U PODRUMU KOCKICE

NOVI GLOBUS OTKRIVA Vlada na Prisavlju ima i ured za glancanje auta, obavlja jedan servis mjesečno!

Što se krije iza naziva Centralni servis Ureda za opće poslove Sabora i Vlade
 Ronald Goršić/CROPIX

ZAGREB - Ima 38 radnih mjesta, a državni mehaničar u njemu dobiva 3400 kuna neto plaće. Lani su djelatnici obavili 536 servisa, znači svaki jedan servis mjesečno! Baš je multidisciplinarna naša Vlada. Svačim se stignu baviti, a najbolje im idu sasvim sporedni poslovi. Recimo, popravci i održavanje automobila, piše Globus.

Malo Hrvata zna da državna služba zapošljava priličan broj automehaničara i autoelektričara.

Svi su oni zaposleni u “Vladinu uredu za glancanje automobila”, na zagrebačkom Prisavlju, u garaži Kockice u kojoj je sva sila ministarstava i državnih agencija.

Ta je državna služba umjesto naziva “Autoservis kod Vlade” ipak dobila nešto pompoznije ime: Centralni servis Ureda za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade.

U njemu se svakodnevno odvijaju zamršeni popravci na vrijednim protokolarnim vozilima.

Servis se nalazi u podrumu Kockice, a ovog se ponedjeljka ispred ulaznih vrata moglo vidjeti pokojeg državnog mehaničara i poneku zgodnu limuzinu kojoj je trebalo promijeniti ulje i malo naštimati špur.

Jedan od najvećih servisa. “Ovdje ga parkirajte pa ćemo ga pogledati”, povikao je jedan zamašćeni državni službenik pa ozbiljnom vozaču rukom ukazao na slobodno parkirno mjesto nedaleko od ulaznih vrata.

Riječ je o državnoj službi koja skrbi o vjerojatno najpoznatijoj državnoj imovini: 90 automobila, uglavnom protokolarnih, vrijednih limuzina kojima se svakodnevno voze ministri, predsjednici Sabora i Vlade te ostala državna lica.

Mehaničarska radionica nije zadužena za kompletni državni park koji broji tisuće vozila, nego se u njemu popravljaju samo automobili najviših državnih dužnosnika.

Servis se službeno vodi kao “pododsjek autoservisa” Ureda za opće poslove Sabora i Vlade, a o njegovu održavanju brine se ravnatelj ureda Zvonko Matišić.

Matišiću i Odjelu za odnose s javnošću Vlade prošlog smo tjedna poslali upit o radu Vladine automehaničarske radionice, ali do zaključe nja ovog broja nismo dobili odgovor.

Ipak, nešto se o toj važnoj službi može doznati iz dokumenata Državne revizije te nekih Vladinih izvješća u kojima se servis samo usput spominje.

Prema Uredbi o osnivanju Vladina Ureda za opće poslove, u pododsjeku autoservisa sistematizirano je 38 radnih mjesta čime bi se Vladina radionica mogla svrstati u jedan od najvećih servisa u zemlji.

I popravci i pranje. Sve na autu rade ti državni mehaničari – od sitnih do onih nešto težih popravaka, a dio posla kojem ne uspijevaju doskočiti svake godine “autsorsaju” vanjskim autoservisima, za što se opet izdvaja značajna suma iz državnog proračuna.

Neki sugovornici Globusu tvrde da Centralni servis za državne automobile obavlja i poslove pranja limenih ljubimaca pa državni službenici u garaži Kockice mogu uvijek dobiti “full service”.

Samo u prošloj godini ova je neobična državna služba, prema podacima o izvršenju posebnog dijela državnog proračuna, obavila ukupno 536 servisa i popravaka na službenim vozilima.

To uglavnom uključuje redovni servis vozila, neke izvanredne popravke, kontrolu i dolijevanje tekućina ili pak pripremu za tehnički pregled.

Iako je brojka skromna – prosječno to zapravo znači da je svaki državni mehaničar u godini napravio 14 servisa – znači samo jedan mjesečno – oni ipak nisu uspjeli obaviti sve važne popravke pa su dio njih, točnije 130 servisa, morali povjeriti vanjskim radnjama.

Prema podacima iz tog izvješća, 89 automobila o kojima skrbi Vladin autoservis u prošloj je godini obavilo 5432 vožnje, prešlo 1,179.244 kilometara i potrošilo 145.191 litru goriva.

Jednostavnije rečeno, svaki je službeni auto ovog ureda lani prešao 52 kilometra dnevno, a svi su zajedno na gorivo, pretpostavimo li da je riječ o dizelašima, potrošili 1,4 milijuna kuna poreznih obveznika, piše Globus.

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 10:08