ŽUPAN U PROBLEMIMA

OTKRIVAMO: NOVAC ŽUPANIJE ZAVRŠAVAO U NJEGOVIM RUKAMA? Šišljagić pod istragom

Tvrtke od povjerenja HDSSB-a dale su županu 80 posto od 150.000 kuna koje su dobile od Županije

Vladimira Šišljagića, osječko-baranjskog župana i šefa HDSSB-a, USKOK istražuje zbog sumnje da su nepovratna sredstva Županije, namijenjena malim tvrtkama i obrtnicima za unapređenje poslovanja, završavala u njegovim rukama i stranačkoj blagajni. Sumnja se, naime, da je novac doznačavan povjerljivim tvrtkama i obrtnicima koji bi zatim 80 posto iznosa isplatili, uglavnom putem posrednika, na ruke Šišljagiću.

Formalni zahtjevi

Zauzvrat, obećavani su im poslovi sa Županijom i Gradom te tvrtkama u njihovu vlasništvu. Novac koji je navodno predavan Šišljagiću koristio se za financiranje HDSSB-a. Koliko je točno novca na taj način oprano i je li ga Šišljagić uistinu primio, USKOK nastoji doznati provjerom financijskih knjiga Županije. Nekoliko svjedoka tvrdi da je na taj način, unatrag tri godine, samo uz pomoć četiri tvrtke, iz županijske blagajne izvučeno više od 150.000 kuna.

TKO JE KUPIO APARATE ZA PALAČINKE PO 50.000 KUNA ZA STARAČKI DOM HDSSB-ovci prozvani za sumnjivu javnu nabavu

Operacija pranja novca, čini se, započinjala je u uredu Martina Marolina, pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo i regionalni razvoj. Ondje je postojala špranca koju su, tražeći nepovratna sredstva, ispunjavali poduzetnici i obrtnici. Zahtjevi bi formalno bili razmatrani na zatvorenim sjednicama gdje bi župan donio odluku kome će se isplatiti sredstva. Đakovački poduzetnik čijim je tvrtkama tako odobreno 100.000 kuna vratio je 80.000 za potrebe HDSSB-a.

Novac za nastup

Istraga raspolaže saznanjima da je u posao bilo upleteno i nekoliko osječkih tvrtki. Dvije među njima dobile su nepovratno po 25.000 kuna. Morali su vratiti po 20.000 kuna.

Jedan od njih, međutim, vratio je samo 18.000 kuna, tvrdeći da mu je teško s računa u gotovini izvući tako velik novac, pa je naknadno, nakon intervencije iz Županije, predao još 2000 kuna. Tim je novcem, navodno, HDSSB platio izvođače koji su za Novu godinu nastupili u Osijeku.

Prema izvorima bliskim istrazi, poduzetnici iz Osijeka i Đakova novac su donosili posredniku koji ih je potom u kuverti predavao županu u dnevnoj sobi njegove kuće, a jednom prigodom i u osječkom Hotelu Central.

USKOK istražuje i jesu li točni navodi svjedoka da su tvrtke koje su navodno sudjelovale u ovim događajima zauzvrat od Županije i Grada Osijeka dobivale unosne poslove. Jednoj je povjerena gradnja školske dvorane, drugoj obećano da će Županiju opskrbljivati tonerima i informatičkom opremom, a trećoj posao izvlačenja horizontalne signalizacije na cestama.

Nestali izvještaji

Među dokumentacijom koju je USKOK izuzeo iz nekoliko županijskih odjela, traženi su i izvještaji o korištenju nepovratnih sredstava, no tih izvještaja nema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 18:29