ŽELI NASLIJEDITI KARAMARKA

OTKRIVAMO PLENKOVIĆEV PROGRAM Pet točaka na temelju kojih će pokušati postati šef HDZ-a

 Goran Mehkek / CROPIX / CROPIX

Neposredno prije otvaranja skupa EPP-a u Splitu danas će se četvorica hadezeovih europarlamentaraca, među kojima će biti i Andrej Plenković, sastati s vrhom HDZ-a iz Splitsko-dalmatinske županije. “Bit će to druženje na kojem će se, među ostalim, razgovarati o izazovima u današnjoj Europi, ali i unutarstranačkim pitanjima”, rekao je jučer za Jutarnji Davor Ivo Stier. Očekuje se da će Plenković ovom prilikom prvi put govoriti i o svom programu za unutarstranačke izbore te kako vidi strategiju stranke uoči parlamentarnih izbora.

Na druženju koje će početi u ranim poslijepodnevnim satima u Splitu uz Plenkovića i Stiera bit će Dubravka Šuica i Ivana Maletić. Očekuje se da će sastanku prisustvovati i dužnosnici iz drugih dalmatinskih gradova iz redova HDZ-a.

Predviđa se da će Andrej Plenković u razgovoru sa stranačkim dužnosnicima iz Dalmacije govoriti o svom viđenju HDZ-a, prije svega o izazovima uoči parlamentarnih izbora. Najmanje je pet točaka, doznajemo, na koje će se fokusirati Plenković.

Novi smjer

U prvom planu stavit će naglasak na namjeru da HDZ ubuduće bude stranka koja će okupljati, a ne razdvajati. Naglasit će da to vrijedi i na nacionalnom planu te da je Hrvatska umorna od podjela.

Drugo, Plenković će iznijeti tezu da je HDZ stranka desnog centra, moderna demokršćanska stranka koja se treba razvijati po uzoru na slične iz Europske pučke stranke. Sve što njeguju europski pučani, naglasit će, treba naći mjesta i u programu HDZ-a, a uzor mogu biti mnoge europske stranke poput CDU-a.

U njegovu predstavljanju platforme, kažu neki naši sugovornici, vjerojatno će se naći i napomena da se, istovremeno s pozicioniranjem HDZ-a na desnom centru, treba raskrstiti sa svakim oblikom ekstremizma, što uostalom često ponavljaju i lideri EPP-a. Ideja je da HDZ može surađivati i s desnijim strankama, ali ne po svaku cijenu.

Plenković će najaviti čvrsti ostanak HDZ-a uz europsku ideju i u vremenima kada pada zanimanje građana za EU. Nakon trogodišnjeg hrvatskog članstva u EU jasno je da nisu iskorištene sve mogućnosti, a Plenković vjeruje kako njegovo iskustvo, kao i njegovih suradnika iz redova europarlamentaraca u europskim institucijama može biti dragocjeno da se bolje i više koriste fondovi, ali i ostvare bolje veze između Zagreba i Bruxellesa, te europskih političkih centara moći

“Sam skup Europske mreže ideja bio je zakazan prije pola godine, a sasvim slučajno će koincidirati s našim stranačkim izborima u HDZ-u”, kaže Jutarnjem listu Dubravka Šuica, uz tvrdnju da je organizacija samog skupa u Hrvatskoj priznanje i hrvatskim eurozastupnicima. “Da ne bi uvijek sve bilo u Dubrovniku, odlučili smo da skup Europske mreže ideja, zaklade koja pripada EPP-u, ove godine bude u Splitu.”

Gosti

Očekuje se dolazak stotinjak europarlamentaraca iz redova europskih pučana, brojnih uglednih profesora i akademika iz cijele Europe, a glavna tema na skupu bit će budućnost Europe nakon Brexita.

“Poruka splitskog skupa bit će da se od Europe ne smije odustati i da je to i dalje privlačan projekt. Sada se vidi da je britanski referendum bio organiziran na lažnim premisama, ali i to da Europu treba mijenjati”, kaže Šuica.

U Split dolazi i Manfred Weber, predsjednik Kluba zastupnika EPP-a, najbrojnije političke grupacije unutar Europskog parlamenta, te brojni visoki dužnosnici EPP-a, ali ne i Joseph Daul, predsjednik EPP-a. Sam skup održava se na samu trogodišnjicu hrvatskog članstva u EU, pa će se u Splitu govoriti i o hrvatskim iskustvima unutar europske obitelji.

“Činjenica je da nismo iskoristili sve mogućnosti koje smo imali zadnje tri godine, ali se nadamo da će se to sada promijeniti”, komentirala je Šuica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:44