MINISTAR PLAGIJATOR?

‘Nije problem što je Banožić prepisao moj rad, nego što je zastario‘

Ne bježim od toga da su neki od primjera možda i preuzeti, ali ne radi se o autorskom djelu, kaže ministar

Mario Banožić

 Ranko Šuvar/Cropix

Ne planiram ništa više poduzimati, neka institucije dalje rade svoj posao - izjavio je Miroslav Varga, digitalni specijalist koji je jučer na portalu Index izašao s tvrdnjom da je ministar obrane Mario Banožić neke od slajdova nastavnog materijala za predmet E-marketing, koji predaje, preuzeo iz njegove tri prezentacije koje je održao na Ekonomskom fakultetu u Osijeku 2013., 2014. i 2016. godine.

Ministar Banožić, pak, tvrdi da je spomenuti predmet preuzeo od prijašnjeg predavača, a da su nastavni materijali već bili primjenjivani.

- Ne bježim od toga da su neki od primjera možda i preuzeti, ali ne radi se o autorskom djelu već o materijalu za predavanje odnosno nizu slajdova na kojima studentima prezentiramo pojedinu temu - kaže ministar Banožić.

Varga, pak, kaže da mu nije problematično to što je Banožić možda preuzeo njegove slajdove nego problematičnim smatra to da se predaje prema zastarjelim materijalima u kojima se još spominju, primjerice, diskete, te zastarjeli alati.

- Ministar Banožić nije bio na mojim predavanjima, pa sam dojma da mu je taj materijal pisao netko drugi, netko tko je možda bio - govori Varga ponavljajući da autorska prava manji problem dok je to što se podučava studente na ‘krivim i zastarjelim materijalima‘ daleko veći problem. Kaže da je zasad izvukao sedam slajdova koji se pojavljuju u Banožićevim materijalima, a da je moguće da ih ima i više, no da nema namjeru ih sada tražiti.

"Status nije ugrožen"

- Kolege su mi ukazale na sličnost s mojim materijalima pa sam to išao pogledati i ispalo je da su slajdovi gotovo isti - kaže Varga.

Banožić ne želi problematizirati od koga je preuzeo sporne materijale, no dodaje da se oni iz godine u godinu ažuriraju te da je za očekivati i novu verziju priručnika. Također dodaje kako spomenuta prezentacija ne može ugroziti njegovo dobivanje statusa izvanrednog profesora jer ona nije niti uvjet za tako nešto.

- Za status izvanrednog profesora trebate zadovoljiti minimalno dva uvjeta i osobno sam oba ispunio. Ne razumijem zašto se želi ugroziti svaka moja pozicija? Želim karijeru nastaviti kao izvanredni profesor jer to činim još od 2008. godine kao asistent i sad se opet od toga mora raditi afera - govori ministar obrane Banožić.

Dekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku Boris Crnković kaže da ne može ulaziti u detalje.

- Fakultetsko vijeće imenovalo je povjerenstvo koje bi trebalo u roku od 30-ak dana donijeti odluku u tom postupku - kazao je dekan Ekonomskog fakulteta Crnković.

Portal Index piše kako je urednica spornog priručnika dr. sc. Sanja Gongeta, a recenzenti su bili prof. dr. sc. Drago Ružić, profesor u trajnom zvanju, izv. prof. dr. sc. Davorin Turkalj i izv. prof. dr. sc. Antun Biloš. Također, ministar Banožić je, kako doznajemo, taj predmet preuzeo od profesora Ružića, do kojeg smo jučer pokušali doći, ali nam je ženski glas koji se javio na mobitel prijavljen na njegovo ime kazao da ne dolazi u obzir da s nama razgovara i prekinuo liniju.

Inače, tema je otvorena u svijetlu činjenice da bi Banožić uskoro mogao dobiti titulu izvanrednog profesora, pod uvjetom da nadležna tijela ocijene kako je zadovoljio sve propisane uvjete.

Provjera rada

Banožić, koji je i doktor znanosti u području ekonomije te docent, nedavno je podnio zahtjev Ekonomskom fakultetu u Osijeku za pokretanje postupka izbora u viši znanstveno-nastavni stupanj, čime bi stekao titulu izvanrednog profesora, kako je pisao portal Telegram. Taj postupak za stjecanje naslova izvanrednog profesora uključuje temeljitu provjeru Banožićeva akademskog rada, znanstvenih objava i sudjelovanja u akademskim aktivnostima. Tijekom poslijepodneva u utorak došlo je do preokreta te je Banožić povukao svoj zahtjev o čemu opširnije možete pročitati OVDJE

Povodom toga su novinari portala Index pročitali nastavni materijal koji je Banožić prije tri godine napisao za predmet E-marketing koji se izvodi na preddiplomskom stručnom studiju Veleučilišta Lavoslav Ružička u Vukovaru.

Tko sjedi u povjerenstvu za Banožića

Nakon što je ministar obrane Mario Banožić podnio zahtjev za provođenje postupka izbora u naslovnog izvanrednog profesora te uplatio za to predviđenu naknadu od sedam tisuća kuna, na Ekonomskom fakultetu u Osijeku oformljeno je povjerenstvo čiji je zadatak provjeriti ispunjava li kandidat kriterije za izbor. Iz uprave fakulteta potvrđuju kako je riječ o troje profesora - Mariji Ham iz Osijeka, Tihomiru Vraneševiću iz Zagreba i Jasmini Dlačić iz Rijeke.

Jasmina Dlačić izvanredna je profesorica s Katedre za marketing Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Magistrirala je i doktorirala na Ekonomskom fakultetu u Ljubljani. Tihomir Vranešević redovni je profesor u trajnom zvanju na Katedri za marketing Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, gdje je zaposlen od 1995. Autor je više knjiga iz područja marketinga.

Redovita profesorica Marija Ham jedina je u povjerenstvu zaposlena na osječkom Ekonomskom fakultetu, na Katedri za marketing, gdje slovi jednim od ponajboljih znanstvenika. Očekuje se da će povjerenstvo u rujnu objaviti izvještaj sa zaključcima udovoljava li Banožić kriterijima izbora. (M. Lilek)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:40