MINISTAR PREŽIVIO GLASOVANJE U SABORU

Nisu ga dali: Kalmeta će i dalje graditi autoceste

Sa 66 glasova protiv, dva suzdržana i 33 za, SDP-ov prijedlog za smjenu ministra mora, prometa i infrastrukture Božidara Kalmete nije prošao u Saboru pa Kalmeta i dalje ostaje ministar

ZAGREB - Rasprava o povjerenju ministru mora, prometa i infrastrukture Božidaru Klameti koju je danas u Saboru pokrenuo SDP prerasla je u prozivanje čitave Vlade na čelu s Jadrankom Kosor.

Preko zahtjeva za Kalmetinom smjenom zbog afera u njegovom resoru, SDP se, uz pomoć HNS-a, pokušao obračunati s čitavom Vladom i njihovom nedovoljnom borbom protiv korupcije.

Pljuštale su političke kvalifikacije s obje strane, a vadile su se razne afere - od Verona i Brodosplita, preko Bechtela do Lenca i Baxtera.

HDZ je ipak na svoju stranu pridobio koalicijske partenere, pa je Kalmeta ostao ministar unatoč tome što su iz opozicije ustrajno ponavljali “Vrijeme je da odete, politička odgovornost ima ime i prezime, a ona se zove Božidar Kalmeta!”.

ZA KALMETINU OSTAVKU

IZJAVE PROTIV KALMETINE OSTAVKE

Željko Jovanović (SDP):

- Svojim nedolaskom na sjednicu premijerka Jadranka Kosor pokazala ili da nema hrabrosti ili da ju je sram.

Darko Milinović, (HDZ)

- Premijerka Jadranka Kosor nije došla jer je danas u Šibeniku otvara vrijedni gospodarski sadržaj od 15 milijuna kuna.

Marin Jurjević (SDP):

- Nije točno da stvaramo antipoduzetnički duh, jer su poduzetnici jedna od najvećih žrtava koruptivnih aktivnosti

Darko Milinović, (HDZ)

- To je politički pamflet i stvaranje antipoduzetničke klime.

Milanka Opačić (SDP):

- Kalmeta bi se mogao ugledati na njemačkog ministra franza Josefa Junga koji je prošlog tjedna podnuio ostavku i to samo zbog lošeg informiranja javnosti.

Božidar Kalmeta, ministar mora, prometa i infrastrukture:

- Ne može se tražiti politička odgovornost zbog nečasnih radnji na operativnoj razini.

Vesna Pusić (HNS):

Kilometar ceste je za vrijeme Račanove Vlade koštao 4,25 milijuna eura, 2004. godine 7 milijuna eura, a 2009. godine cijena je narasla na 17 milijuna eura. Gdje su ti novci?

Božidar Kalmeta, ministar mora, prometa i infrastrukture:

- Nije toočno da su cijene za kilometar u Hrvatskoj najviše u Europi, upravo su među najjeftinijima. U Mađarskoj kilometar košta 11 milijuna eura, a u RH 7,9 milijuna.

Željko Jovanović (SDP):

- Cijena gradnji autocesta je višestruko veća od tržišnih. Nema razlike između Polančecove odgovornosti u Podravci i Kalmetine odgovornosti u cestogradnji. Kalmeta je stvorio atmosferu za korupciju u svojem ministarstvu, dozvoljavaju da ga ‘vozaju’ vozači i ‘farbaju’ tajnice.

Vesna Buterin (HDZ):

- Netočno je da su cijene gradnje autocesta višestruko veće od tržišnih. A ako već govorite o tome, zašto je onda cijena bazena na Kantridi u Rijeci u šest godina porasla sa 73 milijuna kuna na 400 milijuna kuna.

Nenad Stazić(SDP):

- Prije šest mjeseci ste primjenjivali Ustav, nudili ste ostavku, bili ste svijesni svoje političke odgovornosti zbog željezničke nesreće u Rudinama, a sada to ne činite.

Božica Šolić (HDZ):

- Čekam da spomenete Zg holding. Vi ste s Bandićem bili u talu, pljačkali ste građane, držali ste mu lojtre, a sada sve želite svalite na njega. Čija je to odgovornost?

Daniel Mondekar(SDP):

- Nemam ništa protiv da se otvaraju sve afere. Ajmo u Veronu, Brodosplit, pa i u Lenac, pa onda i u devedesete, a možemo I u osamdesete, ja bi kao mlad čovjek baš želio vidjeti kako su se neki bogatili… Ajmo I do 200 bogatih obitelji, ajmo do Turaka. Ali HDZ ima kratko pamćenje.

Božidar Kalmeta, ministar mora, prometa i infrastrukture:

- Ja se ne ljutim, prihvaćam kritiku, ali govorimo o svima, ali ne samo o “vašima” i “našima”. Zašto ne govorite o Zagrebu, Rijeci, Koprivnici, Zlataru…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:23