciji privatne producentske kuće Mediteran film i HRT-a za prvu reprizu te serije dobio 50 posto od važećeg televizijskog cjenika za scenarij i režiju, a za svaku sljedeću reprizu 25 posto od važećeg HRT-ova cjenika, i to doživotno plus 70 godina nakon smrti, izazvala je živi interes među redateljima i scenaristima koji svoje filmove i serije također prodaju HRT-u.

Redateljica i scenaristica Snježana Tribuson također ima dugogodišnju suradnju s HRT-om. “HRT za vanjsku produkciju i koprodukciju autorima nikada, koliko je meni poznato, nije davao naknadu za reprize”, kazala nam je Tribuson. Režirala je film “Ne dao Bog većeg zla” snimljen prije 13 godina u koprodukciji s HRT-om po knjizi njezina brata Gorana Tribusona. Napravili su i pet epizoda serije. Od HRT-a, no, rekla nam je, ni ona niti brat nisu dobili klauzulu koja bi im jamčila naknade za reprize.

Izgubili pravo

Valja podsjetiti da je baš negdje u vrijeme ugovaranja i snimanja filma “Ne dao Bog većeg zla” i Vrdoljak s HRT-om sklopio ugovore za “Dugu mračnu noć”, ali za razliku od Tribusona, njemu je uprava te kuće zajamčila dugogodišnje naknade za reprize.

Snježana Tribuson je s bratom Goranom koscenaristica, ali i redateljica popularne serije emitirane na HRT-u “Odmori se, zaslužio si”. Prve četiri sezone, pojasnila nam je Tribuson, rađene su u produkciji HRT-a, dok je zadnja, peta sezona u kojoj je snimljeno 15 epizoda nastala u neovisnoj produkciji Maxima filma. Za tu petu sezonu te serije nastale u neovisnoj produkciji, kazala nam je Tribuson, HRT autorima nije priznao pravo na autorsku naknadu za reprizu.

Bez razgovora

Da im HRT nije priznao pravo na autorsku naknadu za reprize, potvrdio nam je i Ivica Đikić, scenarist nedavno emitirane serije “Novine”. Serija je, podsjetimo, snimljena u koprodukciji neovisne produkcijske kuće Drugi plan i HRT-a. “HRT nam nije dao nikakav ugovor o autorskoj naknadi za reprize. Prilično sam siguran da takve ugovore, kad je riječ o vanjskoj produkciji i koprodukciji s HRT-om, osim Vrdoljaka, nema nitko”, izjavio nam je Đikić koji kaže da će HRT seriju “Novine” reprizirati već na jesen. “Od te reprize ni ja, ni redatelj Dalibor Matanić, kao ni ostali koautori serije neće dobiti ništa, jer HRT ima pravo neograničenog repriziranja bez ikakve naknade.

Oko toga se s upravom HRT-a nije moglo ni razgovarati, jer se HRT u pregovorima postavio na način - uzmi ili ostavi. U slučaju da neka druga produkcijska ili televizijska kuća odluči otkupiti seriju ‘Novine’, a koliko znam postoji interes za to, HTV dobiva 70 posto ugovorenog iznosa prodaje serije, a privatni producent Drugi plan 30 posto. HTV će i u tome slučaju na seriji zaraditi, ali autori ni od te HTV-ove zarade neće dobiti ništa”, kaže Đikić.

I redatelj i scenarist serije “Patrola na cesti” Zvonimir Jurić i Jurica Pavičić, snimljene u koprodukciji privatne produkcijske kuće Kinorama i HRT-a, također od HRT-a nisu dobili nikakve ugovore koji bi im jamčili autorsku naknadu u slučaju repriziranja te serije.

Očito je, dakle, da je uprava HRT-a, potpisivanjem ugovora s Antunom Vrdoljakom za “Dugu mračnu noć” proizvedenu u koprodukciji s HRT-om, toga autora stavila u privilegiran položaj u odnosu na druge autore filmova i serija iz vanjske produkcije i koprodukcije. Objavu toga dijela Izvješća NO HRT-a, koji upozorava na problem eklatantnog privilegiranja jednog autora i diskriminiranja ostalih autora na javnom medijskom servisu, jedan od bivših ravnatelja te kuće patetično naziva “hajkom” i pokušajima da ga se “uvali u kaljužu”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 15:58