POZIV PREKO RADIJA

OČAJNIČKI POTEZ Vlasnica otrovanog psa preko radija tražila darovatelja krvi

 Ranko Šuvar / CROPIX

Lux, pas koji je otrovan u Zagrebu , hitno je trebao transfuziju. Njegova vlasnica nudila je vreću hrane za psa koji bi mu donirao krv. Donor mora biti zdrav, teži od 25 kilograma, nikad operiran.

Bio je to poziv u pomoć kojim je vlasnica preko radiopostaje pokušala spasiti život svom četveronožnom ljubimcu. No, mnogi su se iznenadili kada su čuli da i psi mogu darovati krv. - Kada se sumnja da je životinja otrovana antikoagulansom, kojim se najčešće truju štakori, tragične posljedice je moguće izbjeći davanjem protuotrova i transfuzijom - pojašnjava dr. Stanislav Mrkobrada iz veterinarske ambulante Plavi križ.

Psi, kao i ljudi, imaju krvne grupe, i to 20-ak s raznim podvrstama. No, kod pasa se krvne grupe ne moraju podudarati, jer u većini slučajeva ne dolazi do reakcije pri kojoj antitijela u krvi onoga koji prima transfuziju napadaju i uništavaju crvene krvne stanice primljene krvi, kao kod ljudi. Stoga se transfuzija obavlja bez utvrđivanja krvne grupe, a psi ne moraju biti ni iste vrste. Da bi pas postao darovatelj krvi, mora težiti više od 25 kilograma, biti potpuno zdrav i, što je najvažnije, izrazito miran. Transfuzija se, naime, obavlja bez ikakvih omamljujućih sredstava, a zna potrajati i do 45 minuta.

Luxu, nažalost, nije bilo spasa, a osoba koja već tjednima diljem Zagreba truje pse još nije poznata .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 16:29