PODMIRIO KAZNU

OSTOJIĆ SE ISPRIČAO PRIVEDENOJ GOSPOĐI I PLATIO 433 KUNE UMJESTO NJE U osječkoj policiji nisu presretni zbog ministrovih poteza...

 EPH

OSIJEK - Razgovarali su s njom, ispričali joj se i na kraju se zagrlili, a ona nas je zamolila da je novinari ne gnjave - riječi su Ranka Ostojića, ministra unutarnjih poslova kojima je opisao epilog osječkog slučaja o kojem već tri dana bruji hrvatska javnost, a u kojem je prometni policajac iz Osijeka primijenio sredstva prisile kako bi zaustavio 66-godišnju ženu zbog počinjenog prometnog prekršaja. Mučni video zapis i fotografije golemog policajca kako svladava 66-godišnjakinju koja mu se opire i pokušava ga udariti, pa je on baca na pločnik i stavlja joj lisice podijelili su hrvatsku javnost, pa to nije mimoišlo ni samu policiju. Dok su iz PU osječko-baranjske čin svoga službenika potpuno opravdali, ministar je doveo u pitanje taktiku postupanja.

Nedvojbeno je po njemu da je gospođa počinila prekršaj i odbijala izvršiti policajčevu naredbu, ali smatra da je on trebao taktički drugačije postupiti. Još je u četvrtak na svom facebook profilu objavio policajkama i policajcima da 'ne možeš staricu rješavati kao da je opasan nasilnik'.

U četvrtak navečer načelnik PU osječko-baranjske Milan Baričević, načelnik Policijske postaje i policajac koji je priveo gospođu otišli su njenom domu i ispričali joj se, a Ostojić se ponudio da sam plati kaznu. To je i učinio iskoristivši popust koji se odobrava ako se kazna plati odmah pa je, umjesto ukupno 500 kuna za prolazak 'kroz crveno' i odbijanje predočenja osobne iskaznice na uvid, platio 333 kune kazne i 100 kuna troškove prekršajnog postupka.

Iz osječke policije ništa od ovoga nisu htjeli komentirati, no neslužbeno smo doznali da policajcima općenito nije dobro sjeo ministrov način. Stoga su ga novinari upitali je li isprika bila iskaz dobre volje osječkih policajaca ili je to učinjeno na Ostojićev zahtjev.

- Pitajte policajca. Mislim da je ispravno postupio, a ja nikoga ne mogu natjerati da to učini. Mislim da su svi ispravno postupili. Ovakva isprika naš sustav čini jačim – rekao je Ostojić, a na upit je li i gospođa priznala da je pogriješila kazao je:

- Mislim da ni ona sama nije bila svjesna što se dogodilo.

On je siguran da je ispravno postupio i da time nije narušio ugled policaje, ali i poručio da to neće postati praksa.

- Nije to poruka drugima da će ministar plaćati kazne za njihove prekršaje. Ovdje se radilo o osobi na kojoj nije bilo potrebe da se tako nešto dogodi. Protiv policajca neće biti sankcija jer je ispravno postupio, kao i PU u ocjeni. No, u taktici postupanja možemo govoriti je li bilo potrebno ići do te mjere, uporabiti lisice... Možda se moglo drugačije izvesti. Na snimci imate reakciju, otpor i odbijanje, ali važno je da se neke stvari naprave uz najmanju moguću prisilu. Uvijek ću braniti zakoniti rad policajaca, ali mi je stalo i da ugled policije ne bude narušen i da se policiju ne označava kao sustav koji nepotrebno primjenjuje represiju - rekao je Ostojić.

- Ovo nam je svima škola i to ćemo sigurno koristiti za edukaciju na Policijskoj akademiji, ali i za one koji već rade kao policajci – zaključio je ministar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 03:13