VLASNICI PASA U AKCIJI

TROVANJE PASA U ZAGREBU Ne podliježite panici, educirajte se. Nađete li otrov, nazovite policiju!

Vlasnici kućnih ljubimaca okupili su se jučer na Trgu bana Jelačića da bi reagirali na rastući problem otrovanih životinja u Zagrebu. Čak 41 lokacija u gradu trenutačno je sumnjiva, a podaci govore o 15 pasa koji su uginuli od otrova. Suočeni sa sporom reakcijom institucija, vlasnici su se odlučili sami organizirati. Lijepili su plakate s upozorenjima po kvartovima, okupljali se u grupe i pretraživali zelene površine, organizirali potpisivanje peticije kojom se traži da pri kupovanju otrova kupac mora ostaviti svoje podatke.

- Nismo organizirali prosvjed, nego svojevrstan edukacijski skup. Željeli smo objasniti građanima što učiniti u slučaju da pronađu nešto sumnjivo; do sada su vlasnici životinja sami kupili ono što bi pronašli, što je dovodilo do problema. To ne smiju raditi, neka radije pozovu policiju da to učini.

Tri vrste otrova

Osim u dva slučaja, policija je korektno odradila svoj posao i to je definitivno adresa na koju se treba obratiti - kaže Marcela Kokot, jedna od sedam aktivista koji su se spontano okupili i organizirali skup.

Koliko je poznato, na livadama su se do sada pojavile tri vrste otrova: protiv štakora i protiv puževa te koncentrirani bromadiolon, koji nije dopušten u slobodnoj prodaji. Simptomi trovanja su drhtanje, pretjerano slinjenje, teturanje i grčenje. Ako pas ima kontinuirane grčeve, treba ga onemogućiti da se sam ozlijedi; psa u takvom stanju ne treba dirati jer bi mogao ugristi. Vlasnicima su stručnjaci savjetovali da, ako životinja pojede otrov, izazovu povraćanje tako što će joj dati slanu vodu ili aktivni ugljen te da odmah odu veterinaru.

- Sredstvo za izazivanje povraćanja treba dati u roku od pola sata jer nakon tog vremena otrov se upija i povraćanje neće pomoći. Životinju veterinar odmah stavlja na infuziju i daje joj sedative. Otrovanim životinjama daje se simptomatska terapija, ovisno o simptomima koje imaju.

Koliko košta terapija?

Takva terapija stoji oko 400 kuna prvi dan, a 120 kuna sljedećih nekoliko dana. Zapravo, sve ovisi o tome koliko je životinja otrova pojela, a važno je i o kojem je otrovu riječ. Na primjer, otrov za štakore je kumulativan. Ako životinja pojede puno tog otrova, krvarit će iz svih otvora, no ako ga pojede malo, simptomi se neće vidjeti taj dan - kaže doktorica znanosti Silvija Rakočević.

Posljednjih se dana pojavilo mnogo dezinformacija i vlasnici životinja počeli su viđati otrov i tamo gdje ga nema. U Prijateljima životinja potvrđuju da je nastupila panika, za koju su djelomično krive i dezinformacije koje su se pojavljivale sa svih strana. Trovanje je, tvrde, i inače velik problem.

- Uvijek ga ima, svaki tjedan nam netko dojavi da je uginula otrovana životinja. No policija često ne reagira. Vlasnici im objasne da sumnjaju na, primjerice, svojeg susjeda, a policija ga neće čak ni ispitati jer - dokaza nema. Kakav dokaz uopće vlasnik može imati?

Stanje se smiruje?

Čini se da se situacija u Zagrebu smiruje i posljednjih dana nismo imali novih slučajeva. Nadam se da će tako i ostati - kaže Luka Oman, predsjednik Prijatelja životinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 08:36