STAV HDZ-a

NEIZVJESNA POZICIJA BRUNE ESIH, OPASNO VISI I HASANGEBOVIĆ 'Prije šest mjeseci politika HDZ-a joj je bila prihvatljiva, što se sada promijenilo?'

 Goran Mehkek / CROPIX

Nakon isticanja kandidature za gradonačelnicu Zagreba postala je neizvjesna pozicija Brune Esih, nezavisne zastupnice izabrane na listi HDZ-a u Klubu zastupnika HDZ-a.

Ipak, HDZ neće ići prema njoj džonom, nego će, kako je najavio predsjendik Kluba Branko Bačić, najprije s njome razgovarati, a onda će se donjeti odluka o tome hoće li ostati u društvu HDZ-ovih zastupnika.

- I naši koalicijskih partneri na lokalnim izborima idu protiv nas, no to neće utjecati na suradnju na nacionalnoj razini - kazao je Bačić navodeći kako s te strane ne vidi problem u kandidaturi Esih u Zagrebu. Primjećuje, međutim, nedosljednost Esih u političkim stavovima i pita se što se to promjenilo u šest mjeseci.

- Ona je prije šest mjeseci išla na parlamentarne izbore na listi HDZ-a. Tada joj je politika HDZ-a bila prihvatljiva. Ništa se u HDZ-ovim stavovima i stavovima predsjednika Andreja Plenkovića od tada do danas nije promjenilo - kazao je Bačić podsjećajući kako je Plenković i u kampanji definirao HDZ-ovu politiku kao desni centar koji je protiv ekstremizama i podjela.

Ako potezi HDZ-a nisu u skladu s uvjerenjima Brune Esih, onda ona, smatra Bačić, nije vjerodostojna su svojim stavovima jer joj je do nedavno HDZ bio potpuno prihvatljiv.

U HDZ-u se promatra i njihov član Zlatko Hasanbegović koji je svjetonazorski, politički i privatno blizak s Esih i očekuje se da će je podržati u kandidaturi za gradonačelnicu Zagreba. Na pitanje što bi se dogodilo u tom slučaju, u HDZ-u odgovaraju kako je njihov Statut u tom pogledu vrlo jasan.

Ako bi se kandidirao na njenoj listi, automatski bi bio isključen iz stranke, a ukoliko bi joj dao podršku, onda bi isprovocirao da se protiv njega pokrene steglovni postupak. No, u stranci ne očekuju ni jedan, ni drugi scenarij, već Hasanbegovićeve izjave koje će biti dvosmislene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 08:04