HNS LJUT NA SDP

Nećemo razgovarati o podjeli plijena i fotelja, nego samo o projektima

Vodstvo HNS-a ljuti plasiranje informacija o podjeli funkcija, zato smatra da Vrdoljak treba pregovarati samo s Bernardićem
 HANZA MEDIA

- Razgovori o podjeli fotelja neće se voditi. Ljudima je toga puna kapa. Naša je priča nadstranačka i želimo je graditi s civilnim sektorom, javnim osobama, stručnjacima.

Možemo razgovarati o projektima u Zagrebu, koji će donijeti promjene u gradu, ali nikako o podjeli fotelja i plijena - reakcija je osobe bliske Anki Mrak-Taritaš, HNS-ovoj kandidatkinji za gradonačelnicu Zagreba, na neslužbene informacije o uvjetima koje SDP postavlja za podršku HNS-ovoj kandidatkinji. A spominju se dogradonačelničke pozicije, Skupština, preuzimanje Holdinga...

HNS-ovce to jako ljuti i smatraju da plasiranje informacija o podjeli funkcija šteti A. Mrak-Taritaš. Toliko su revoltirani da neki u vodstvu HNS-a smatraju da se pregovori mogu nastaviti jedino pod uvjetima da u njima sudjeluju isključivo predsjednici stranaka Davor Bernardić i Ivan Vrdoljak.

Nezadovoljnici

- To je, izgleda, jedini način da se spriječi curenje informacija i njihova pogrešna interpretacija. Neka razgovaraju samo njih dvojica. Ako treba, neka to bude svaki dan, pa neka se za svaki detalj konzultiraju sa svojim strankama - kaže nam izvor iz HNS-a i podvlači da se neće dogovarati podjela pozicija.

- Treba prvo pobijediti na izborima, osvojiti većinu u Skupštini, a ne unaprijed dogovarati kome će pripasti Holding. Na takav obrazac nećemo pristati - kaže vodeći HNS-ovac.

Napeto je i na drugoj strani. Samu činjenicu da je izvjesna podrška Anki Mrak-Taritaš za gradonačelnicu u zagrebačkom su SDP-u jako loše primili. Ovdašnji SDP-ovci kažu da nije problem ona, nego HNS koji stoji iza nje.

- HNS je takav da ako mu daš prst ili dva, odmah bi uzeo cijelu šaku. Odluka o suradnji s HNS-om stavit će se na dnevni red gradskog odbora, a onda Predsjedništva. Puno je nezadovoljnika, bit će rasprave, ali će se podržati - kaže nam sugovornik iz zagrebačkog SDP-a. Govori i o pritisku prema stranačkom vrhu da ne bude velikodušan tijekom dogovora o mjestima na listama. Pritom ukazuje na rezultate prošlih lokalnih izbora na kojima je HNS prošao loše. Od 14 gradskih četvrti, gdje su izašli samostalno, osvojili su samo jedan mandat, a u mjesnim odborima samo šest.

HNS-u je stalo da se postigne dogovor o suradnji na lokalnim izborima u cijeloj državi, ali su najosjetljiviji na svoju kandidatkinju za gradonačelnicu Zagreba.

- Najgore je to što se plasiraju poluinformacije, a to izravno šteti A. Mrak-Taritaš. Ona to ne zaslužuje! Već dugo radi na svojoj kandidaturi, ozbiljno se priprema za izbore, ima program, stalno obilazi teren. Nitko nema pravo obezvređivati i minirati njezin rad i trud! - ogorčen je sugovornik iz HNS-a, uz napomenu da je A. Mrak-Taritaš bolje da ide na izbore bez SDP-ove podrške nego da joj se radi šteta.

Ukupna suradnja

- Ni ja nisam sretan što se u medijima toliko piše o tijeku naših pregovora. Posebno zato što je, osobito na posljednjem sastanku, HNS bio i jest korektan - kaže jedan od vodećih SDP-ovaca koji neposredno sudjeluje u dogovorima. Premda je za ukupnu suradnju na lokalnim izborima ključan Zagreb, to prije što HNS suradnju u drugim sredinama vezuje uz SDP-ovu podršku Mrak-Taritaš, bitan je dogovor i u drugim sredinama. Jedna od njih je Rijeka, gdje SDP ne čezne za suradnjom s HNS-om niti strepi od toga hoće li im HNS biti konkurentska stranka na izborima. Riječki SDP će se prikloniti odlukama središnjice, ali bi htio znati na čemu je. HNS još nije definirao kako će izaći na izborima u Rijeci. O tome bi čelnik HNS-a Ivan Vrdoljak idući tjedan trebao razgovarati s Vojkom Obersnelom.

Bernardić nositelj zajedničke liste

Definitivnim otklanjanjem mogućnosti da u svibnju bude kandidat za gradonačelnika Zagreba, šef SDP-a Davor Bernardić nije u potpunosti odustao od osobnog angažmana na lokalnim izborima. Od njemu bliskih osoba u SDP-u doznajemo kako su velike šanse da Bernardić sudjeluje na izborima u Zagrebu, ali kao nositelj liste za Skupštinu.

- Ta je mogućnost realna, a angažiranjem na mjestu nositelja liste Bernardić ne bi učinio presedan. Na zadnjim izborima, na kojima je Bandić nastupio kao član SDP-a, nositelj liste bio je Milanović, a Bandić je bio na posljednjem mjestu - kaže osoba iz SDP-a uvjerena da će zajednička lista SDP-a i HNS-a proći jako dobro i da bez problema mogu formirati većinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 18:36