UVJETI ZA PODRŠKU MRAK-TARITAŠ

SDP će loš HNS-ov rezultat s prošlih izbora koristiti u pregovorima kao argument

Pokušat će im na papiru pokazati kolika je njihova prepoznatljivost i snaga u metropoli
Davor Bernardić
 Goran Mehkek / Hanza Media

Jedan od argumenata s kojima će vrh SDP-a ući u pregovore s HNS-om oko moguće podrške Anki Mrak Taritaš u utrci za gradonačenicu Zagreba bit će i rezultati stranaka na prošlim lokalnim izborima koji su održani u svibnju 2013.

Kako doznaje Jutarnji list, SDP će tim podacima pokušati svojim potencijalnim partnerima u Zagrebu na papiru pokazati kolika je zapravo njihova jačina i prepoznatljivost u metropoli ako budu tražili više mjesta na zajedničkoj listi za Gradsku skupštinu.

A prema podacima Državnog izbornog povjerenstva i službenim stranicama Grada Zagreba, HNS je 2013. godine prošao ovako:

Od 17 četvrti, SDP i HNS, svaki sa svojom listom, izašli su u 14 četvrti, dok su zajedno izašli u četvrtima Gornji grad Medveščak, Podsljeme i Sesvete.

Na tim izborima ukupno je na birališta izašlo 287.328 građana.

HNS je bez SDP-a osvojio ukupno 7876 glasova ili 3,19 posto. SDP je pak s ostalim partnerima osvojio 69.385 glasova, odnosno 28,22 posto.

Tamo gdje je HNS išao samostalno, odnosno s partnerima Saveza hrvatskih umirovljenika i seniora, rezultati su bili poražavajući.

Niti u jednoj od 14 gradskih četvrti nisu osvojili više od 1000 glasova, samo su u Donjem gradu i Peščenici Žitnjak osvojili više od 900 glasova, ali su samo u Donjem gradu prešli 5 posto.

U Brezovici su, primjerice, osvojili samo 62 glasa ili 1,2 posto, na Črnomercu 401 glas ili 2,83 posto, a kada se zbroje dvije četvrti Novog Zagreba, ispada da su od 42 tisuće glasova, dobili samo 1149. Ukupno su na samostalnim listama osvojili jedan mandat u vijećima gradskih četvrti i šest mandata u mjesnim odborima. Inače, bira se više od 1300 članova mjesnih odbora i oko 280 članova u vijećima gradskih četvrti.

U tri četvrti gdje su izašli zajedno rezultati su bili sljedeći.

U Gornjem gradu Medveščak zajednička lista osvojila je 3936 glasova ili 31,8 posto, u Podsljemenu 1308 glasa ili 17,41 posto, a u Sesvetama 4633 glasa, odnosno 18,15 posto.

O dogovoru SDP-a i HNS-a oko izbora u Zagrebu ovisi i suradnja ovih dviju stranaka u ostalim većim gradovima i županijama, pa u SDP-u nedvosmisleno poručuju da se jasno mora znati tko je senior, a tko junior partner.

- Rezultat lista za Skupšinu s prošlih izbora jedan je argument u pregovorima, ali ne i jedini. Ti podaci svakako su jedna od točaka slaganja mogućih zajedničkih lista i broj kandidata pojedine stranke mora se pošteno podijeliti. Do kraja mjeseca pregovori će, nadam se, biti gotovi - kažu nam u SDP-u.

Nakon što je u javnost pušten glas da će SDP sigurno podržati Anku Mrak Taritaš, iz najveće oporbene stranke neslužbeno su komentirali da je to jedan od mogućih scenarija, no da će tom slučaju HNS držati na uzdama.

- Znamo što se dogodilo u HEP-u oko kadroviranja, pa možemo samo zamisliti što će se događati u Zagrebačkom holdingu. Dogovor je moguć, ali svatko mora znati gdje mu je mjesto - zaključuju naši sugovornici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 23:53