JUTARNJI OTKRIVA

Od 55 liječnika njih čak 31 nije ispunio najobičniju normu!

Ilustracija

Bune se neradnici. To je uvijek bilo tako. Ali, da slažem se... liječnici trebaju imati pristojne plaće. Ali, moraju ih i zaraditi. Na žalost plaće neradnika zarađuju oni koji odrađuju i svoj i tuđi posao - rekao nam je liječnik, koji je osam godina bio ravnatelj jedne od najvećih zagrebačkih bolnica.

Ostojić: ‘Šokiran sam! Liječnička komora bez argumenata napada medije, a štiti HDZ-ovca koji vrijeđa liječnike’

Razgovarali smo dva sata nakon konferencije za novinare Hrvatske liječničke komore i Sindikata liječnika koji su prozvali Jutarnji list i zaprijetili štrajkom zato što smo u dva članka prošloga tjedna upozorili na to da se rad liječnika mora kontrolirati, dobre nagrađivati, a loše sankcionirati. Naš sugovornik, ugledni liječnik, bio je, jednako i ministar zdravlja Rajko Ostojić, neugodno iznenađen retorikom i argumentacijom kolega liječnika iz Komore i Sindikata.

Zbog članaka u Jutarnjem liječnici idu u štrajk? Analizirali smo koliko rade i koliko su plaćeni!

- U bolnici u kojoj radim jedan liječnik je kroz svoje operacije u godinu dana bolnici zaradio 7,2 milijuna kuna, a njegov kolega u istom periodu 307 tisuća kuna. To je najbolji primjer sramotne nepravde! A, još sramotnije je što taj liječnik koji radi 20 puta manje ima 8 posto veću plaću! I to zato što ima veći stupanj obrazovanja (magisterij) - kaže naš sugovornik.

Zašto se komora ne žali na ovo? Doktor radi dnevno 18 minuta i za to dobiva plaću od 10 tisuća kuna!

Da značajan dio liječnika iskorištava sustav i ne odrađuju onoliko za koliko su plaćeni potvrđuje i šokantan dokument koji je Jutarnji dobio u jednoj zagrebačkoj kliničkoj bolnici. Taj dokument potvrđuje da dio liječnika ne zaradi svoju plaću, a dobije je - u punom iznosu.

Dokument se odnosi na razdoblje od 1. siječnja do 30. rujna 2011. Na papiru su navedena i imena liječnika, ali ih nećemo objaviti.

Od ukupno 55 liječnika čak ih 31 nije odradio ugovorene sate i ostvario liječničke usluge koje je po svim zakonima trebao!

OTKRIVAMO Koliko se zarađuje u bolnicama: Doktorima za svako dežurstvo 80 posto više! To će koštati 250 milijuna kuna!

Svaki od njih je trebao je odraditi 1192 ugovorena sata (izračunava se prema fakturiranoj realizaciji) u devet mjeseci prošle godine. Samo ih je trećina uspjela ostvariti tu normu! Ostali imaju minus u satnici.

Apsolutni rekorder je liječnik koji je odradio 0.90 sati u devet mjeseci i na taj način stvorio minus od 1191 sat. Nije jedini. Čak 13 liječnika imaju minus veći od tisuću ugovorenih sati!

Svi ti liječnici bili su plaćeni za apsolutni nerad. I to punom plaćom.

I dok ti liječnici nisu radili, onaj ostatak od 24 liječnika radio je svoj i njihov posao i stvarao enormne viškove.

Na primjer, jedna je liječnica u istoj bolnici odradila toliko posla da su joj obračunali čak 4626 dodatnih ugovorenih sati što znači da je tijekom devet mjeseci ukupno imala 5819 ugovorenih sati.

PIŠE DR. NIKICA GABRIĆ Bolnice nitko ne vodi, a doktori rade premalo. Sve treba mijenjati! Odmah

Za to je bila plaćena jednako koliko su plaćeni i oni koji su odradili pet tisuća sati manje.

Dokumenti pokazuju jasan nesrazmjer među liječnicima, ali i pokazuju kako u zdravstvu uglavnom postoje ekstremi na krivulji. Niti jedan liječnik nema odrađen točno predviđen broj ugovorenih sati. - Postoje oni koji praktički ne rade ništa i oni koji rade previše - kaže naš sugovornik.

- Trebao bi postojati sustav koji prati rad liječnika. Uistinu je sramotno što nema sustava nagrađivanja za one koji se trude i marljivo rade. S druge strane trebalo bi sankcionirati neradnike. Zbog njih smo svi na glasu kao ljenčine koje ništa ne rade - kaže naš sugovornik iz zagrebačke bolnice.

Da bi se sustav uskoro mogao promijeniti potvrdio je ministar Rajko Ostojić koji je rekao kako će nova informatizacija omogućiti da se pod šifrom liječnika vidi točno koliko tko radi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:33