JESU LI HRVATSKI LIJEČNICI PREPLAĆENI NERADNICI?

Ostojić: ‘Šokiran sam! Liječnička komora bez argumenata napada medije, a štiti HDZ-ovca koji vrijeđa liječnike’

'Apsolutno podržavam slobodu medija. Izjave upućene protiv Jutarnjeg vrijeđaju zdrav razum', kazao je Ostojić
 Goran Mehkek / CROPIX

Ministar zdravlja Rajko Ostojić reagirao je na konferenciju za novinare koju su u srijedu organizirali Hrvatski liječnički sindikat i Hrvatska liječnička komora.

Zašto se komora ne žali na ovo? Doktor radi dnevno 18 minuta i za to dobiva plaću od 10 tisuća kuna!

- Kad sam čuo najavu konferencije pod nazivom ‘Jesu li hrvatski liječnici preplaćeni neradnici?’ , bio sam uvjeren da je to reakcija na izjave dr. Ante Ćorušića, koji je član Skupštine Hrvatske liječničke komore i Hrvatskog liječničkog sindikata. On je, kao predstavnik HDZ-a, u kameru uživo bez uplitanja novinara ili urednika rekao: ... u provinciji se premalo radi..., ... u provinciji se dobiva loša skrb..., ... doktori koji rade samo standardne usluge dobit će plaću kakvu zaslužuju... - rekao je Ostojić i dodao: - Znate da je Ćorušić član Skupštine HLK, a Skupština HLK je najviše tijelo, to je parlament, Sabor za liječnike.

Zbog članaka u Jutarnjem liječnici idu u štrajk? Analizirali smo koliko rade i koliko su plaćeni!

Međutim, Liječnička komora nije sazvala konferenciju za novinare zbog skandaloznog istupa suradnika Tomislava Karamarka koji tvrdi da liječnici u provinciji rade premalo nego zbog - članka u Jutarnjem listu u kojem se ističe da svugdje u Hrvatskoj postoje liječnici koji rade premalo i oni koji rade puno te da zbog toga treba provesti kontrolu i uvesti sustav nagrađivanja.

- Apsolutno podržavam slobodu medija. Izjave upućene protiv Jutarnjeg vrijeđaju zdrav razum. Vrijeđaju moj zdrav razum, ali i novinare i urednike. Uvijek sam poštovao slobodu medija, pogotovo istraživačkog novinarstva. Za to jesu li napisi točni ili netočni novinari odgovaraju urednicima, HND-u i čitateljima - kaže Ostojić.

OTKRIVAMO Koliko se zarađuje u bolnicama: Doktorima za svako dežurstvo 80 posto više! To će koštati 250 milijuna kuna!

Isto to, dodaje, vrijedi i za liječnike: oni su odgovorni ravnatelju ustanove, šefu klinike, Hrvatskoj liječničkoj komori i pacijentima.

- Tvrdnja da se protiv liječnika vodi medijska kampanja je podcjenjivanje - kaže ministar. - Očekivao sam da će se Liječnička komora na konferenciji za novinare braniti od izjava svog člana. Ovo nema veze s politikom. Ćorušić je jasno rekao da se u provinciji premalo radi. Meni je otvorio brojna pitanja. Je li to stav HLK, Sindikata, Medicinskog fakulteta ili HDZ-a - pita ministar i ističe: - Ja nikada nisam dijelio liječnike na one koji rade u provinciji ili u metropoli već samo na one koje više ili manje rade i vrijedne ili manje vrijedne.

PIŠE DR. NIKICA GABRIĆ Bolnice nitko ne vodi, a doktori rade premalo. Sve treba mijenjati! Odmah

Osvrnuo se i na različit obračun plaća u pojedinim bolnicama.

- Neke županijske i kliničke bolnice različito su obračunale plaće i tek tada su zatražili mišljenje Ministarstva zdravlja. Moji pravni stručnjaci dali su mišljenje, a njima apsolutno vjerujem. I pravni stručnjaci sindikata su dali mišljenje koje je drugačije. Utvrdit ćemo tko je u pravu. Mi smo spremni za razgovor - kaže Ostojić.

Kad je riječ o granskom kolektivnom ugovoru koji je potpisan u listopadu prošle godine, Ostojić kaže da je to sada na Županijskom sudu i ne pada mu na pamet miješati se u pravorijek suda.

- Sadašnjom informatizacijom vrlo ćemo jasno pratiti liječnike. Po njihovoj šifri točno ćemo znati koliko su pregleda, UVZ-a ili operacija napravili. Borimo se za dignitet svih profesionalaca, na njihovo pravo da rade. Za to je dokaz i novi PET/CT uređaj. Radiolozima bez njega nije bilo dozvoljeno da rade, nisu imali na čemu raditi - kaže Ostojić i poručuje da su otvoreni za socijalni dijalog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 21:12