JUTARNJI OTKRIVA

NOVI KORAK U KARIJERI Bivši šef Croatia osiguranja vodi inozemnu osiguravajuću kuću

Vojković je postao dioničar i glavni posrednik francusko-britanske tvrtke Gras Savoye
 Goran Mehkek / CROPIX;

Hrvoje Vojković, bivši šef Croatia osiguranja, nakon ekološke poljoprivrede odlučio se vratiti osiguravajućem biznisu: postao je broker osiguranja!

Vojković je osnovao predstavništvo te postao jedan od manjinskih dioničara i glavni posrednik dioničkog društva Gras Savoye Croatia za posredovanje u osiguranju i reosiguranju.

Riječ je o predstavništvu francusko-engleske brokerske i konzultantske kuće koja ima urede u više od 40 zemalja, a zapošljava više od 20 tisuća ljudi. Predstavništvo je osnovano na Vojkovićevoj zagrebačkoj kućnoj adresi, i to u studenom 2013. Vojković na tom projektu radi već par godina, ali čekalo se, neslužbeno doznajemo, da Hrvatska uđe u Europsku uniju.

Službeno će tvrtka s radom početi u lipnju ove godine, ali prve dvije godine ne očekuju ozbiljniji rast iako hrvatsko tržište, smatraju, nije prezasićeno osiguravajućim brokerskim kućama.

Vojković je u tvrtki prijavljen kao prokurist, a Marko Štajduhar vodi se kao direktor. Tvrtka ima temeljni kapital u iznosu od 200 tisuća kuna.

No, većinski vlasnik je tvrtka Gras Savoye. Riječ je o brokerskoj kući koja će nuditi usluge osiguranja i konzultantske usluge poslovnim subjektima.

Na internet stranici tvrtke Gras Savoye najavljeno je širenje njihova biznisa na Hrvatsku i Srbiju. Najavljuju da će u Hrvatskoj klijentima ponuditi savjete o osiguranju, rizicima, te raznim osiguranjima, i to sve oslanjajući se na kapacitete Willis grupe.

Kao glavne i odgovorne u Zagrebu predstavljaju Vojkovića i Štajduhara.

Za Vojkovića navode da ima specifično iskustvo u osiguravajućem biznisu jer je bio šef Croatia osiguranja, najveće osiguravajuće kuće u Hrvatskoj. Predstavljaju ga također kao bivšeg ministra ekonomije i šefa Fonda za privatizaciju.

“Zbog tog iskustva Vojković ima specifična znanja o tom tržištu”, predstavljen je na službenim stranicama kompanije. Istodobno je najavljeno otvaranje predstavništva u Beogradu koje će voditi Radislav Osmajlić.

Vojković je, inače, otkako je prije četiri godine napustio Croatia osiguranje, najavljivao da će se baviti ekološkom poljoprivredom.

Povezan je i s tvrtkama Agroinvest d.o.o., Naša farma i Jošavica d.o.o. Vojković se s ekološkim projektima javio na natječaje te bi jedan od projekata uskoro trebao krenuti. U međuvremenu je i doktorirao na pravu s temom “Odštete kod liječničkih pogrešaka”. Iz izvora bliskog Vojkoviću doznajemo da zazire od javnog eksponiranja te da se posvetio obiteljskom i poslovnom životu i da bježi od politike.

Darinko Kosor ga je pobijedio u HSLS-u

Vojković je, inače, pravnik, a karijeru je započeo 90-ih kao direktor marketinške agencije. U taj biznis krenuo je kao dvadesetogodišnjak zajedno s partnerom Dejanom Košutićem, unukom prvog hrvatskog predsjednika.

Sredinom 90-ih radio je kao vježbenik uglednih zagrebačkih odvjetnika, a početkom 2000-ih Vojković je napustio odvjetništvo i kao HSLS-ov čovjek u koalicijskoj podjeli pozicija postao predsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju.

Ministar gospodarstva postao je u ožujku 2002. godine, a na toj funkciji ostao je do srpnja te godine.

Nakon odlaska iz Ministarstva gospodarstva nakratko je radio kod prijatelja Daniela Žderića kao potpredsjednik Uprave tvrtke Profil.

U srpnju 2004. godine postao je predsjednik Uprave Croatia osiguranja kada je njegova stranka HSLS u novoj koalicijskoj Vladi dobila državnu osiguravajuću kuću. Darinka Kosora, nasljednika Đurđe Adlešič, nije uspio svladati. Izgubio je podršku te je 2010. godine morao otići s funkcije predsjednika Uprave Croatia osiguranja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 19:20