U KOLOVOZU KRAJ RADOVA

NOVI APSURDNI REKORD? Osam godina za izgradnju 30 kilometara ceste od Zagreba do Siska

Zagrebačka obilaznica do Lekenika u promet je puštana u nekoliko faza
 Miroslav Kiš/CROPIX

U kolovozu 2015. godine, nakon osam godina radova, konačno bi trebala biti završena autocesta od zagrebačke obilaznice do Lekenika.

Riječ je o 30 kilometara autoceste koja se gradi još od 2008. i u promet pušta u nekoliko faza. U ovom trenutku završni radovi se odvijaju na dijelu autoceste od Buševca do Lekenika.

Sama autocesta na tom je dijelu završena i još se radi na 80 metara ceste koja spaja autocestu i državnu cestu prema Sisku. Prema procjenama autocesta od Buševca do Lekenika trebala bi u promet biti puštena u veljači sljedeće godine. Na drugom kraju autoceste, na području Buzina, završava se posljednji dio dionice do zagrebačke obilaznice te je u tijeku izgradnja čvora Jakuševac.

Riječ je o čvoru kojim bi se autocesta spajala sa Sarajevskom ulicom. Nakon što čvor Jakuševac bude završen, radovi će na neko vrijeme stati. Naime, da bi prometnica stigla do Sarajevske ulice, mora se izgraditi 800 metara dugačak most preko Ranžirnog kolodvora.

Za njega je HAC već dobio građevinsku dozvolu, ali potrebno je riješiti financiranje. Europska investicijska banka spremna je, navodno, investirati potrebnih 50 milijuna eura i u tijeku su pregovori. Vrijeme izgradnje procjenjuje se na 3 do 4 godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:21