SLUČAJ AGROKOR

GRMOJA UOČI SJEDNICE ISTRAŽNOG POVJERENSTVA 'HDZ će učiniti sve da ga ugasi, preopasno je! Stižu dokumenti, Šeks je sve znao, može se pokriti ušima!'

 
 Hrvatski sabor

12:30 HDZ je jutros izveo blitzkrieg koji je oporbene članove Istražnog povjerenstva digao na noge: stručne službe dobile su nalog da se ne pojavljuju na sjednici Istražnog povjerenstva i nazovu svjedoke i obavijeste ih da ne dolaze. A članovi povjerenstva za Agrokor iz redova HDZ-a i HNS-a poslali su predsjedniku Orsatu Miljeniću izjavu o prestanku rada Povjerenstva. Sjednica je ipak održana s polsatnim zakašnjenjem i bez svjedoka. Orsat Miljenić poručio je da je HDZ tim potezom izveo nasilan, uzurpatorski čin, najgoru stvar u parlamentarnom životu Hrvatske.

Danas je bila zakazana sjednica sa svjedocima, ali dogodila se apsolutna uzurpacija u Saboru dosad nezabilježena. Na meni nepoznat način, koji ćemo istražiti, stručne službe su dobile nalog da se ne pojavljuju na sjednici i da obavijeste svjedoke da ne dolaze. Ovo je stvar veća od samog povjerenstva. Ispada da procedure ne vrijede i da svatko može raditi što hoće. Ruši se pravna država u parlamentu. To je kršenje Ustava, zakona i jedna od najgorih stvari koja se dogodila u povijesti parlamenta.“, poručio je Miljenić i objasnio kako, kad bi HDZ-ovci i HNS bili u pravu da su se stekli uvjeti za prekid rada, da bi o tome odluku trebao donijeti Sabor. Njegovo je mišljenje da Povjerenstvo tek sad može na miru raditi jer zna čime se ne može baviti: „Bez odluke o prestanku rada mi bi i dalje trebali nastaviti raditi. Što je s dokumentacijom i rokovima. To ništa nije utvrđeno. Zašto? Zato jer je ovo nasilje. Nasilje većine nad nama i nad hrvatskim građanima. Ako HDZ i HNS tumače da su nastupili uvjeti za prestanak rada, mogli su barem donijeti odgovarajuću odluku i tada bi sve bilo ex lege. Ovo je najsramotniji dan u Saboru.“, zaključio je Miljenić.

Ivan Lovrinović potez HDZ doživio je kao opasan znak totalitarizma: „Uhvatio ih je strah i panika od istine i razotkrivanja političkih mentora Ivice Todorića.“ Predložio je da se pozovu predstavnici svih stranaka da nastavimo. Nikola Grmoja je ustvrdio da je riječ o "neviđenom pokušaju gušenja istine" i začudio se što „HDZ i HNS nisu skupili snage pojaviti se, valjda jer bi bilo zabilježeno tko je od njih dignuo ruku za ukidanje povjerenstva".

Gordan Maras predložio je da se podnese prijava protiv nepoznate osobe koja je zvala i naložila stručnim službama i procijenio da je riječ "o udaru na ustavnopravni poredak.“ Oporba je najavila da će ovu raspravu preseliti u sabornicu, zbog čega su zatražili stanke u Saboru i prekinuli raspravu o proračunu.

------------------------------------------

11:45 - HDZ-ov veteran i pročelnik stranačkog Savjetodavnog vijeća Vladimir Šeks izjavio je u srijedu da ne želi komentirati tvrdnju Nikole Grmoje (Most) o navodnoj Šeksovoj odgovornosti za aferu povezanu s Agrokorom iz 1992. godine, jer o tome ništa ne zna, istaknuvši kako kaznenu prijavu ne podnosi državni odvjetnik već Državno odvjetništvo.

------------------------------------------

11:21 - Pozivajući se na Zakon o istražnim povjerenstvima, klubovi saborske većine u srijedu su ponovili da povjerenstvo za Agrokor treba prestati s radom, jer je istraga protiv Ivice Todorića postala pravomoćna.

HDZ-ov Branko Bačić osvrnuo se prozivku SDP-ova Davora Bernardića o HBOR-ovu kreditu Agrokoru iz 2016. i poručio mu da selektivno pamćenje kao malo gdje drugdje stanuje u SDP-u.

Taj zaborav posebno je uočljiv kad se raspravlja o radu Vlade u mandatu 2012.- 2015., dakle u mandatu Zorana Milanovića, poručio je Bačić šefu SDP-a koji je nakon stanke problematizirao HBOR-ov kredit dan Jamnici, Ledu, Zvijezdi i PIK-u Vrbovec.

Taj je kredit, tvrdi Bačić, dan s istom kreditnom ocjenom kojojm je unutar HBOR-a ocjenjivan status i kreditni potencijal Agrokrokora u vrijeme Milanovićeve Vlade, kad je HBOR odobrio kredite u iznosu od 365 milijuna kuna.

