REINER ZA PROMJENU

PIŠE INOSLAV BEŠKER Hrvatski državni sabor? Zašto ne onda i: Nezavisna Država Hrvatska? Koji su ciljevi preimenovanja?

 Damjan Tadić/EPH

Dvije su mogućnosti: ili akademiku Reineru prije izbora za predsjednika nitko nije objasnio da je Sabor tradicionalni naziv državnog parlamenta u Hrvatskoj - ili njegov prijedlog o preimenovanju toga tijela ima neke drukčije ciljeve. A ne vjerujem da je posrijedi postotak od zarade radionice koja bi morala nanovo izraditi sve pečate. Hrvatski državni sabor naziv je podjednako pleonastičan kao i, eventualno, Hrvatski parlamentarni sabor (ili: Hrvatski državni parlamentarni sabor, ili: Hrvatski državni izabrani parlamentarni sabor, itd.). Od čega se Sabor diferencira atributom: državni? Od sabora trubača u Guči, možda? Ta nije li Hrvatska po definiciji država? Od 841?

Državni Sabor iz 1942.

Ta operacija, ako i nije tako mišljena (dopustimo i tu mogućnost), doima se kao ideološka manifestacija, direktno pozivanje na prošlost, ali ne na raniju od 1942, kada je vođa hrvatskih domoljuba dr. Pavelić oktroirao Hrvatski Državni Sabor (kako je pisan). Kao što ni kuna nikada nije bila hrvatski novac (kunovina jest bila porez, ali ne i moneta) prije 1941. Dobro, primimo k znanju da je ta ideološka nominalistička operacija rezultat izborne volje većine hrvatskih glasača 2015. Ali onda barem očekujemo da se korifeji ne prave da nije to posrijedi.

Opterećenost prošlošću

Ima termina koji su političkom praksom promijenili primarno značenje i postali znak nečega suštinski opakoga. Pojam komunizma, bez obzira na svoje uporište u Platonu i u prvobitnoj Crkvi ili u djelu sv. Thomasa Morea, unatoč tome što ga je Marx definirao kao proces, dobio je tešku stigmu političkom praksom Svesavezne komunističke partije (boljševika). Nacionalizam i socijalizam su tehnički termini, ali u spoju su simbol neiskazive patnje drukčijih. Upravo u tom sklopu Hrvatski državni sabor je sintagma koja podsjeća na opačinu spram različitih, nacionalno, konfesionalno i politički.

Predsjednica Republike komentira: “Ne bih se opterećivala prošlošću. Hrvatski državni sabor - zašto ne?” A zašto ne, onda, i Nezavisna Država Hrvatska (s atributima potrebnima samo kolaboracionističkoj koloniji, Britanija nije morala nazivom isticati da je i država i neovisna…)? Zato jer jest opterećena prošlošću.

Upravo onom koju nam, svojom inicijativom, akademik Reiner nudi drugim sredstvima, kroz parlamentarnu varijantu jednoumlja preimenovanoga u zajedništvo, baš kao nekoć, poslije 1945. Pošteno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 20:59