GLAVNI VATROGASNI ZAPOVJEDNIK NA SUĐENJU

Roditelji poginulih na Kornatu ogorčeni nakon svjedočenja Jurina: Tragedija se dogodila jer su pucale veze

Jurin je izazvao revolt kod roditelja vatrogasaca te tvrde da treba optužiti još najmanje deset osoba

ZADAR - Nefunkcioniranje sustava veza glavni je i najveći problem kornatske tragedije - rekao je danas Mladen Jurin glavni vatrogasni zapovjednik i pomoćnik ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUSZ) svjedočeći u nastavku postupka protiv bivšeg šibensko-kninskog vatrogasnog zapovjednika Dražena Slavice.

- Naprosto je pukao sustav veze zbog čega je u javnosti izgledalo da je riječ o loše vođenoj akciji. Kod postavljanja spomen obilježja uočio sam da postoje "rupe" i da je otežano održavati vezu putem mobitela i radio stanice. Nije bilo nikakve veze između nas i vatrogasaca, ali ni između Slavice i gasitelja tako da cijelo vrijeme nismo imali pravu informaciju o tome što se događa na Kornatu.

Akcija spašavanja pokrenuta je oko 17 sati, a za sve ostalo je već bilo kasno. Tragedija se već bila dogodila - izjavio je Jurin koji je na dan tragedije na Kornatu bio u društvu pomoćnika za priobalje Tomislava Vuke na Hvaru gdje su bili zbog drugog požara. Jurin i Vuko tek su pet sati nakon tragedije saznali da na Kornatu možda ima mrtvih.

Odgovarajući na pitanje tko je odgovoran za slanje maloljetnika na požar, Jurin je rekao da su to zapovjednici DVD-a.

Jurinovo trosatno svjedočenje izazvalo je revolt roditelja koji su se tijekom njegovog mučnog trosatnog iskazivanja većinom držali za glavu.

- Od početka nam je jasno da na optuženičkoj klupi treba sjediti najmanje još deset osoba. Slavica je imao svoje propuste, ali u gašenju požara. Tko će odgovarti za katasrofalno lošu akciju spašavanja - pitali su se ogorčeno roditelji puginulih vatrogasaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 16:58