"Ako vam je sporan taj kredit iz 2016., onda su na isti način sporni i oni dani od 2012. do 2015. godine", rekao je šef Kluba HDZ-a.

Podsjetio je da je u mandatu Milanovićeve Vlade "eksplodirao dug Agrokora", da se koncern zadužio kod Sberbanke za milijardu eura, da su neki ministri čestitali Todoriću na najboljoj akviziciji.

HNS nema ništa protiv da bilo tko dođe pred istražno povjerenstvo, da se otkriva bilo što o nastanku Agrokora, no ima ako se ne držimo zakona, rekao je Stjepan Čuraj, pozivajući se na članak 4. Zakona o istražnim povjerenstvima, koji kaže da će povjerenstvo odmah prestati s radom ako je pokrenut sudbeni postupak.

Nezavisni Željko Glasnović ustvrdio je kako se na istražnom povjerenstvu "redaju svjedoci – kumrovački đaci, članovi Partije, pripadnici OZNE" i svi imaju selektivnu amneziju, pa je, možda, trebalo dovesti detektor za laž da se vidi tko govori istinu, a tko ne. "To je samo dimna zavjesa koja prikriva genezu privatizacije", ustvrdio je Glasnović za povjerenstvo za Agrokor.

Oporbeni IDS drži pak da povjerenstvo treba nastaviti svoj rad, Ono istražuje činjenice koje nisu u koliziji s istragom DORH-a, građani trebaju znati istinu o nastanku i funkcioniranju koncerna, poručio je Tulio Demetlika.

------------------------------------------

10:40 - Sjednica Istražnog povjerenstva započela je nakon polusatnog kašnjenja. Osim predsjednika povjerenstva Orsata Miljenića, na sjednicu su stigli samo oporbeni članovi - SDP-ov Gordan Maras, Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku i Mostov Nikola Grmoja.

- Danas je bila zakazana sjednica sa svjedocima, ali dogodila se apsolutna uzurpacija u Saboru dosad nezabilježena - kazao je Milejnić, prenosi N1.

- Na meni nepoznat način, koji ćemo istražiti, stručne službe su dobile nalog da se ne pojavljuju na sjednici i da obavijeste svjedoke da ne dolaze, kazao je.

- To je kršenje Ustava, zakona i jedna od najgorih stvari koja se dogodila u povijesti parlamenta. Netko je na svoju ruku donio odluku i dao nalog da se svjedoke ne zove - upozorio je Miljenić i zaključio da je 'ovo nasilje nad hrvatskim građanima'.

Miljenić je ponovio kako smatra da povjerenstvo može nastaviti raditi, osim u onom dijelu koji se odnosi na istragu DORH-a.

- Radi se o nasilju većine nad nama i nad hrvatskim građanima - upozorio je Miljenić i zaključio kako je 'ovo je najsramotniji dan u Saboru' i najavio da će oporba donijeti odluku o daljnjim potezima.

Svaki građanin trebao bi se zapitati zašto se ne da povjerenstvu da nastavi s radom, upozorio je Miljenić, koji je podsjetio na izjave glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana da rad povjerenstva ne utječe na istrage.

- Ovo je neviđena situacija i nasilje nad pravnom državom, smatra i Lovrinović, koji je poručio: 'Ne pristajem na ovakav način vođenja, ovo su opasni znaci totalitarizma'.

Mostov Grmoja kazao je kako je riječ o pokušaju gušenja istine.

- Mi ovu borbu nastavljamo dalje. Mislim da je prijedlog o sazivanju svi klubova dobar da se svi očituju o nasilničkom ponašanju od strane većine. Nedopustivo je da netko bez odluke zove svjedoke i kaže im da se ne pojavljuju - rekao je Grmoja.

------------------------------------------

10:15 - Iako je trebala započeti u 10 sati, sjednica istražnog povjerenstva kasni.

------------------------------------------

09:46 - Članovi saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor iz redova HDZ-a i HNS-a poslali su predsjedniku povjerenstva SDP-ovu Orsatu Miljeniću izjavu o prestanku rada Povjerenstva sukladno zakonu, doznaje N1.

Zastupnici Milijan Brkić, Ante Babić, Josip Borić, Marija Jelkovac i Stjepan Čuraj u izjavi su poručili kako je Povjerenstvo za Agrokor temeljem članka 4. stavka 2. Zakona o istražnim povjerenstvima prestalo s radom dana 20. studenog.

------------------------------------------

09:42 - Hrvatski sabor danas nastavlja zasjedanje raspravom o prijedlogu državnog proračuna za iduću godinu, međutim, odmah na početku sjednice devet klubova zastupnika zatražilo je stanku zbog Agrokora, odnosno Istražnog povjerenstva.

