SUĐENJE ZA KORNATE

Pilot Croatia Airlinesa: Posada kanadera nije htjela napustiti Kornat!

ZADAR - Kontrola leta iz Zadra pitala nas je možemo li posadi kanadera, koja je gasila požar na Kornatu, prenijeti poruku da prekinu s gašenjem i da odu prema Vodicama.

Prenijeli smo poruku posadi kanadera, koji su je primili s čuđenjem, jer su nas pitali: ‘Jeste li sigurni?’ Odgovorili smo da samo prenosimo poruku kontrole leta iz Zadra - ispričao je u utorak u sudnici zadarskog suda Dragutin Matić, pilot putničkog zrakoplova Croatia Airlinesa, na suđenju bivšem vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici za kornatsku tragediju.

Oficir za vezu

Kobnoga 30. kolovoza 2007. Matić je upravljao zrakoplovom Croatia Airlinesa iz Zagreba za Zadar, kada je iznad Velebita čuo kako posada kanadera bezuspješno pokušava stupiti u vezu s kontrolom leta.

Ispitan i kopilot

- Ponudili smo pomoć za vezu i tada su nam iz kontrole leta rekli da posadi kanadera poručimo da odu s Kornata. Po glasu čovjeka iz kanadera shvatio sam da nije zadovoljan naredbom, ali je poslušao. Iz kanadera su rekli da je situacija na Kornatu katastrofalna, ali naredbu su poslušali - iznio je Dragutin Matić zapanjujuće činjenice.

Danas je ispitan i kopilot kanadera Josip Jandrić, koji je kazao da tog dana nije imao prave informacije o situaciji, jer bi inače vatrogascima mogao pomoći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 22:49