KAŽNJENIČKA KOLONIJA

OČAJNIČKI VAPAJ MLADOG HRVATA 'Nevin umirem u ruskom gulagu, sve su mi smjestili'

Mirko Žanić (25) dobio je šest godina robije u krajnje sumnjivim okolnostima. Zdravlje mu je sve lošije
 AFP

MOSKVA Već dvije i pol godine 25-godišnji Mirko Žanić, rodom iz Ličkoga Lešća, koji je u vrijeme uhićenja još bio student, zatvorenik je Kazneno-popravnog zatvora br.12 na području Mordovije, republike u sastavu Ruske Federacije na granici Europe i Azije. Naziv Kazneno-popravni zatvor samo je ljepši naziv za kompleks od 17 kažnjeničkih kolonija na slabo naseljenom području nekih 200 do 400 kilometara od Moskve koje su se u vrijeme osnivanja, u Sovjetskom Savezu, nazivale gulag.

Mirkovi ruski prijatelji koji se već dvije godine praktički bore za njegov život, uvjeravaju nas: “Mirko Žanić osuđen je bez dokaza, u krajnje sumnjivim okolnostima, odnosno na montiranom procesu praktički bez ijednog pravog dokaza.” Riječ je, tvrde njegovi prijatelji, o osveti korumpiranog ruskog pravosudnog sustava Mirkovoj majci zbog pokrenutog radnog spora protiv bivšeg poslodavca, lokalnog odvjetnika u Moskvi, piše Slobodna Dalmacija .

Uhićenje u metrou

Mladić, koji ima hrvatsko i rusko državljanstvo, u teškom je zdravstvenom stanju, a cijelo vrijeme njegove kalvarije hrvatsko veleposlanstvo u Moskvi ponašalo se krajnje nezainteresirano, tvrde naši sugovornici, oglušilo se na molbe njegove obitelji i prijatelja za pomoć, na kraju su im poklapali i slušalicu. Jedino što im je ostalo jest obratiti se Pietu Blondeu, predstavniku Europske unije u Moskvi, kojeg je sa slučajem u veljači ove godine upoznao Sergej Sorokin, aktivist za ljudska prava.

Žanić je uhićen drugog lipnja 2012. godine u Moskvi uz optužbu da je napao sutkinju Tatjanu Aleksejevnu Fedosovu, koja je sudila po tužbi njegove majke protiv bivšeg poslodavca. Prema optužnici, prepriječio joj je put tražeći pojašnjenja u vezi s tim sporom, te je sutkinju potom udario šakom u lice. Mirko je uhićen u pola bijela dana na stanici metroa, utrpan u policijski automobil i transportiran u zatvor iz kojeg nije izišao do dana današnjega.

Na samom suđenju dobio je branitelja po službenoj dužnosti koji nije imao niti jedan prigovor na postupak, a jednako su se ponašali i odvjetnici koje je angažirala obitelj. Cijelo suđenje bilo je, kažu njegovi prijatelji, najkraće rečeno - farsa. Niti jedan materijalni dokaz nije predočen, sve se svelo na riječ sutkinje protiv njegove.

Snimke nadzornih kamera koje snimaju mjesto na kojem se navodno odigrao napad nisu pregledane na sudu, uz pojašnjenje kako su bile u kvaru, pa događaj nisu snimile. Osim napadnute sutkinje, nije bilo drugih svjedoka,.

Šokantno pismo

Suđenje je vodio sudac Aleksej Krivoručko, koji se našao na listi osoba kojima je SAD zabranio ulazak i blokirao imovinu zbog sudjelovanja u slučaju smrti moskovskog odvjetnika Sergeja Magnitskog. Magnitski je 2012. godine pretučen nasmrt u ruskom zatvoru nakon što je javno razotkrio mrežu financijskih prijevara u kojima su sudjelovali i visoki ruski porezni dužnosnici.

Mirko je djetinjstvo proveo u Hrvatskoj, a u Rusiji je završio na studiju budući da mu je majka Ruskinja. Otac mu je Hrvat, no i sam je teško bolestan, obitelj teško živi i ne može mnogo pomoći u pokušajima da se Mirka izvuče iz kazamata.

- Mirkovo zdravlje se značajno pogoršalo u posljednje vrijeme. Ne odgovara na pitanja, ne prima pakete s hranom i odjećom koje mu šalje obitelj... Sve što znamo o njemu čuli smo od jednog zatvorenika koji je u istoj “koloniji”, i koji nas je nazvao nakon što je, zabrinut za njegovo stanje, otvorio i pročitao pismo koje smo poslali Mirku. Taj zatvorenik nam je kazao da je Mirko vrlo bolestan i da treba pomoć - kažu nam zabrinuti prijatelji mladića.

- Prije zatvora, Mirko je bio zdrav. Nakon što je zatvoren, držali su ga u psihijatrijskoj ustanovi više od šest mjeseci, a tijekom suđenja bio je vidljivo lošeg zdravlja. Njegova majka tražila je pojašnjenja od suda o zdravlju svojeg sina, a odgovoreno joj je da je riječ o povjerljivoj medicinskoj dokumentaciji! Tako bolesnog su ga osudili na šest godina zatvora - pojašnjavaju dalje Mirkovi prijatelji. Iako to otvoreno ne kažu jer ne žele niti pomišljati na najgore, primjetno je kako se boje da bi boravak u surovom ruskom gulagu mladića mogao stajati života, piše Slobodna Dalmacija .

Uzalud molio za pomoć hrvatsku ambasadu

Nakon uhićenja, Mirko je sam pisao hrvatskom veleposlanstvu i preklinjao za pomoć, a za pomoć im se obraćala i njegova majka. Pomoći, međutim, nije bilo.

- Ambasada nije pomogla niti malo, nisu bili zainteresirani za siromašnog momka iz Hrvatske - ogorčeno nam pišu Mirkovi prijatelji.

Poslali smo pitanja o ovom slučaju Ministarstvu vanjskih poslova, no do zaključenja teksta nismo primili odgovor.

Hodorkovski, Pussy Riot...

Kažnjeničke kolonije na području Mordovije dobro su poznate po teškim uvjetima. Riječ je o jednom od najvećih kažnjeničkih sustava u Europi kroz koji godišnje prođe oko 14.000 ljudi. Ukupno godišnje kroz ruske zatvore prođe oko 700.000 zatvorenika.

Kroz zatvore Mordovije prošli su mnogi politički protivnci aktualne vlasti u Rusiji, poput Mihaila Hodorkovskog ili članica punk skupine “Pussy Riot”.

Drvene ograde, bodljikava žica i stražarski tornjevi odvajaju zatvorenike od slobode, dok unutar žice vladaju minimalni životni uvjeti na granici izdržljivosti. Kombinacija nikakvih uvjeta i teškog, praktički robovskog rada koji se podrazumijeva kao dio “rehabilitacije”, te surovog kolektivnog fizičkog kažnjavanja uzrok je činjenice da godišnje u ruskim zatvorima premine oko 4000 ljudi, dok ih je oko 90 posto oboljelo od neke bolesti. Pritom nema nikakve selekcije zatvorenika: u pravilu su najteži kriminalci smješteni zajedno s osobama osuđenima za sitnu krađu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 18:12