------------------------------------------

09:23 - Prije početka sjednice Istražnog povjerenstva, novinarima se obratio Mostov Nikola Grmoja, koji je jučer objavio ugovor Agrokora o kupnji tvrtke u vlasništvu supruge bivšeg guvernera HNB-a i nekadašnjeg zaposlenika Agrokora Željka Rohatinskog. Komentirao je upotan nastavak rada Istražnog povjerenstva.

- Nije bitno što će oni reći nego do koje dokumentacije ćemo mi doći, a ovim putem imamo puno mehanizama da do njih dođemo. Ako se povjerenstvo ugasi, do njih nećemo doći. Zar nije potrebno zagrebati i doći do još ovakvih ugovora koje sam nabavio. Izgleda da je strah sa strane onih koji su upravljali Hrvatskom velik, da je velik otpor i postavljam pitanje zašto se panično ovo povjerenstvo želi ugasiti.

- Svi se sjećate izvješća financijske policije gdje sam prozvao Šeksa da nije reagirao.

- 1992. HNB je podignuo kaznenu prijavu protiv Zagrebačke banke zbog nenamjenskog trošenja šest milijuna njemačkih maraka i u to vrijeme javni tužitelj je bio Vladimir Šeks, čovjek koji se cijelo vrijeme pravda da je napravio sve što je mogao.

- Šeks '92. nije reagirao, znao je to i nikad nije spomenuo kaznenu prijavu i izvješće financijske policije. To pokazuje da je itekako odgovoran. Nije došlo do optužnog prijedloga, nije se ništa dogodilo.

- Agrokor je lovu dobio namjenski za žito koje se nije isporučilo u cijelosti. Dobio je novac na temelju obećanja da će sav kukuruz biti u silosu. Agrokor je dakle dobio nenamjenski kredit koji su potrošili kako ih je volja.

- No nitko ni nakon natpisa u medijima nije reagirao. Svi su skrivali činjenicu da su silosi prazni i da je blagajna prazna. IZ HNB-a su pojedini zaposlenici počeli reagirati i našli novinara koji bi to objavio. Edo Popović nikad nije dobio podatke. Glavno pitanje je bilo odakle su izašle informacije, a ne što se dogodilo. A to se događa i danas. Ovo smo pronašli u Arhivu – kazao je Grmoja i dodao kako se ozbiljno priprema za povjerenstvo.

- Ono što smo se pitali, HNB je reagirala sukladno zakonu, no državno odvjetništvo na čijem je čelu bio Šeks, nije reagiralo. Ovo pokazuje njegovu odgovornost. Vladao je zakon šutnje za sve što se događalo oko Agrokora. Ovo se ne može nazvati nikako nego ratno profiterstvo – kazao je Grmoja pa napomenuo kako ga žalosti što je predsjednica prvo podržavala rad povjerenstva, a sad je odustala 'očito u strahu da je HDZ neće podržati kao predsjednicu'.

- Što bi se dogodilo da je povjerenstvo radilo šest mjeseci? Nama je dokumentacija tek sada počela pristizati. Dobili smo stick na kojem ima čudo dokumentacije, ne radi se o nikakvim specijalnim metodama. Što se više dokumentacije iznosi, sve mi se više ljudi javlja. HDZ će učiniti sve da ga ugasi.

- Ako ovo povjerenstvo nije u interesu Hrvatske i budućnosti… Ja sam uvjeren da toga nema dok ne otkrijemo što se događalo jer će se to ubuduće događati. Neka promjene zakon, pa idemo dalje raditi. Ali nema političke volje, jer ovo je preopasno za HDZ, ali i za SDP.

- Šeks bi se trebao pokriti ušima i više se ne javljati u medijima – zaključio je.

------------------------------------------

08:06 - Saborsko istražno povjerenstvo za Agrokor danas bi trebalo nastaviti sa četvrtom sjednicom, a iskaze bi iskaze trebali dati svjedoci Božo Prka (u 10 sati), Ivan Šuker (11 sati), Mato Crkvenac (12 sati), Slavko Linić (13 sati) i Boris Vujčić (14 sati).

Međutim, kako je u ponedjeljak istraga protiv Ivice Todorića postala pravomoćnom, neizvjesna je sudbina Istražnog povjerenstva jer vladajući traže prestanak njegova rada, dok oporba smatra da može nastaviti s radom.

Šef saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor Orsat Miljenić najavio je u utorak kako će se to povjerenstvo sastati danas, kao što je to prethodno i najavljeno, te očekuje da će biti kvoruma.

Ponovio je kako je logično da povjerenstvo može ukinuti samo Sabor koji ga je i osnovao, dok iz HDZ-a odgovaraju kako nigdje nije zapisano da Sabor donosi odluku o prestanku rada povjerenstva.

Međutim, ako se povjerenstvo danas i sastane u punom sastavu, vjerojatno je da će to biti zadnja sjednica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:09