AGONIJA OKONČANA

Nakon što su bojkotirali ledene učionice vukovarski školarci smješteni u obnovljenu zgradu: 'Mogli bi ovdje ostati jako dugo'

 Vlado Kos / Cropix

VUKOVAR - Nakon dvotjednog roditeljskog bojkota, 475 učenika Tehničke škole „Nikola Tesla“ Vukovar od ponedjeljka su ponovno krenuli na nastavu, no umjesto katastrofalnih uvjeta u zgradi bivšeg Radničkog doma u Borovu Naselju, ovi vukovarski srednjoškolci smješteni su u obnovljenu zgradu Veleučilišta „Lavoslav Ružička“.

Već treću zimu trebali su učenici ove škole provesti u hladnoj i oronuloj neuvjetnoj zgradi, a sve zbog nemara nadležnih institucija - Ministarstva regionalnog razvoja, Ministarstva obrazovanja te Vukovarsko-srijemske županije. I tako bi i bilo da roditelji nisu odlučili presjeći agoniju i jednostavno, iz sigurnosnih i zdravstvenih razloga, djeci zabraniti odlazak u školu. Bio je to očito pravi potez, jer je u samo dva tjedna pronađeno rješenje zahvaljujući dekanici Veleučilišta Gordani Bujišić, koja je ponudila njihove prostore, a što su konačno prihvatili i roditelji, učenici, nastavnici kao i resorni ministar Željko Jovanović. Umjesto hladnog Radničkog doma, učenici sada idu u tople prostore Veleučilišta, moderno opremljene i obnovljene zgrade, koja je kod djece izazvala prava mali šok u usporedbi s onim što su imali u Radničkom domu.

- Jako je dobro, toplo i ugodno. Što se nas tiče mogli bi ovdje ostati jako dugo - kazala je učenica 2. razreda Aleksandra Božić.

- Veleučilište je obnovljeno sredstvima Vlade i meni je posve normalno da problem riješimo na ovaj način. Žao mi je što ranije nismo bili u poziciji razgovarati o tome, jer mislim da se to može organizirati i kada su studenti ovdje. Situaciju nam sada olakšava činjenica da su kod nas počeli ispitni rokovi, koje smo još i dodatno produljili za jedan tjedan, tako da će ovi prostori u sljedećih pet tjedana biti na raspolaganju Tehničkoj školi. No, ako i do tada njihova škola ne bude obnovljena reorganizirat ćemo se. Ovi učenici sasvim sigurno odavde neće ići u Radnički dom, nego u svoju školu - kazala je dekanica Bujišić, koja je na ovu dužnost stupila prije tri mjeseca. Ravnatelj Tehničke škole Đorđe Lukić izrazio je zahvalnost i njoj i ministru, a što se tiče propuštenih sati u vrijeme bojkota, tvrdi, da s njima neće biti problem.

- Za maturante ćemo to odraditi subotama, a za ostale razrede u svibnju i lipnju. Imamo prostora za to u nastavnom programu - rekao je zadovoljni ravnatelj, kao što je uostalom i predsjednica Vijeća roditelja Dragana Đorđević.

- Prezadovoljni smo, jer naša djeca napokon imaju normalne i što je još važnije sigurne uvjete za nastavu. Zahvalni smo dekanici, jer je riješila jedan dugogodišnji problem, što mnogi drugi već godinama nisu učinili. Ovdje su zakazali brojni ministri i povezane institucije, no nadam se da je ovo kraj agonije i da će se učenici što prije vratiti u svoju školu - istaknula je Đorđević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 14:23