PORUKA ŠEFA HNB-A

OZBILJNE KRITIKE Vujčić Vladi: 'Nude se obrasci propalih politika, a situacija je sve teža!'

 Arhiva

ZAGREB - 'Vlada je nasljedila mnogo problema. Međutim, oni nisu nepremostivi, uz odlučnu promjenu modela ekonomskog razvoja. Ono što je zabrinjavajuće je da se umjesto nove, drukčije ekonomske politike, u zadnje vrijeme ponovo nude obrasci starih propalih politika. Katkad iz neznanja, katkad iz populizma, a često kao kombinacija jednog i drugog', poručio je guverner HNB-a Boris Vujčić na Godišnjoj ekonomskoj konferenciji na Ekonomskom fakultetu te tako uputio prvu ozbiljniju kritiku na rad Vlade od početka svog mandata.

Dodao je kako su ljudi, nezadovoljni neuspješnim političarima, izmoreni krizom, padom standarda i dužničkim problemima, skloniji prihvaćati naoko jednostavna i bezbolna rješenja teških problema, a onih koji ih nude nikad ne nedostaje.

Prema najnovijim procjenama EBRD-a, u ovoj će godini gospodarstvo Hrvatske zabilježiti pad od 1,9 posto, dok se u izvješću od prije tri mjeseca očekivao pad od 1,2 posto. Vujčić se složio s ovim procjenama.

'Gospodarska situacija je vrlo teška. BDP je u prvom kvartalu pao za 1,3, a u drugom za 2,2 posto na godišnjoj razini što je posljedica pada inozemne potražnje i slabe domaće potražnje. Zbog toga će ukupni rast u 2012. godini gotovo sigurno biti negativan', smatra guverner.

Očuvanje makroekonomske stabilnosti i novi model rasta

Pred Hrvatskom su, kaže Vujčić, dva imperativa. Prvo je očuvanje makroekonomske stabilnosti za koju smatra da ga Vlada može ostvariti . Drugo je iznalaženje novog modela rasta koji se više ne smije bazirati na javnoj i privatnoj potrošnji, već isključivo na priljevu stranog kapitala. I po tom pitanju, smatra Vujčić, Vlada je zakazala.

Vujčić: Hrvatska tone dublje u recesiju, sljedeće godine bit će još više nezaposlenih!

'Općenito, čini se da je prevelik naglasak stavljen na državne investicijske projekte, osobito imajući na umu ograničen kapacitet za zaduživanje države i kvazidržave, a premali na privatne investicije. A upravo su privatne investicije, a osobito privlačenje privatnog kapitala u izvozno ili uvozno supstitutivne sektore ono što je neophodno potrebno za brzu promjenu modela rasta u Hrvatskoj. To je ono što u srednjem roku može podići potencijalnu stopu rasta BDP-a', rekao je također Vujčić.

Sudbonosno vrijeme za Hrvatsku

Smatra kako su spora birokracije, neodrživ sustav mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, manjak stranih i domaćih privatnih investicija, te prezadužena poljoprivreda glavni problemi hrvatskog gospodarstva.

'Ipak, moram pohvaliti fiskalnu konsolidaciju Vlade zbog koje je očuvan kreditni rejting', dodao je ipak Vujčić.

Danas se Hrvatska, kaže Vujčić, nalazi na važnom, gotovo sudbonosnom raskrižju.

'Ovaj put ne bira političku sudbinu, poput napuštanja Jugoslavije i osamostaljivanja 1991., niti ulaska u EU dvadeset godina poslije, već svoju buduću ekonomsku sudbinu'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 19:53