JUTARNJI PRVI DOZNAJE

OPTUŽEN BIVŠI DIREKTOR PETROKEMIJE Davao mobitele, aute i veće plaće iako nije smio

 Miroslav Kiš/CROPIX

Sve što treba reći ću na sudu - kratko je izjavio Boris Mesarić, protiv kojega je Županijsko državno odvjetništvo u Sisku podignulo optužnicu zbog zloporabe poožaja i ovlasti te štete od 1,5 milijuna kuna pričinjene kutinskoj Petrokemiji u vrijeme dok joj je bio na čelu.

Ne navodeći Mesarićev identitet, tužiteljstvo je priopćilo da je, kao predsjednik Uprave Petrokemije Kutina od 24. listopada 2005. do 30. travnja 2010., protivno svojim ovlaštenjima, u namjeri da tadašnjem predsjedniku Nadzornog odbora pribavi veliku nepripadajuću materijalnu dobit, donio niz nezakonitih odluka. Tako je, bez znanja ostalih članova Uprave Petrokemije, za njega unajmio najprije jedan osobni automobil i omogućio mu neograničeno korištenje, što je Petrokemiju koštalo 57.235,52 kune. Nakon što je šef Nadzornog odbora vratio taj automobil, Mesarić je za njega unajmio drugi, što je Petrokemiju ukupno koštalo 333.501,81 kunu.

Materijalna dobit

Također je predsjedniku NO-a omogućio neograničeno korištenje mobilnog telefona i podmirivanje svih troškova njegova korištenja u ukupnom iznosu od 46.807,71 kunu, kao i podmirivanje svih troškova fiksnog telefona na adresi njegova prebivališta u ukupnom iznosu od 4650,29 kuna. Na taj mu je način pribavio materijalnu dobit u iznosu od ukupno 442.195,33 kune.

Osim toga, Mesarić se tereti da je 4. lipnja 2009. donio odluku o dodatnim koeficijentima trojici zaposlenika, sindikalnom povjereniku i dvojici članova radničkog vijeća, omogućivši tako da im se od 1. srpnja 2009. do 28. veljače 2014. isplaćuju plaće u iznosima većim od pripadajućih. Tako je svakom od njih pribavio materijalnu dobit u iznosu većem od 300.000 kuna.

Bio je široke ruke

Borisa Mesarića s mjesta predsjednika Uprave Petrokemije smijenila je 4. svibnja 2010. Vlada Jadranke Kosor. Ubrzo je postao predsjednikom Županijske gospodarske komore Sisak, a na toj funkciji dočekao je i ovo podizanje optužnice. Predsjednik Nadzornog odbora Petrokemije, za kojeg je Mesarić unajmio dva automobila i bio široke ruke što se tiče plaćanja mobitela i telefona, bio je danas pokojni Željko Nenadić, bivši saborski zastupnik i gradonačelnik Petrinje. Sindikalni povjerenik koji je na taj način dobio veću plaću je Željko Klaus, povjerenik sindikata EKN-a u Petrokemiji, koji je od 30. ožujka 2010. do 27. srpnja 2012. bio i predsjednik Nadzornog odbora.

Sindikalac Željko Klaus nam je rekao kako on kao predsjednik NO-a nije imao službeni auto, mobitel i telefon. Što se tiče veće plaće, on to nije tražio, odluku je donio predsjednik Uprave Petrokemije, a ta činjenica, tvrdi Klaus, u kutinskoj tvornici nije bila tajna. On je, kako je ponovio jučer, o tome obavijestio sve članove sindikata i zaposlenike Petrokemije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 09:53